Speakerscorner: Help NTB, mijn “snapper” is kapot!

De laatste weken zijn hectische weken voor de sport, waar ik zo van hou. Wat een ellende en miserie moeten sommige van “onze” atleten meemaken of hebben ze meegemaakt, te triest voor woorden.

Vanaf dag 1 hebben we binnen Trikipedia de afspraak gemaakt dat Wim, vanuit zijn professie en kundige manier van zaken op papier zetten, de berichtgeving rondom dit onderwerp voor zijn rekening zou nemen en zo is het tot op heden nog steeds ook gebeurt. Maar ik wil mijn gedachten toch ook even uiten.

Met afschuw en ongeloof word ik dagelijks door Wim en atleten bijgepraat. Natuurlijk werden en worden de door, voornamelijk Thomas Sijtsma, aangekaarte wantoestanden in de media, niet door iedereen op dezelfde manier ervaren. Gelukkig zijn er ook atleten, die de genoemde wantoestanden niet herkennen. Maar al is het maar 1 atleet, die schade heeft opgelopen, dan is het er in mijn ogen al 1 te veel. Maar het zijn veel meer atleten, van de huidige lichting of in het verleden, die zeer negatieve ervaringen hebben opgelopen en daar wellicht blijvende schade van ondervinden.

De gekozen wijze van berichtgeving van de NTB omtrent dit onderwerp was ook al zo vreemd: stilzwijgend, uitstel, geen openheid en op de lange baan schuivend. In mijn beleving in ieder geval verre van daadkrachtig. Ook de keuze van de andere berichtgeving was  m.i. niet altijd heel gelukkig gekozen:

Deze week dan tenslotte een korte opsomming van het onderzoeksrapport. Al lezend rijzen mij opnieuw de haren ter berge. Bij dit soort wanprestaties worden in mijn beroepswereld al heel vlot conclusies getrokken en volgen er ontslagen.
Daarnaast, hoe kan je, als beroepsbeoefenaar en serieus actief in de topsportwereld, na zulke aanbevelingen/conclusies de volgende morgen nog gewoon aan het werk gaan , vraag ik me dan af.

Overigens ook vreemd, wat mij betreft, dat in de gepubliceerde samenvatting de lezers plots van pagina 10 naar pagina 34 moeten gaan, dan mis ik toch een paar pagina’s, maar echt raar vind ik niet zo heel veel meer in deze kwestie. Ik denk dan vervolgens: weer geen echte openheid, anders laat je die pagina’s niet weg,

Het bestuur stapt op, dat hebben ze laten weten. Maar wringt daar nu de schoen alleen. IK DENK HET NIET. Al die atleten , die  negatieve ervaringen hebben opgedaan, hebben immers bijna geen contact met het bestuur, zij hebben/hadden dagelijks te doen met de trainers/begeleiders. DAAR wringt hem ook de schoen, dat blijkt eens te meer uit de gepubliceerde samenvatting van het rapport.

Ook bij de directie, algemeen en technisch, en trainersstaf zit naar mijn mening, iets heel erg fout. Mensen van naam in onze sport hebben meermalen bij hen aangegeven dat er fundamenteel zaken fout gingen, maar er is niet op gehandeld om tot verbetering te komen. Het is weggestopt, verzwegen, weggewuifd. Er is niets of veel te weinig gedaan om de atleten, die de negatieve ervaringen hadden of hebben te helpen c.q, op een juiste manier te begeleiden en de oorzaak van deze problemen aan te pakken.

MIJN SNAPPER IS KAPOT!

Ik ben geen gespecialiseerde analist voor dit soort situaties, ik ben slechts al ruim dertig jaar vooral een liefhebber van onze geweldig mooie sport. Maar ik ben wel een nuchtere Fries, een zakenman en leider van een bedrijf. Je kan één keer iets missen, maar dan reageer je als je dat via feedback terug krijgt, om herhaling te voorkomen. Daar leer je van en pas je je processen op aan en kom je tot verbeteringen.

Maar uit alle stukken die ik gelezen heb en info die tot mij gekomen is, en dat is heel veel tot mijn spijt, blijkt geen enkele daadkracht om zaken fundamenteel aan te pakken. Als triathlonnamen als o.a. Rob Barel, Dennis Looze, Guido Vroemen met aanbevelingen komen om wantoestanden aan te pakken en je die als NTB “gewoon” naast je neer legt en er niets mee doet, gaat er iets heel erg mis . Dat verwijt ik de NTB op dit moment.

Daarnaast is de beslissing , naast het logische opstappen van het bestuur van de NTB, niet de directie (algemeen en technisch)  en de volledige trainersstaf met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen en met spoed te zorgen dat er er een nieuwe veilige situatie binnen het NTC en de NTB ontstaat, op welke manier  en met welke functionarissen dan ook, voor mij niet te begrijpen.

MIJN SNAPPER IS KAPOT!

Maar liefst 13 hele serieuze aanbevelingen/conclusies over een korte periode, maar de verhalen gaan nog veel langer terug.

Directie, kunnen jullie  face-to-face iedere triatleet recht in het gezicht kijken en zeggen ; ik heb alles gedaan om je zo optimaal mogelijk te laten presteren?
Trainers, kunnen jullie face-to-face iedere triatleet recht in het gezicht kijken en zeggen ; ik heb alles gedaan om je zo optimaal mogelijk te laten presteren?
Of hebben andere belangen de boventoon gevoerd in de besluitvormingen ?

Daar zou ik graag, als triathlonliefhebber antwoord op krijgen, maar ik zal ze nooit krijgen waarschijnlijk, maar ik daag jullie wel uit!

Een sport, maar vooral  sporters beschadigen:  MIJN SNAPPER IS KAPOT!

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.