Vereniging Vrijdag (8): EDO Sports

VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De achtste vereniging is EDO Sports. Of moeten we zeggen ’team’. Afijn, je leest het vanzelf, want de antwoorden komen van ‘mister EDO Sports’ zelf, Edo van der Meer.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?

,,EDOsports is vernoemd naar mijzelf, Edo van der Meer. Indertijd de oprichter en enige eigenaar. Inmiddels run ik EDOsports samen met Robert de Korte, waarmee ook de vraag ontstaan is of er niet eens een andere naam moet komen. Voor originele suggesties houden we ons aanbevolen.”

 

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?

,,Het bedrijf EDOsports is ontstaan in de tijd dat ik zelf nog aan topsport deed. Naast het trainen kwamen er steeds meer atleten die ik hielp met schema’s en advies. Dat leidde in 2009 tot de oprichting van EDOsports. Later heb ik de Eredivisie licentie van Team4Talent overgenomen en daarvoor EDOsports ook als club bij de NTB ingeschreven, dat was eind 2014. We zijn toen doorgestart met 8 leden die het eredivisieteam CanyonFusion vormden, dat was een mooie tijd, waarin we verassend de 1 e eredivisie wedstrijd van 2015 meteen wonnen. Na een jaar is daar een 2 e divisie team (toen nog de laagste divisie) aan toegevoegd en die uitbreiding heeft zich hard doorgezet.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter? (sponsorbelangen b.v.)

,,De kleuren zijn ooit gekozen toen het logo werd ontworpen. Een paar jaar geleden hebben we flink werk gemaakt van een nieuwe huisstijl. Modern, herkenbaar maar in dezelfde zwart-wit-rode kleuren. Nu vallen we op met onze kleding en krijgen we zelfs vragen van niet-atleten waar onze pakjes te koop zijn.”

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,Naast ‘hoofdsponsor’ EDOsports hebben we een aantal partners met wie we ontzettend prettig samenwerken. Al jaren ontvangen onze atleten paramedische begeleiding vanuit Chiromtion, centrum voor sportchiropractie. Voor goed materiaal kunnen ze terecht bij Loperscompany Maastricht en de Triathlonwinkel. En bij Lars Toma komen veel van onze atleten voor een bike-fit en eventueel materiaal. We zijn ontzettend blij met deze steun. Voor onze Eredivisieteams zijn we nog steeds op zoek naar sponsoren… Dus mocht iemand zich willen verbinden aan twee toffe en ambitieuze teams die wederom voor het podium gaan komend jaar…. Dan horen we het natuurlijk graag!”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,Hmm lastige vraag hoor! Ik geloof niet echt dat we één boegbeeld hebben. Misschien wijzelf als coaches. We hopen in iedere geval onze atleten te inspireren tot veel plezier in deze mooie sport.”

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens?

,,Op dit moment hebben we bij EDOsports ruim 100 atleten in de persoonlijke coaching. Daarnaast hebben we nog zo´n 20 a 25 leden in de Triclub en 043 topsportgroep, die we wekelijks meerdere keren zien. Omdat we het clubgevoel heel belangrijk vinden investeren we veel in het contact met atleten. Ook in de atleten die verder weg in het land wonen. We hebben veel contact met leden, organiseren teamdagen en investeren veel in de Teamcompetities triathlon. Alhoewel we soms gezien worden als eliteclub (jammer!) hebben we atleten van alle niveaus en in alle soorten en maten. En gelukkig is het aantal dames de afgelopen jaren ook hard
gegroeid… Helaas hebben we geen jeugdclub. Dat is vooralsnog financieel niet haalbaar. Wie weet in de toekomst. Gelukkig kan de jeugd in Maastricht terecht bij TCM en organiseren we ieder jaar een mooi jeugdkamp.”

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,We werken bij EDOsports inmiddels met 5 coaches en een aantal zwemtrainers. Kwaliteit vinden we erg belangrijk. Onze coaches zijn daarom allemaal ruim opgeleid. Verder hebben we allemaal maar een beperkt aantal atleten onder onze hoeden. We hebben ooit met elkaar afgesproken dat als er een atleet zijn coach belt, die precies moet weten wie het is, en hoe zijn of haar schema er globaal uit ziet. Dat lukt niet als je te veel atleten begeleid. Onze loop- en fietstrainingen geven we in Maastricht. De locatie wordt mede bepaald door de vorm van de training. Zo lopen we momenteel bijvoorbeeld wekelijks op de St. Pietersberg voor heuveltrainingen en ATB’en we in het heuvelland. Fietstrainingen geven we veelal bij de welbekende koekjesfabriek, net buiten Maastricht. Een perfecte locatie om te leren stayeren, sturen, samenwerken en afzien. Een eigen pand met een krachthonk, trainingsruimte en gezellige hangout gaat er in de toekomst zeker komen!”

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,Voor Covid hadden we onze maandelijkse trainingsdagen. Iedere keer met een ander thema, ergens in het land. In de covidtijd hebben we geprobeerd dit voort te zetten, op een creatieve manier, binnen de mogelijkheden die er waren. Dit leidde tot een wekelijkse ZWIFT-ride, stay-at-home triathlons met een landelijk klassement en onze eigen kofferbak (publiek kwam met hun auto) triathlons. Most famous is onze jaarlijkse off-season Beermile. Als het even kan sluiten we trainingsdagen af met eten en een drankje.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Zoals gezegd maken we veel werk van de teamcompetities. We komen uit in alle divisies (mannen en vrouwen) en zijn hier altijd in grote getalen aanwezig. Teamspirit, gezelligheid, goesting… het is echt tof! Iedereen is fanatiek op z’n eigen niveau. Daarbij hebben een aantal atleten zich het afgelopen jaar tot doel gesteld om zich te kwalificeren voor het WK 70.3 in Utah. Dit is met 9 atleten al aardig gelukt en we gaan daar hopelijk met een nog grotere groep naartoe. We stikken van de visitekaartjes. We zijn natuurlijk trots op al onze atleten en ze zetten ons met regelmaat in de spotlight. Speciaal is het natuurlijk om Mo Maso te mogen coachen.
Zijn levensverhaal en dan alles op alles zetten om de Olympische Spelen te bereiken. Wat gaaf dat dat lukte! Ook Diede Diederiks is natuurlijk iemand die super gepresteerd heeft het afgelopen jaar en ons daarmee mooi op de kaart zet. Onder de vleugels van Robert en EDOsports heeft ze enorme stappen gemaakt. Een 70.3 en Xterra’s winnen is niet niks. Ook de Nederlandse titel U23 van Anna Witteveen was een hoogtepunt na een gezamenlijk trainingstraject van vele jaren. Verder denk ik dat onze LD profs en coaches Robert en Edwin laten zien hoe mooi het is om je dromen na te jagen…”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Met onze sportieve successen halen we nog wel eens het nieuws. Super mooi natuurlijk dat er op die manier aandacht voor ons, maar zeker ook voor de triathlonsport komt. Onze befaamde Beermile, plus afterparty, zorgt voor meer dan genoeg hilarische anekdotes, maar die moet je zelf meemaken….

11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens? vereniging eens.

,,EDOsports is een verzameling van fanatiekelingen met een grote liefde voor de triathlonsport én de club. Vriendschappen en gezelligheid is wat een groot deel van de
atleten bij ons vindt en wat hen ook verbindt. Wij doen ons best om dat te stimuleren en faciliteren, maar een groot deel gaat eigenlijk vanzelf.”

++++++++++++++++++++++++++

Dank je wel Edo. We kennen jou natuurlijk al jaren. Vanaf je juniorentijd toen we eerst nog meenden dat je beter in winter- dan in zomertriathlons was… Niets bleek minder waar. Daarna de absolute top van Nederland bereikt en inmiddels dat mooie team om je heen gebouwd. Om de triatleten van EDOsports kun je niet heen bij de wedstrijden, ze zijn alom aanwezig. En toch is het mooi dat alle niveaus daarin meetellen en atleten van bijvoorbeeld de lagere divisies zich optrekken aan jullie vlaggenschip in de Eredivsie. Het heeft al heel wat talenten voortgebracht en hopelijk zal dat ook in de toekomst het geval zijn.

Volgende week 4 maart is het de beurt aan: TVS ’90 uit Spijkenisse.

+++++++++++++++++++

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.