Tom Dumoulin loopt verbluffende 32.38 op een 10 km; Sonja Jaarsveld wint 60 km. Trail; Jawoord en Geldrop Tri – WTJ 2093

ZONDAG – Duatleten maakt uwen borst maar nat: zodra Tom Dumoulin een keer aan de start van een run-bike-run verschijnt hebben jullie er een geduchte concurrent bij. Het bewijs werd vandaag geleverd tijdens de Groene Loper Run van de Extra Leisure organisatie (die van Ironman Maastricht en West-Friesland en het Long Course Weekend in Beesel). De voormalig Giro-winnaar deed in zijn eigen stad Maastricht mee aan deze loopwedstrijd en finishte op de tien kilometer als tweede in de ongelofelijke tijd van 32.38 minuten slechts zeven seconden achter winnaar Wouter Simons.

Reactie Butter

Michel Butter reageerde verbijsterd. De marathonloper is zelf ook fanatiek gaan fietsen en doet begin januari mee aan het Combiklassement in Egmond aan Zee (ATB-race en halve marathon).

32.38 op de 10km voor @tom_dumoulin. Klasse tijd! Hopelijk doe je niet mee met de dubbel in Egmond šŸ˜¬šŸ˜‰

Op de halve marathon liep Roger Smeets (ex-profrenner, ex-duatlonkampioen van Nederland) naar een vierde plaats in 1.13.45 uur. Claudia Striekwold was de snelste vrouw op de 10 kilometer. Ze zette 43.37 minuten op de klokken. Mischa Hermans won – een week na zijn zesde plaats op het WK duathlon – de wedstrijd over vijf kilometer in eveneens een razendsnelle 14.19 minuten. Jeanette Smelt finishte als tweede vrouw in 17.21 minuten. Daphne Schenk werd vijfde in 19.47 minuten. Claudia en Jeanette dolden na afloop nog even op de Groene Loper.

Insiders fluisteren dat Tom de voorbije weken ook al in het Geusseltbad van Maastricht gesignaleerd is….. Zou het dan toch?

Loopwedstrijden met triatleten als winnaars

Er waren nog veel meer loop- en crosswedstrijden. Zo zagen we Armand van der Smissen weer eens in actie op de Maresia-cross van zijn eigen club De Langstraat. De coach duathlon/crosstriathlon finishte als tweede M45. Marian van Hilst won de halve marathon op de Montferlandse Herfstrun. En Sonja Jaarsveld leeft zich tegenwoordig uit in de Trailruns. En niet zo maar een afstandje, nee vandaag won de voormalig winnares van Almere de Graef Castricum Trail over strand en duin en dat 60 kilometer (!) lang. Ze deed er 5.27.09 uur over. Het waren destijds de hardloopblessures, die een einde maakte aan haar mooie triathlonloopbaan, maar nu ze op trails zo goed uit de voeten kan, zou ze misschien best nog eens een come-back kunnen overwegen. Eefje Ottenvanger won de Witven Cross in Veldhoven. Eelco van der Wind, Ruud Beerepoot en Marieke van Lierop waren winnaars van de Dijkgatboscross in Wieringerwerf. Maikel Peeman won de Mosselloop van Burgh Haamstede net als Marleen Honkoop. En Niels Baljet de Rotterdam Trail.

Zo is toch iedereen weer lekker bezig geweest dit weekend. Geen multisport events dit keer. De organisatoren van de crossduathlon Pijnacker hadden maanden tevoren al aangegeven dat het ze niet ging lukken om met hun vrijwilligersgroep (veel 60-plussers daaronder) onder deze omstandigheden de wedstrijd neer te zetten. Het traditionele ritje naar Pijnacker (ooit met deelname van Danielle Overgaag en Lance Armstrong!) gecombineerd met een bezoek aan de studerende Broekies in Delft werd dus enigszins anders.

Ruud en Jessica

Achteraf begrijpen we ook wel dat alle organisaties niet voor dit weekend hebben gekozen. De kans dat Ruud zou komen speakeren was immers bijzonder klein. Hij zit immers in zijn wittebroodsweekend nadat hij vrijdag zijn jawoord gaf aan z’n Jessica. Tien jaar samen werd op deze manier bezegeld en afgesloten met een intiem en daarmee oergezellig feestje in Stellendam. Op social media werd het gelukkig stel – terecht – overspoeld met felicitaties. En de redactie kreeg even gelegenheid om bij te komen.

Triathlon Geldrop nieuw op kalender

Op dat trouwfeestje – waar het heus ook wel af en toe over triathlon ging – hoorde ik voor het eerst van een triathlon in Geldrop, waar ik nota bene nog even gewoond heb. De andere dag natuurlijk gaan zoeken en ja hoor: op 4 september was de allereerste triathlon in Oost-Brabant. De wedstrijd over een 1/8e afstand werd meteen gewonnen door twee sterke triatleten: Jeffrey Reijnders en Jeanine Kocken, mooi koppel sowieso. Allebei uitkomend voor Kijani. Jeffrey liet Julius Feenstra en Paul Rebel achter zich.

Foto: Olga Maria Berger

Jeanine kwam zelfs al als derde overall door de finish. Concurrente Saskia Groot trouwens reeds als vierde overall. Daarmee was het podium al voor tweederde bezet. Petra Andriessen maakte met brons de boel compleet. Beste trio bestond uit Marielle Rovers en Martijn en Jan van Lith. De mini afstand ging naar Cas Metten en Claire de Jonge. Beste trio Alexander Kockelkorn en de broertjes Raf en Splinter Ikkink. De organisatie was in handen van lopersgroep LOGO, wielerclub Dommelstreek en zwemclub Thalassa. Het zwemmen was in 50 meter bad De Smelen. De organisatie wil volgend jaar aansluiten bij de NTB om zo de wedstrijd op te waarderen.

Ocean Lava en ICAN-races

Nog een vergeten race: de Ocean Lava van Croatia. In Vrsar om precies te zijn. Het Ocean Lava-circuit telt nog zo’n achttal wedstrijden. De Sloveen Tim Gosjnak en de Poolse Katarzyna Galewicz waren de winnaars met exact een uur tijdverschil: 4.21.03 tegen 5.21.03 uur. Beste – en enige – Nederlander was op een 46e plaats Bastin Jeltema in 6.24.44 uur, daarmee achttiende M35.

Wist je trouwens dat ICAN ook nog steeds bestaat? Niet meer in Amsterdam, want daar liep het nogal mis bij de twee edities. Wel in Gandia-Valencia. Deze ICAN was aan de zesde editie toe en werd gewonnen door de Spanjaarden Gonzalo Fuentes Isaso en Ana Lopez de San Roman. Gonzalo scoorde een snelle 8.18.09, Ana deed er 11.00.28 uur over. Zo’n 650 deelnemers toch nog aan de start, waarmee deze race dus wel levensvatbaar blijkt. De halve afstand was ook een Spaanse aangelegenheid: Miguel Fernandez Garcia (4.06) en Neus Lluch Cuenca (4.50) wonnen ‘m.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, Ć©Ć©n van de drijvende krachten achter Ć©Ć©n van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.