Wielrenners kunnen hard lopen, zoveel is duidelijk: het lijstje groeit – WTJ 2094

MAANDAG – Interessante discussie losgebarsten tussen (ex-)wielrenners over wie het hardst kan lopen. In de zeer boeiende, professionele podcasts van Stefan Bolt en Laurens ten Dam getiteld Live Slow Ride Fast voerde het duo onlangs een gesprek met Michel Butter. De marathonloper haalde net de Spelen van Tokyo niet, maar had zich in de tussentijd ook al op het fietsen gestort. Hij was van plan geweest mee te doen aan het WK duathlon eerder dit jaar, maar toen dat werd uitgesteld moesten de plannen gewijzigd worden.

Michel vertelt in de podcast dat hij ook voor het WK in Aviles gevraagd was mee te doen. ,,Ik moest een vormbehoud van 15.30 op de 5 kilometer laten zien.” aldus de topatleet, uiteraard een formaliteit. Het najaar werd echter anders ingevuld met de marathon Amsterdam (niet gefinisht) en de befaamde strandrace Hoek van Holland-Den Helder. Die monsterrace over 135 kilometer eindigde Michel als 50e in de buurt van Thomas Dekker (die zijn bidon niet aan hem afstond…) en Koen Bouwman. Op een heerlijke manier praten Stefan, Lau en Michel over deze bijzondere wedstrijd.

Michel doet wel in januari mee aan het Combiklassement Egmond aan Zee en maakt natuurlijk een zeer goede kans op de eindoverwinning. Tenzij ene Tom Dumoulin zich nog komt melden, dan komen er weer nieuwe kapers aan/op de kust.

Mooi in de podcast was ook het intro van Stefan, waarin hij wielrenners noemt die toch pittig hard kunnen lopen. Interessant was de vraag: wie is de snelste (ex-)wielrenner op de marathon? New York is bij uitstek een marathon voor veel (oud-)sporters naar toe werken. Gerrie Knetemann ging er begin jaren negentig al heen maar de eerste sub-3 uur tijd kwam op naam van Lance Armstrong.

We zetten er eens een aantal op een rijtje. Aanvullingen zijn uiteraard welkom:

Sven Vanthourenhout 2.38.23 Rotterdam
Abraham Olano 2.39 San Sebastian
Rolf Aldag 2.42 Hamburg
Lance Armstrong 2.46.34 New York
Laurent Jalabert 2.45 Barcelona
Freddy Ovett 2.48.55 Los Angeles
Adam Yates 2.59.09 Barcelona
Michael Boogerd 3.32.26 Kustmarathon (37.25 op de 10 km)

Thomas Voeckler kwam ooit tot 1.17.33 op de halve marathon, Tom Pidcock liep zelf een onvoorstelbare 13.25 op de 5 kilometer. Mathieu van der Poel loopt soms wedstrijdjes, Wout van Aert liep een snelle 10 Engelse Mijl enzovoorts enzovoorts.

Op Twitter was het debat ‘snelste hardloper met een fietsverleden’ ook al losgebarsten. Pieter Vankan meende dat de inmiddels 48-jarige Roger Smeets de snelste marathontijd ooit realiseerde: 2.17.54 in Vise. In Amsterdam liep hij 2.23.31 uur. Zijn wielerhistorie is misschien niet zo groot, maar Michael Boogerd kan zich de Limburger nog goed herinneren. Hij reageert met:

Nog samen met Roger in de nationale selectie gefietst. Dikwijls bij hem in Elsloo blijven logeren. Heeft het WK bij de junioren in 91 nog gereden.

Guido Vroemen vult aan met de vele titels die Roger als duatleet won, waarop Tanja de Boer zich afvraagt waarom duathlon niet veel populairder is. Michael Boogerd blijft in de discussie en schrijft iets waar wel een kern van waarheid in zit:

Persoonlijk denk ik de historie van de sport. Men loopt liever een marathon of fietst de toertocht van een bekende wielerklassieker.

De podcast met Michel Butter was dus opgenomen kort na de strandrace. Toen had Tom dus nog niet de Groene Loper Run gelopen. Mensen die hem aan het werk zagen zondag in Maastricht stonden versteld van zijn snelheid.

De looptechniek van Tom Dumoulin liet volgens getuigen nog wel te wensen over. ,,Het zag er niet bepaald efficient uit. Hij klampte aan bij zijn tegenstanders en liet niet meer los. Zo vlogen zijn tien kilometers voorbij in 32.38 minuten. En dan niet eens op de beste hardloopschoenen. Zwaar vermoeid was hij na zijn finish ook niet.”

We zijn reuze benieuwd naar het vervolg en of hij de uitdaging van Michel Butter aanneemt om mee te doen in Egmond aan Zee.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.