Jetze bij tv-sinterklaas; Challenge Malta; IM 70.3 Israel voor Dan Alterman; Hugenoten crossRBR; TriRaad – WTJ 2092

ZATERDAG – Op websites als deze lijkt het alsof de hele wereld om triathlon draait. Hoe donker deze periode voor de Nederlandse triathlonsport ook is, het is niet het einde van de wereld. We zijn nog niet van het virus en de maatregelen af, we hebben een klimaattop achter de rug waarvan de vraag is of het veel heeft opgeleverd. In Breda loop ik vanmiddag een anti-pieten demonstratie tegen het lijf en ga zo maar door. Rustig zal de wereld wel nooit meer worden.

Laten we niet verzinken in somberheid. Daar is het leven te mooi en te waardevol voor. Er kwamen her en der kleine triatleetjes bij, verliefde koppels trouwden en ook sinterklaas kwam in het land. Of was er al, want hij resideert wederom op Paleis Soestdijk. En wie kwam daar voorbij in het defile achter het bordje van sportgemeente Nieuwkoop? Juist onze Jetze Plat.

Dieuwertje kent Jetze

Mooi beeld hoe hij naast de burgemeester van Nieuwkoop voor het bordes kwam met sinterklaas en pieten. Net als vorig jaar kwam sint niet met de stoomboot aan, maar paradeerden veel gemeenten voorbij de kindervriend. Jetze had een mooi cadeau bij voor het paard van sinterklaas: Ozosnel, dat later in het spel nog terugkeerde. En Dieuwertje Blok wist feilloos te vertellen hoe snel Jetze wel niet is.

Challenge en Ironman op locatiejacht

Het was ook de week waarin zowel Challenge als Ironman op hun hoofdkantoren in Almere en Tampa weer eens de aardbollen lieten ronddraaien op zoek naar nieuwe wedstrijdlocaties. Ironman zocht het in landen waar ze toch al zat: Wales met Swansea en Zuid-Afrika met de aanvulling van 70.3 IM te Nelson Mandela Bay drie jaar terug nog WK-locatie, daarna even verdwenen. Paul Kaye kan volgend jaar vaker thuis blijven, want ook aan de Mosselbaai komt een Zuidafrikaanse Ironman 70.3 erbij.

Challenge kreeg er wel twee nieuwe landen bij. Aan het begin van de week sloot Puerto Varas in Chili zich aan bij de Challenge Family en een paar dagen later was ook Malta zover dat de halve triathlon aldaar volgend jaar onder hetzelfde label valt. De race is dan op 15 mei. Malta had in het verleden al eens de Super League Triathlon en ook de XTerra is er mateloos populair. Die offroad wedstrijd begint altijd aan Golden Bay, by far het mooiste strand wat ik ken en daar gaat half mei ook deze Challenge van start. De afgelopen zeven jaar was deze halve van Malta overigens gekoppeld aan het Ocean Lava-circuit van Kenneth Gasque/Lanzarote. Overigens beginnen de atleten aan de westkust van het eiland om uiteindelijk na 2/90/21-kilometer te eindigen aan de oostkant in Sliema even boven hoofdstad Valetta.

Ironman 70.3 Tiberias

Was het vorig weekend nog loeidruk met wedstrijden, een week later lijkt alles erg rustig. Vrijdag wel de nieuwe Ironman 70.3 (over nieuwe landen gesproken) van Israël. Niet eerder was het land ingelijfd door Ironman, want de grootste race in het land – de Israman – in januari staat nog altijd geheel op zichzelf. Tiberias ligt in het noordoosten van Israël aan het gelijknamige meer, waar gezwommen werd. De stad is voor de Joden een van de vier heilige steden.

Dat de race meteen zo aan zou slaan, verrast toch wel. Bijna 1700 deelnemers met zeker 85 procent uit eigen land. Dat geeft toch weer aan hoe groot de uitstraling van Ionman is. De race werd gewonnen door Dan Alterman. Samen met zijn tweelingbroer Ran zette hij tussen 1995 en 2012 de Israelische triathlonsport internationaal op de kaart. Samen deden ze mee aan tal van wereldkampioenschappen en World Cup-races. De Spelen haalden ze niet, maar in de World Cup race van Zuid-Afrika 2007 was Dan goed voor een zesde plaats en op het EK in Holten 2009 was ie achttiende. Dan en Ran waren nooit uit elkaar te houden, maar inmiddels heeft Dan een enorme baard gekregen. En Ran deed niet mee…

Altermannetjes

De Altermannetjes zijn geen pro meer, dus kon Dan (41) mee doen aan de Agegroup-only wedstrijd. Na het zwemmen was Guy Krutas nog royaal de beste. Twee minuten later volgde een groepje van vier met Aljanati, Demlin, Leikin en aan het staartje Dan Alterman. Na 65 kilometer nam hij de koppositie van Krutas over en in de tweede wisselzone was zijn voorsprong al gegroeid tot bijna drie minuten. In de ITU-wedstrijden behoorden de twins altijd tot de betere lopers, dus daar kon Dan nu ook op vertrouwen. Na 16 kilometer lag hij zelfs zeven minuten voor op Roee Zoaret en tien op Aner Sherman. In de slotfase werden de verschillen nog wel iets kleiner, maar zijn eerste winst op een halve triathlon kwam niet meer in gevaar: 4.10.30 uur. Zoaret en Sherman hadden geen passend weerwoord tegen de sterke Dan Alterman.

 

Minder bekend was de vrouwenwinnares Maya Annabelle Maman. De Israelische was klaar na 5.01.38 uur en klopte favoriete (paar keer Israman-winnares) Irena Mazin en Sofia Korzunina, beide landgenotes. Irit Efratie kwam wel als eerste uit wat ook de Zee van Galilea genoemd wordt. Maman lag daar derde, maar nam razendsnel de koppositie over om ze niet meer af te staan. Er stonden wel vier Nederlandse deelnemers op de startlijst, maar het Oranje-kwartet zag er – gezien de stijgende besmettingen – toch maar vanaf. O ja, eerdergenoemde Paul Kaye was er wel. Hij kan weer een land afvinken op zijn World Speakerlijst: Israël.

Jerry en Marleen pakken brons op Duitse crossRBR

Even nog een weekje terug, want toen was de Hugenoten-crossduathlon in het Duitse Neu-Isenburg. Jerry Kenbeek heeft een abonnement op deze race, jaarlijks doet ie mee. Dit keer kwam Jerry op een 22e plaats binnen. Na twee negende plaatsen M40, was Jerry nu toe aan de M45-categorie en prompt podiumplaats: derde. De duathlon werd gewonnen door Stephan Radeck voor Bastian Schafer en Thomas Arnold.

Er stonden twee Nederlanders aan de start. Bij de vrouwen was dat Marleen Stroomer uit het Noord-Hollandse Nibbixwoud. Marleen draait al heel wat seizoenen mee. Nadat ze alles in Nederland wel een keer gedaan had, ging ze meer en meer naar Belgische en Duitse races. In Neu-Isenburg kwam de DTC-triatlete tot een twaalfde plaats en ook dat was goed voor brons bij de F40. Winnares was de Duitse Juli Cardoso Schmidt, tweede Chantal Jager, derde Isabelle Cherny.

Update kwestie NTB/NTC

Toch nog even een laatste stand van zaken met betrekking tot NTB/NTC. Een stevige column van John Graat, chef-sport van Trouw vandaag. Anders dan de andere landelijke media zit Trouw diep in de kwestie en laat ook niet meer los.

Verder kwam in verkorte vorm het ‘Plan van Aanpak’ van de Triathlonraad naar buiten. De integrale tekst hadden we hier nog niet meegenomen:

Het zal niemand zijn ontgaan dat sinds het uitkomen van het Onderzoeksrapport over het topsportbeleid bij het Nationale Trainingscentrum er veel is gebeurd binnen de NTB. Het heeft ons allemaal diep geraakt, echter we moeten hier uitkomen en we hebben er vertrouwen in dat we dit met elkaar gaan doen.

Afgelopen woensdag heeft de Triathlonraad een raadsvergadering gehad waarbij het inmiddels afgetreden bestuur aanwezig is geweest. De notulen zijn binnenkort opvraagbaar bij het bondsbureau. Belangrijk om te melden dat er zorg wordt gedragen voor een goede overdracht. Ook blijft het afgetreden bestuur beschikbaar voor praktische vragen en dat wordt zeer gewaardeerd.
 
In het kader van een snelle doorstart na de nu ontstane situatie gaat de Triathlonraad op zeer korte termijn een interim-bestuur benoemen dat met de aanbevelingen van het rapport Fijbes aan de slag gaat en zicht houdt op de lopende zaken. Samen met het interim-bestuur gaat de Triathlonraad dan werken aan het vormen van een definitief bestuur. Inmiddels hebben zich potentiële kandidaten aangemeld en worden er komende week gesprekken ingepland.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.