EK aquathlon: internationale concurrentie zwemt te hard voor Nederlandse atleten; Goud Suzanne Brummel; Voorlopige kalender 2023 – WTJ 2587

VRIJDAG – Als op twee na laatste en als hekkensluiter stapten ze terug het strandje op. Achterstand op de snelste zwemmer Nicolo Ragazzo was toen 1.20 minuten. Dat lijkt weinig, maar op een aquathlon maak je het nooit meer goed. Mats Keulstra en Roel Kwaaitaal konden geen potten breken op het Europees kampioenschap aquathlon.

De Nederlanders finishten op respectievelijk een 24e en 32e plaats op een totaalveld van 37 deelnemers. De Europese titel ging naar de Brit Christopher Perham. Hij bleef de Spanjaard Cristian Fernandez Nieto twee tellen voor. De beslissing viel eigenlijk niet in het water of op de straten waar gelopen moest worden, maar in de wisselzone. Daar verloor Fernandeze Nieto kostbare tijd. Snelste zwemmer Nicolo Ragazzo haalde brons voor Italie. Een tweede Brit, snelle zwemmer Jimmy Lund, eindigde vierde. Vitalii Vorontsov uit de Oekraïne finishte als vijfde. De nummers drie, vier en vijf (Ragazzo, Lund en Vorontsov) waren tevens de podiumwinnars bij de U23/beloftes. Voor de Oekraïner zijn tweede bronzen plak.

Mats Keulstra had 2.07 minuut meer nodig dan Perham en moest daarmee 23 mannen voor laten gaan. De achterstand van de als 32e geëindigde Roel Kwaaitaal was 3.39 minuten. Een jaar eerder stond Roel nog op de 19e plaats op het EK toen in Kaiserwinkl, Oostenrijk.

Geen opzienbarende prestaties voor TeamNL

Ook bij de drie Nederlandse vrouwen zat het vrijdagavond niet mee in Bilbao. Maaike Vooren zwom wel de zesde tijd, maar verloor 2,5 minuut op de topatleten bij het lopen. Diezelfde loopachterstand had ook Deborah Wissink. Silke de Wolde liep wel een degelijke vijf kilometer (18.22), maar de Almeerse verloor eigenlijk voor haar doen te veel tijd in het water. Op 27 deelnemers finishte Silke als 16e. Maaike werd 20e en Deborah 22e. Vorig jaar was Silke de Wolde met een zesde plaats nog beste Nederlandse.

Spaanse zege

De winst ging naar de Spaanse kampioene op deze discipline Paula Herrero Aguire. De 25-jarige atlete liep iedereen naar huis met een snelle 16.33 minuten, dertien seconden rapper dan de als vierde gefinishte topfavoriete Celine Kaiser uit Duitsland. Zilver was voor de jongste deelneemster uit het veld, de zeer talentvolle 17-jarige Margareta Vrablova uit Slowakije. En ook brons kwam bij een aanstormend talent terecht: de Hongaarse Marta Kropko. Beiden stonden al vaak op internationale juniorenpodia, maar niet eerder tussen de elites. Kaiser dus vierde en de snelste zwemster Maryna Kyryk uit de Oekraïne finishte als vijfde.

Junioren

Het deelnemersveld verder afpellend naar de junioren kunnen we vaststellen dat de kinderen van Peter Kropko waardig opvolgers van de Hongaar zijn. Marton Kropko pakte de titel voor de Spanjaard Jlen Andueza Valencia en derde was de Bulgaar Alexander Bozhilov. Het komt niet zo gek vaak voor dat Bulgarije in onze sport in de prijzen valt. Mats Keulstra is ook nog steeds junior. Zonder de elites en beloftes eindigde hij tiende. Bij de meisjes was het duidelijk dat de Slowaakse Margareta Vroblova de titel pakte voor Marta Kropko en nog een tweede Hongaarse Romina Nadas.

Goud voor Suzanne Brummel

Toch bleef Nederland niet helemaal met lege handen achter van Suzanne Brummel deed een geslaagde greep naar de titel in de F25. De Amsterdamse, die eerder dit jaar al zilver pakte op het WK aquathlon in Samorin was als derde uit het water. Gaandeweg het lopen haalde eerste Domenika Josefova bij en vervolgens ook de Poolse Alexandra Banbor. Haar voorsprong op de Poolse bedroeg aan de meet maar liefst 34 seconden. Knap staaltje aquathlon van de voormalig Nederlands kampioene open water zwemmen. Voor Suzanne – schrijfster van het boek ‘Zwem’ en gevierd fotomodel is het de derde internationale medaille in de duursport na het zilver Samorin en brons op het EK sprint triathlon in Olsztyn.

 

 

Dat brengt ons bij de medaillestand na vijf dagen EK multisport Bilbao. De Britten lopen 1 gouden medaille in op de Spanjaarden, maar het gat is groot. De Belgen scoorden toch weer goud en brons. Polen en Portugal wisselen stuivertje. Slowakije stijgt met stip naar negen, maar Nederland blijft tiende dankzij die derde gouden plak. Nieuwkomers zijn Hongarije, Bulgarije en Oekraine.

Medaillestand EK Multisports Bilbao-Bizkaia (Spa)

1.Spanje 55-44-35
2.Groot-Brittannië 39-49-38
3.Frankrijk 17-8-11
4 Italië 14-5-7
5.Duitsland 7-6-6
6.België 5-3-6
7.Polen 4-3-2
8.Portugal 3-5-7
9.Slowakije 2-2-1
10.Nederland 3-0-1
11.Ierland 2-1-0
12.Oostenrijk 1-1-3
13.Hongarije 1-1-2
14.Tsjechië 1-0-0
15.Zwitserland 0-1-1
16.Noorwegen 0-1-0
Zweden 0-1-0
18.Bulgarije 0-0-1
Oekraine 0-0-1

 

 

O ja, alvast voor volgend jaar. De eerste data van topwedstrijden liggen vast voor 2023. Kijk mee en maak alvast een plekje vrij in je agenda:

2023 World Triathlon Championship Series:
13-14 May – Yokohama, JPN (Olympic distance)
15-16 Jul – Hamburg, GER (Sprint & Mixed Relay World Championships)
29-30 Jul – Sunderland, GBR (Sprint distance & Mixed Relay)
23-24 Sep – Pontevedra, ESP (Olympic distance)

Mixed Relay:
15-16 July – Hamburg, GER (Mixed Relay World Championships)
29-30 July – Sunderland, GBR

World Triathlon Cup:
25-26 March – New Plymouth, NZL (Sprint)
17-18 June – Huatulco, MEX (Sprint)
9-10 Sept – Karlovy Vary, CZE (Olympic distance)
29-30 Oct – Miyazaki, JPN (Olympic distance)

Para Triathlon:
23-24 Sept – Pontevedra, ESP – Para triathlon World Championships
18-19 March Devonport, AUS – World Triathlon Para Series
13-14 May Yokohama, JPN – World Triathlon Para Series
15 July Swansea, GBR – World Triathlon Para Series
10-11 June – A Coruna, ESP – World Triathlon Para Cup
17-18 June Besancon, FRA – World Triathlon Para Cup

Multisport:
25-26 March Skeikampen, NOR – Winter Triathlon World Championships
29 April – 7 May Ibiza, ESP – Multisport Championships

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.