Kijktip: Andere Tijden Sport komende zomer gewijd aan Gregor Stam, triathlonpionier die de ene pijn met de andere verdreef – WTJ 2889

DONDERDAG – Aanvankelijk was de redactie van Andere Tijden Sport gewezen op de rivaliteit tussen Axel Koenders en Gregor Stam in de beginaren van de triathlonsport. Gaandeweg is dat concept losgelaten, vooral omdat het verhaal van Gregor – zoals dat in kleinere kringen al wel bekend was – toch meer beklijfde bij de redactie van het sportgeschiedenisprogramma. Zes nieuwe afleveringen zijn vanaf komende zondag 4 juni te zien. In de vijfde aflevering staat de pionierstijd van de triathlonsport centraal met in de hoofdrol Gregor Stam ‘Godfather van de vaderlandse triathlon’. Het is een moeilijk pad geweest dat Gregor voor alle triatleten, die na hem begonnen zijn, heeft geëffend. We mogen hem echter allen dankbaar zijn dat hij heeft doorgezet, dat de sport is mogen groeien en dat het Gregor zelf gelukkig heel goed gaat.

We nemen de synopsis van de NTR hieronder integraal over.

Triatlonkampioen Gregor Stam: pijn als medicijn

Zondag 16 juli, 22.10 uur, NPO 1

Andere Tijden Sport vertelt het verhaal van triatlonkampioen Gregor Stam, de sporter die de ene pijn met de andere verdreef.

Na de scheiding van zijn ouders woont de jonge Gregor eerst bij zijn moeder, maar daar is het onveilig: hij krijgt klappen van haar en van zijn oudste broer. Op zijn 16e verhuist hij daarom naar zijn homoseksuele vader en diens vriend. Een veilige plek wordt zijn nieuwe thuis niet, integendeel. Vrijwel meteen begint het seksuele misbruik. De vriend van zijn vader vergrijpt zich jarenlang aan Gregor.

Gregor reageert zich af met sport, zo extreem mogelijk. Hij gaat voortdurend over zijn eigen grenzen. Alles om die andere pijn maar niet te voelen. Het is dan ook geen verrassing dat hij in 1981 aan de start staat van de eerste triatlon in Nederland, en tevens de eerste buiten de VS. De nieuwe duursport lijkt te zwaar en ongezond voor een jongen van 19, maar Gregor Stam wint en wordt zo de allereerste Nederlands kampioen. Het is het begin van een imposante carrière. Dat hij al die jaren met een groot geheim rondloopt weet bijna niemand.

++++++++

In de andere afleveringen gaat het over: 4 juni AZ, Ajax en PSV en de bizarre ontknoping van het seizoen 2006-2007. Op 11 juni over de zwarte atleet Raymond Heerenveen, strijdend tegen apartheid. Op 25 juni over hoe Wil Hartog de TT Assen won. Op 9 juli de val van wielrenner Johnny Hoogerland. Op 16 juli is Gregor aan de beurt en op 23 juli sluit de reeks met Nellie Cooman, diva op spikes.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.