Richardo Scholten schitterend tweede in allereerste Ironman 70.3 Egypte – WTJ 2100

VRIJDAG – Op vrijdag is het altijd goed opletten of er in de Arabische landen geen triathlons zijn. Abu Dhabi, Bahrain, Dubai, Eilat en nu ook de halve van Sahl Hasheesh. Vrijdag is voor hen wat zaterdag/zondag voor ons is, een vrije dag en dus de gelegenheid om te sporten of een evenement op touw te zetten. Bovendien ontdekt door Ironman en die hadden nog geen Egyptische wedstrijd.

Daarmee is de race meteen stukken internationaler. Sahl Hasheesh is een vrij nieuwe, vermaarde Egyptische badplaats aan de Rode Zee, waarin uiteraard het zwemonderdeel plaats had. De race werd gewonnen door de Pool Maciej Ogrodnik en de Britse Natalie Lawrence. Wij zochten intussen contact met Ricardo Scholten, die hier een prachtige tweede plaats in de wacht sleepte. De triatleet uit Weesp is aan zijn tweede carriere als triatleet bezig. Een aantal jaren terug nam hij afscheid op de Ironman Hawaii, althans zijn studie en werk als forensisch arts bij de GGD Amsterdam kregen voorrang.

Snelste fietstijd voor Ricardo Scholten

Inmiddels weet Ricardo werk en sport weer aardig te combineren en zoekt hij weer nieuwe uitdagingen. Zoals in het Noordafrikaanse land. Hij kwam als tiende uit de Rode Zee en maakte een snelle opmars op de fiets. Zo snel dat de Nederlander na 45 kilometer aan de leiding lag. Dat bleef zo tot in de tweede wissel, zodat hij met een voorsprong van drie minuten op de Brit Jack Rees aan de halve marathon begon. Op de Pool Ogrodnik had hij toen nog vijf minuten speling. Na tien kilometer waren het er nog drie en na 14 kilometer twee. Op drie kilometer van de finish kwam de Pool langszij en kon Ricardo alleen in eigen tempo verder. Dat alles bij een temperatuur van tegen de 28 graden aan met volop zon. Het verschil aan de finish bedroeg uiteindelijk 1.40 minuut. Jack Rees finishte als derde maar dat al op acht minuten. Het was dus echt op een Pools-Hollands duel uitgedraaid. De snelste fietstijd was voor de ‘Flying Doctor uit Weesp’: 2.25.08 oftewel dik 37 in het uur. Bij lang niet de makkelijkste omstandigheden dus.

Ricardo was zeer te spreken over zijn eigen prestatie. ,,Jammer dat ik het niet winnend af kon maken, de Pool was te sterk op het lopen. Maar wat een prachtwedstrijd. Supermooi om zo’n eerste editie mee te maken. Prima georganiseerd, dat kunnen ze hier wel.” Hij zelf kijkt terug op een perfect seizoen: ,,Maastricht, Almere, Hoorn en nu deze weer. En allemaal even goed verlopen. Ik geniet.” Dat doet hij ook in het prachtige Egypte, waar hij met zijn naasten nog een paar weekjes vakantie gaat houden.

Miranda Gahrmann beste Nederlandse

Bij de vrouwen had Natalie Lawrence minder moeite om haar landgenote Victoria Nealon te verslaan. Het verschil aan de finishlijn: ruim acht minuten. Brons ging naar de Belgische Karlien Claus, die elf minuten tekort kwam op de overwinning. Beste Nederlandse was Miranda Gahrmann op een 47e plaats en daarmee tiende F35.

De Belg Jonas de Wachter sleepte bij de mannen een vierde plaats in de wacht. De Oostenrijker Philipp Stroltz finishte als vijfde en beste Egyptenaren waren Daniel Power (6e) en Mahmoud Mohamed (8e). De Belg Paul van den Boogaert werd 30e. Bij de M18-categorie eindigde Ismar Klomp als vijfde. Vader Erik werd 27e M55 en ook net boven de acht uur zaten nog twee Nederlandse vrouwen.

19 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 SAHL HASHEESH
2.Ricardo Scholten 4.25.49
152.Ismar Klomp 5.51.17 (5e M18)
581.Erik Klomp 8.01.25 (27e M55)
V:
47.Miranda Gahrmann 6.33.15 (10e F35)
113.Jessica Verstegen 8.02.08 (16e F40)
121.Laura Kraak 8.09.45 (31e F30)

Santiago Americas Cup

In de Chileense hoofdstad Santiago was afglopen zondag een wedstrijd om de Americas Cup. De winst ging naar de Amerikaan Darr Smith. Thuisfavoriet Diego Moya eindigde op een derde plaats. Bij de vrouwen hervatte de Ecuadoriaanse Elsbeth Bravo haar wedstrijden weer nadat ze op de Spelen in Tokyo op een ronde werd gezet tijdens het fietsen. Nu in Santiago greep ze de volle winst.

De Zuidamerikaanse juniorentitelstrijd was eveneens in Santiago. De Amerikaan Andrew Shellenberger won, de tweede plaats ging naar Matias Sebastian Bravo Delgado uit Ecuador, daarmee Latijnsamerikaans kampioen. Ecuador is momenteel sterk in opkomst als triathlonland want ook bij de juniores was Josseline Michelle Yuqui Peralta de snelste van allemaal. In Quarteira was ze niet van de partij, twee jaar terug in Lausanne finishte ze op het WK nog als dertigste.

Inmiddels hebben we meer plaatjes uit Egypte ontvangn van Ricardo. Ze zijn in het verhaal ingevoegd of volgen hieronder:

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.