Programma Paratriathlon op Spelen uitgebreid: Nico en Maurits blij; IM Zuid-Afrika worstelt weer met zwemnummer – WTJ 2101

ZATERDAG – Geweldig nieuws voor veel paratriatleten. Het programma op de Paralympics wordt voor de triathlon opnieuw uitgebreid. Waren er in Rio nog zes categorien, in Tokyo waren al acht verschillende ‘handicaps’ toegelaten. En het Internationaal Paralympisch Comite (IPC) heeft voor de Spelen van Parijs besloten dat aantal uit te breiden tot 11. Daarmee gaat ook het aantal paratriatleten omhoog: van 80 naar 120.

Elf groepen in Parijs

Zoals alle internationale sportbonden deed ook World Triathlon het IPC een verzoek om het programma van paratriathlon te optimaliseren. In het voorstel gaat het om de mannen PTWC, PTS2, PTS3, PTS4, PTS4 en PTVI. En voor de vrouwen wil World Triathlon met PTWC, PTS2, PTS4, PTS5 en PTVI verder. De enige categorie, die bij de vrouwen nog ontbreekt is PTS3, maar daar staan in de meeste internationale races ook maar erg weinig triatletes aan de start. Die groep moet nog groeien volgens het IPC Handboek.

Met deze nieuwe indeling kunnen 54 mannen (18 meer dan Tokyo) en 50 vrouwen (14 meer dan Tokyo) uitkomen, aangevuld met 18 atleten op invitatie. Marisol Casado is blij met de toevoeging al hoopt ze snel dat er balans komt met de 6-6 verdeling M/V. ,,Daar blijven we ons sterk voor maken.” Op de Paralympics in 2024 zullen maximaal 4400 para-atleten uitkomen op 22 sporten en 549 medaille-evenementen. Het aantal medaillekansen voor vrouwen neemt toe: 235, acht meer dan in Tokyo.

Olympische kansen voor Nico en Maurits

Het betekent dus dat de Nederlandse paratriathlonploeg kan groeien. Niet alleen Jetze Plat, Geert Schipper en Margret Ijdema kunnen hun Olympische ambities opnieuw etaleren, ook Maurits Morsink (PS2) en Nico van der Burgt (PS3) hebben een duidelijk doel en kunnen hun Olympische droom hopelijk verwezenlijken. We spraken Nico al even. ,,Ja super nieuws. Ga er alles aan doen om mee te kunnen doen aan de Paralympische Spelen in Parijs. Geeft mij heel veel motivatie en een mooi doel.”

Ook paratriathloncoach Bas de Bruin is tevreden: ,,Zeker goed nieuws. Behalve de PTS3 dames. Maar dat was te verwachten met weinig dames in die klasse. Maar wellicht mogen die weer meedingen in PTS 4.”

Ironman Zuid-Afrika tobt opnieuw met het zwemmen

De geschiedenis herhaalt zich. Ironman Zuid-Afrika moest op 7 april 2019 het zwemonderdeel al inkorten, vorig jaar uiteraard geen wedstrijd en nu met de uitgestelde versie morgen 21 november wordt het opnieuw tricky. De golfslag aan Nelson Mandelay Bay is dusdanig dat het onverantwoord is om de volledige afstand van 3800 meter af te leggen. Opties zijn 1900 meter voor de pro’s en 950 meter voor de agegroupers, maar er wordt al gevreesd dat het zwemonderdeel helemaal wordt gecanceld. Vergeet ook niet dat er in die toch al ingekorte versie van 2019 nog twee deelnemers omkwamen, die bij het zwemonderdeel in ernstige problemen kwamen. Dat had niet per se met de zwaarte van dat zwemonderdeel te maken (de ene atleet kreeg een hartaanval, de andere werd onwel), maar het zal ongetwijfeld door het hoofd spoken van de officials.

Nooit leuk voor triatleten, die uitgaan van de originele afstanden. Ook Evert Scheltinga en Michiel de Wilde zullen even moeten schakelen. Dat de zee grillig kan zijn, moge duidelijk zijn. Want zowel Evert als Michiel zwommen vrijdag nog een deel van het zwemparcours en toen was er geen vuiltje aan de lucht. Ze zullen er mee moeten dealen. Evert laat op zijn socials doorschemeren dat de topvorm van Almere, waar hij de nummer vier van de wereld werd, ontbreekt. Normaliter komt hij met de beste mannen uit het water, hoe het zich nu zal ontwikkelen. We gaan het zien. Ook wat het zwemmen betreft, komt pas zondagmorgen meer duidelijkheid.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.