Donald Hillebregt vijfde in Africa Cup Dakhla; Jawad Abdelmoula wint; Maarten op weg naar zwemrecord? – WTJ 2102

ZATERDAG – Op het Afrikaanse continent is de temperatuur het hele jaar door goed om triathlons te bedrijven. Dit weekend op drie uiterste puntjes van het Zwarte Continent drie internationale wedstrijden. Vrijdag al de Ironman 70.3 in het Egyptische Sahl Hasheesh. vandaag de African Cup in het Marokkaanse Dakhla en morgen aan het zuidelijkste puntje van Afrika de Ironman Nelson Mandela Bay, waarvan het dus nog maar de vraag is of het een volledige Ironman wordt. Het zwemonderdeel is uiterst twijfelachtig.

Na de prachtige tweede plaats van Ricardo Scholten in Egypte was het vandaag de beurt aan Donald Hillebregt om te knallen. Samen met coach Andre Oost heeft Donald een plan uitgestippeld richting Spelen van Parijs. Hij gaat dus zeker tot en met de Spelen van 2024 op topsportniveau door. Punten pakken voor World Ranking/Olympic Ranking is dus het devies. Maakt eigenlijk niet uit waar dat moet gebeuren, Donald is reislustig genoeg om zich overal met de toppers te meten.

Vandaag dus in Marokko, in Dakhla om precies te zijn. De stad op het schiereiland langs de Westelijke Sahara, veel zuidelijker dan het land zelf. Maar wel in Marokkaans bezit. Donald is trouwens een ervaren Marokko-triatleet, want na eerder Larache, Rabat en ook Dakhla was het vandaag zijn vijfde deelname in het geboorteland van World Cup Korea-winnaar Jawad Abdelmoula. En ja, die was er ook. Hij won de sprint afstand zelfs. Donald hoopte lang op een podiumplaats, maar bleef er nog twee plekjes vandaan: vijfde. Wel zijn beste resultaat ooit in een African Cup-race.

Die vijfde plek levert sowieso weer een pak met punten op, dus kon Donald met een ‘big smile’ terugkijken op de wedstrijd. Hij kwam 49 seconden tekort voor de overwinning. ,,De punten zijn een opsteker, maar ik denk dat een podiumplaats haalbaar was. Dus toch tikkie teleurgesteld. Goed zwemonderdeel, slechte wissel ik kreeg mijn rits niet goed open, eerste 2,5 kilometer vol gas op de pedalen. Vanuit de ‘zaterdaggroep’ naar de kopgroep gefietst en vervolgens het lopen. Tot 3 kilometer podiumzeker. Zijsteek maakte daar jammer genoeg een eind aan. Toen terug gevallen naar een vijfde plek.”

In het wedstrijdverloop was het de Pool Mateusz Gluszkowski, die samen met de Belg Peter Denteneer, een Rus en drie Japanners als eersten uit het 18,8 graden water van de Cintrabaai. Als twaalfde op 15 seconden zaten ook de 750 meter voor Donald erop. Vrijwel gelijktijdig met Jawad. Daarmee net even dat contact met de kopgroep kwijt. De mannen trokken er vervolgens hard aan, resulterend uiteindelijk in de op 1 na snelste fietstijd voor Donald en ook de Rus Denis Kolobrodov en de Marokkaanse toppers Badr Siwane en Jawad Abdelmoula. Aan het eind van de twintig kilometer was een kopgroep van tien man ontstaan met Donald en ook drie Japanners, de twee Marokkanen, een Pool en een Rus.

Het lopen bracht de beslissing. Specialiteit van de in Frankrijk wonende Jawad Abdelmoula, laatst ook zesde op het WK run-bike-run. De tweede plaats ging naar de Japanner Ren Sato, de Rus Denis Kolobrodov finishte als derde, vierde kwam tweede Rus Georgiy Klimenko en vijfde dus Donald. Hij realiseerde de zevende looptijd.

Japans succes bij de vrouwen. Minori Ikeno won, Chisato Nakajima werd 15 seconden later tweede en Ekaterina Shabalina uit Kazachstan finishte als derde. Hier geen Nederlandse deelname.

Morgen behalve de drie Ironmans over de wereld ook de recordpoging Endless Pool zwemmen van Maarten van der Weijden. We hebben alvast een filmpje als hij op weg gaat naar zijn zwemlocatie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.