Mark van Mechelen tweede in Oil Man Texas; Jetze Plat derde in New York City Marathon; Hervey Bay; Olympus en de Freelance Award en RUNNING DUCK – WTJ 2666

MAANDAG – Nog wat kleinere wedstrijden uit het eerste novemberweekend. Te beginnen in Montgomery, Texas. De zogeheten Oil Man Triathlon. Een race over de halve afstand met 246 deelnemers. Gewonnen door de Amerikaan Hans Ryham. Ryham was vier minuten sneller dan Mark van Mechelen, geboren Nederlander maar al geruime tijd woonachtig in Stamford, Connecticut. Eerder won Mark al eens Amerikaanse halves zoals de Cassadaga Man en de HarryMan. De derde plaats ging naar John Condon, USA in 4.36 uur. Snelste vrouw was Bruna Mahn in 4.45.32 uur. Zij was royaal de sterkste, het duurde bijna een half uur vooraleer Nicole Adams arriveerde en drie kwartier na de winnares was het podium met Marcel Jaramillo pas compleet.

ZONDAG 6 NOVEMBER: OIL MAN MONTGOMERY TEXAS (USA)
M:
2.Mark van Mechelen 4.31.28

Bruna Mahn

Hervey Bay 100

Down Under komt het triathlonseizoen ook weer op gang. Zondag was de klassieke Hervey Bay 100, min of meer over de halve afstand. Vorig jaar was Lotte Wilms er nog tweede. Toen deden de pro’s mee. Dat was nu niet helemaal het geval. Max Quirk won in 3.42.08. De nummers twee en drie waren Daniel Paddison en Jack Smith. Beste vrouw was Lauren Hume in 4.10.16 uur. Zes minuten daarna kwam Prudence White over de meet en nog geen halve minuut later maakte Angela Ballerini het Australische podium vol.

Olympus

Op zaterdag was op Cyprus de Olympus Man XTreme, de naam zegt het al: een zware wedstrijd. Zo zwaar dat de hele afstand geen deelnemers trok. Geen nood, want de halve had er veertig. De winst ging naar Cyprioot Aliaksei Kupreyeu in 5.55.23 uur. Zijn landgenoot Roman Karukalov deed er 6.03 over en de Brit Mark Livesey 6.04 uur en zo kwamen de medaillewinnaars tot stand. De vrouw van Mark, Caroline Livesey was in 6.11.47 (7 minuten later) de snelste vrouw. Slechts twee triatletes volbrachten de afstand: Tamara Schmidt uit Oostenrijk was in 7.10.19 uur de tweede.

 

Eerste podiumplaats Jetze Plat op marathon

Dan naar de New York City Marathon. Waar Jetze Plat na een vijfde en vierde plaats op de marathons van Berlijn en Londen nu wel het podium haalt. De gigant Marcel Hug wint New York, maar Jetze wordt keurig derde in 1.31.28 uur. In de aanloop naar NYC Marathon is Jetze geinterviewd door De Telegraaf en door Trouw. In die laatste krant tekende Thomas Sijtsma van Jetze op dat hij het wheelen heel mooi vindt, maar dat het wel irritant is om weer te moeten verliezen. De afgelopen jaren won Jetze immers in de paratriathlon en het handbiken eigenlijk alles wat er te winnen viel.

Freelancer Award niet voor Thomas Sijtsma

O ja, nu we het over Thomas Sijtsma hebben. De freelance journalist won vrijdag niet de Gouden Freelancer Award. De prijs ging naar Jantine Jongebloed voor haar persoonlijk onderzoek naar Sexting, waarover zij publiceerde in De Volkskrant. Thomas Sijtsma was genomineerd voor de Misstanden in de triathlonsport, dat op 15 november 2021 in een voorpagina-verhaal en uitgebreide interviews met Charissa Zijlstra en Renate Timmerman in dagblad Trouw verscheen. Zoals dat bij verkiezingen hoort, was er nog een relletje aan vooraf gegaan. De redactie van triathlonwebsite 3athlon.nl had de jurycommissie verzocht de nominatie van Thomas Sijtsma in te trekken omdat zij eerder al op 12 november de aandacht vestigden op de misstanden in de triathlonsport. De jury gaf geen gehoor aan het verzoek, de uitslag was toen ook al bepaald.

Tri/duatleten op de NYC Marathon

Terug naar de New York Marathon. Van de Nederlandse triatleten was Kevin Sleegers de snelste op een 139e plaats. Hieronder een aantal Nederlandse tri/duatleten, die we ontdekten in de lange, lange uitslag van 47.000 atleten.

96. Kevin Sleegers 2.39.36
139. Dennis de Knijff 2.42.51
180. Ruth van der Meijden 2.45.34
1455. Randy Stofberg 3.12.56
4406. Klaas Abma 3.36.49
4666. Davy Heijsteeg 3.38.16
6907. Lars Vreugdenhil 3.48.47
13518. Gonny Rosendaal 4.13.27

Maar de meest bijzondere deelnemer in The Big Apple zien jullie hieronder. In het jaar dat de Donald Duck 70 jaar bestaat, is dat wel heel schattig toch?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.