Maurice Clavel verrast landgenoot Kienle en pakt winst op Ironman Zuid-Afrika; Astle wint bij de vrouwen; zadelpech voor Evert Scheltinga – WTJ 2103

ZONDAG – Het zat de deelnemers aan de Ironman Zuid-Afrika al niet mee en dan kreeg Evert Scheltinga ook nog eens materiaalpech. Een zeldzame vorm van panne, lijkt ons, want hoe vaak gebeurt het dat iemands zadel afbreekt? Versnellingsapparatuur, wielen of remmen…daar kampt menig wielrenner/triatleet wel eens mee. Maar een gebroken zadelpin komt (gelukkig) maar weinig voor. Het overkwam de nummer vier van het WK met nog zestig kilometer fietsen voor de boeg.

Schrikken van zo’n gebroken zadel

Gelukkig bleef Evert wel overeind, maar hij moet wel geschrokken zijn toen dat rustpunt voor de 180 kilometer er plots niet meer zat. Dan heb je dus nog zestig vlakke kilometers voor de boeg, die hij staand aflegde alsof ie in een zware bergetappe zat. Zie dan je snelheid maar eens vast te houden. Botte pech dus voor de kopman van Team4Talent, die na zijn vijfde plaats op Lanzarote, vierde plaats in Almere nog graag een top tien klassering op een Ironman erbij haalde. Ongelofelijk knap dat de Nederlander toch doorzette, maar in de laatste helft van het fietsen uiteraard veel kracht en tijd verspeelde. Nog meer respect was er toen hij alsnog aan de marathon begon. Onder het mom van ‘ik ben er nu toch’ wilde Evert de wedstrijd toch graag afmaken. Op karakter.

Zoals gisteren al gemeld: de woelige baren aan de zuidkust van Zuid-Afrika, meer specifiek ter hoogte van Nelson Mandela Bay deden de organisatie besluiten het zwemonderdeel voor de pro’s te halveren (ongeveer 1900 meter). De snelsten kwamen eruit na 22 minuten. Voor de ongeveer 600 agegroupers was de zwemafstand nog korter: amper 500 meter, afgelegd in 7,5 minuut.

Gevecht in het water

Bij de pro’s kwamen de Zweed Jesper Svensson en de Fransman Sam Laidlow als snelste ‘aangespoeld’.  In zijn spoor volgden de Fin Henrik Goesch, de Deen Mathias Lyngso Petersen en nog twee Fransmanne Antony Costes en Yvan Jarrige. Evert bereikte als negende de kant op amper 17 seconden van Laidlow en zat dus in de goede groep op de fiets. Voor Michiel de Wilde duurde het gevecht met het water iets langs. Vijf minuten na de leider was hij klaar met het zwemmen, daarmee 18e pro.

Na aanvankelijk een eerste groepje, demarreerde Sam Laidlow opnieuw. Hij raakt Svensson kwijt, die een bocht mist en te ver doorfietst. Na zestig kilometer fietsen had de jonge triatleet met Brits/Frans paspoort een voorsprong op een groepje met oud-winnaar Kyle Buckingham, de Duitsers Matthias Herbst en Maurice Clavel. de Portugees Joao Ferreira, de Deen Petersen en met Evert. Na 90 kilometer begon ook Sebastian Kienle zich in de strijd te mengen. Daarna ook Rasmus Svenningsson, zodat alle grote namen vooraan zaten. Kort voor het 120 kilometer punt was er voor Evert nog geen vuiltje aan de lucht. Achterstand 3,5 minuut daar. Michiel kwam als 15e door op 16,5 minuut, verloor dus toch wel tijd maar moest veel alleen doen.

Vermaledijde fiets

Vervolgens de terugslag van Evert. De rest rijdt door en binnen no time ligt onze man 23 minuten achter. In de tweede wissel komt de Duitser met Franse naam Maurice Clavel als eerste aan. 16 tellen later stalt zijn illustere landgenoot Sebastian Kienle zijn tweewieler en op 51 seconden volgt de Zweed Svenningsson. De rest heeft grotere achterstanden: Zuid-Afrikaan Kyle Buckingham op 6.44 is de nummer vier, debutant een landgenoot Bradley Weiss is zesde op 10 minuten, Michiel de Wild heeft weliswaar tijd verloren, maar klimt wel naar de twaalfde plek op 27.47 minuten. Arme Evert Scheltinga moet drie kwartier toe staan, laat kort voor de wissel ook zijn gebroken zadelpin nog aan partner Romy zien en zet als 17e en voorlaatste pro die vermaledijde fiets (met wel die prachttijd van Almere erop) in de wisselzone.

Na tien kilometer lopen neemt Kienle over van Clavel. Svenningsson loopt derde op 3 minuten. Het wordt een duel tussen de Duitsers. Clavel verliest halverwege tijd op Kienle, maar die komt alsnog de man met de hamer tegen, waardoor Clavel op 5 kilometer van de finish toch weer de kop over. Dan capituleert Kienle, die nog graag een Ironman-zege aan zijn stilaan aflopende carriere had toegevoegd. Maar die eer gaat vandaag naar Maurice Clavel in 7.30.30 uur. Een tijd die de recordlijsten niet haalt, vanwege het ingekorte zwemonderdeel. Kienle wordt tweede, Svenningsson derde op 4 minuten. Beste Zuidafrikaan wordt Kyle Buckingham (winnaar in 2018) op 9 minuten van Clavel. Zijn landgenoot Bradley Weiss debuteert met een uitstekende vijfde plaats op 14 minuten. Weiss is vooral crosstriathlon-specialist, verdedigt over twee weken zijn wereldtitel XTerra op Maui nota bene. Evert Scheltinga en Michiel de Wilde liepen bij het finishen van Clavel in elkaars buurt op de 14e en 15e plaats. Ze hadden daar zo’n 50 minuten achterstand.

Reactie Evert

Evert kan ondanks al die krachtinspanning toch aardig doortrekken op de marathon, die hij aflegt in 3.00.27 (de elfde looptijd) en daarmee komt hij veertiende binnen op exact een uur van Maurice Clavel. Michiel de Wilde is de volgende finisher als vijftiende, maar hij doet 3.22 uur over de 42 kilometer en moet daarmee ook vijf minuten toestaan op Evert. Na afloop evalueren Evert en zijn partner de race voor 3athlon.nl. Dat hij baalt is logisch, hoe het kon gebeuren is de grote vraag. Evert: ,,Een lekke band is tot daar aan toe, maar dit…” Hij vond wel dat hij nog lekker had door kunnen lopen en wij geloven ook dat als je eerst 60 kilometer staand hebt moeten fietsen je benen evengoed kunnen protesteren op die marathon. Het gebeurde niet, hij zet een zeer aanvaardbaar looponderdeel neer. ,,Maar er had een top vijf in gezeten, dan had ik mijn goede seizoen leuker af kunnen sluiten dan nu het geval is”, daar kwam samengevat de reactie van Evert op neer. Voorzichtig vroeg Romy nog of hij nog wel zin heeft in de aansluitende vakantie, waarop Evert haar gerust stelde. ,,Het zal nog even balen zijn, maar we gaan rust nemen en ons daarna weer richten op het nieuwe seizoen.”

Het was voor Clavel al weer even geleden dat ie een podiumplaats boekte. Op de Challenge Roth van 2017 finishte de Duitser bij zijn debuut nota bene als derde. Een jaar later was hij in de race, die hij vandaag wint ook derde. Drie jaar stond hij droog qua podiumplaatsen om vandaag toe te slaan met zijn eerste Ironman zege.

21 NOVEMBER: IRONMAN ZUID-AFRIKA
M:
14.Evert Scheltinga 8.30.35
15.Michiel de Wilde 8.35.09

Ruth Astle wint tweede Ironman in 5 weken

In de vrouwenwedstrijd was het Imogen Simmonds die met Lauren Brandon als eersten uit het zware zwemwater kwamen in overigens een snelle 23 minuten. Simmonds blijf 40 kilometer aan de leiding fietsen, waarna op 60 kilometer de favoriete Ruth Astle de kop overneemt. Na het fietsen heeft de Britse, die eerder Mallorca IM won al 4,5 minuut voorsprong op Simmonds en Manon Genet. Brandon is dan al teruggevallen naar de vierde plaats op ruim elf minuten.

Op de marathon komt Genet nog wel even terug tot minder dan vier minuten, maar dan versnelt Astle opnieuw. Eventueel gevaar komt dan nog uit Zuidafrikaanse hoek, want Anna Watkinson is aan haar opmars begonnen en loopt na 28 kilometer tweede op 7.40 minuten. Daarmee heeft ze haar achterstand van een kwartier na het fietsen al gehalveerd! Genet heeft dan tien minuten achterstand. Astle zal in de resterende kilometers het tempo hoog moeten houden om Watkinson te kunnen weerstaan.

Ruth Astle wint tenslotte haar tweede Ironman in vijf weken, na Alcudia Mallorca. De opmars van Annah Watkinson is indrukwekkend met een marathontijd van 2.59.26 uur. Ze komt uiteindelijk 1.45 minuut te kort voor haar eerste thuiszege, maar stijgt ten opzichte van 2019 weer wel een plekje. De Zuidafrikanen konden nog langer juichen, want Jade Nicole maakte met brons het succes compleet. Negen minuten na winnares Astle. Nog een Zuidafrikaanse – Natia van Heerden – werd vierde en door haar bekende terugval op de marathon zakte Immogen Simmonds naar de vijfde plaats op bijna 20 minuten van de winnares.

 

De wedstrijd met de bijna 600 ageroupers moeten we apart onder de loep nemen. Immers zij zwommen geen 1900 maar amper 900 meter omwille van de veiligheid. Andere eindtijden, die overigens nog wel langzamer waren dan de pro’s. De winst ging naar Benjamin Janse van Rensburg in 8.10.17 uur. De Russen Victor Osokin en Dmitry Pichugin werden op drie en vijf minuten tweede en derde. Kirsten Schut, Zuidafrikaanse, was snelste vrouw. Eulali Gouws, eerder succesvol in de Zuidafrikaanse Knysna Extreme, finishte als tweede op haast vijftig minuten. Derde werd Toinette van Niekerk, daarmee een compleet Zuidafrikaanse podium. Beste Nederlander was Jaap Koetser, tien minuten later volgde Berber Kramer al. De in Kenya woonachtige Nederlandse finishte als tiende vrouw, tevens vijfde F35. Berber debuteerde op de volledige afstand. Eerder dit jaar won ze de Ironman 70.3 in Durban.

ZONDAG 21 NOVEMBER: IRONMAN ZUID-AFRIKA
M:
98.Jaap Koetsier 9.47.35 (18e M30)
401.Jaap Kalkman 12.44.02 (27e M55)
V:
10.Berber Kramer 9.59.53 (5e F35)

In april zijn er al weer nieuwe kansen, want dan staat de volgende Ironman Zuid-Afrika op de rol. Misschien blijft Evert wel tot zo lang daar. Al moet ie wel eerst een goede fietsen- annex zadelmaker vinden…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.