Zweeloo heeft een ‘zwefilo’; Damse Duivelshond; Ronde Venen; USAT Remote met Martin; World Ranking duathlon – WTJ 2112

ZATERDAG – Dat er in een dorp met de naam Zweeloo iets van zwemmen en lopen zou plaats hebben, lag eigenlijk wel voor de hand. Sterker nog: er wordt in het beroemde Drentse kunstenaars dorp met 330 inwoners al vijf jaar een crosstriathlon gehouden. De vierde editie was eind september. Zwemmen in zwembad Zweeloo, gelegen op de rand van Aalden en Zweeloo. Fietsen en lopen op en rondom het zwembad. Onverhard, met klimmetjes dus ATB en de crossloopschoenen.

Jan van der Laan

Een wedstrijdje buiten de NTB om, vandaar dat we er misschien nog niet eerder van gehoord hadden. De winst ging op 25 september naar Jan van der Laan. De 50-jarige Drent, waarover we eerder al berichten is aan zijn tweede triathlonleven begonnen. Hij was begin jaren negentig een van de betere junioren in ons land. Daarna kwamen er andere zaken op Jans pad (werk/gezin) en nu pakt hij de draad weer op. Met zelfs een prachtdebuut op de Ironman Hamburg, waar hij derde M50 werd.

Leuk evenement, daar in Zweeloo

Goed, deze Jan van der Laan dus was de snelste over 500 meter zwemmen, 20 kilometer ATB en 5 kilometer crossloop. Hij bleef Richard Prakken anderhalve minuut voor, die een paar jaar terug ook al eens tweede werd in deze race. De derde plek ging naar Martijn Croon, maar die had al een achterstand van bijna negen minuten. Fokke Kootstra en Remco Wolsink maakten de top vijf compleet. Bij de vrouwen won Betty Rijberg uit Gasselte. Eerder dit jaar was ze al de beste in de recreatieve crosstriathlon van Renkum en volgens mij ook al paar keer actief in de race op Ameland. Ze versloeg in Zweeloo Mirthe Hultink en Miranda van Dijk op overtuigende wijze. Het beste trio kwam van onze oosterburen: Sophie en Sidaan Feiertag en Detlev Riemer vormden de snelste combinatie van de drie afzonderlijke onderdelen. De sprint-afstand ging naar Jelmer Rensing en Lotte Prins en bij de kids wonnen Sil Wegdam en Noa Ellen.

Tip ons ook andere leuke multisport-events

Hebben jullie ook nog een uitslag of een multisports-event wat iedereen over het hoofd gezien heeft, laat het ons weten op info@trikipedia.nl. De crosstriathlon van Zweeloo zit in elk geval in ons systeem voor de komende jaren. In totaal deden 120 atleten mee in een gemoedelijk, maar goed georganiseerd evenement in het dorp waar ook Vincent van Gogh zich ooit door liet inspireren. En Van Gogh en triathlon, zo is algemeen bekend: die hebben iets met elkaar. Geboren in Zundert, opgegroeid in Nuenen…..

Tot zover ons stukje cultuurgeschiedenis van deze laatste novemberzaterdag. Het blijft rustig aan het wedstrijdfront, temeer omdat de coronamaatregelen ook weer opspelen. Organisatoren staan voor het dilemma: doorzetten met alle restricties van dien of afblazen. Multisport-evenementen stonden er in Nederland sowieso niet op het programma. Loopwedstrijdjes nog wel. Bij onze zuiderburen, waar de maatregelen niet minder streng zijn, zien ze nog wel kans een crossduathlon door te laten gaan.

Damse Duivelshond, zo heet een crossduathlon in België

Misschien ligt het aan de naam van het evenement, dat handhavers het niet aandurfden om hier controles te houden. We hebben het over de Damse Duivelshond, een lange afstand crossduathlon, geheel passend in de aanloop naar die grote klassieker Hel van Kasterlee. Daarover wordt volgende week pas duidelijk of ze doorgaat. Maar de ‘Duivel’ is er alvast mee weg. Was het de corona-angst of het modderige parcours? Feit is dat de helft van de deelnemers verstek liet gaan, al gingen er toch nog 60 voor de lange en 60 voor de korte afstand van start.

De ‘lange’ (10/60/10) werd gewonnen door Pieter Ooms. Debbie Sanders was enige finishende vrouw, maar ze eindigde wel keurig in de middenmoot van het mannenveld. Ooms klopte Jonas Degroote en Bart van Looveren. Favoriet en titelverdediger Gerry Druyts viel uit. Pieter Ooms kan een concurrent worden van Seppe Odeyn in Kasterlee. Eerder dit seizoen was hij al vierde in Reusel en tweede in Wetteren. De korte afstand was voor Vic Vandendaele en Emelie Butseraen. Nederlanders staken dit keer niet de grens over.

Loopevenementen

Zijn er dus nog wel in ons land. De uitslagen zetten we de komende dagen op een rijtje. We gaan nog even terug naar vorig weekend. De Ronde Venenmarathon vanuit Abcoude. Populair evenement ook omdat je als duo de 42 kilometer kunt afleggen. Beste triatleten individueel waren Hans Bader (11e in 3.00.12) en Anneloes van Brummelen (10e in 3.49.34). Bij de duo’s veel meer triatleten. De winst bij de vrouwenduo’s ging naar Djoeke Donkers en Roelien de Wolf van AVTriathlon in 3.13.42. Michelle en Annika Fangmann eindigden derde in 3.24.09. Ook Diana Gorter en Irene Ittmann finishten in de top tien. De mixed-duo’s leverden een tweede plaats op voor het Facebookheld-Sporty-koppel oftewel Andre Gieling en Carla van Rooijen. Eindtijd 3.03.59 uur. Overigens 1 van de weinige teams, die de marathon precies halveerden… Vader en dochter Breedijk (Martin en Myrthe) eindigden 26e in 3.41.59 uur. Dat was vooral de verdienste van Myrthe, want Martins kuit knapte na 24 kilometer lopen, waardoor zijn dochter liefst 31 kilometer moest rennen.

USAT Remote kampioenschap

Martin is ook mee gaan doen aan de USAT Remote racing Nationale kampioenschappen. Wederom een toevoeging op de Esports, waarover we deze week al melding maakten. Zo kun je dus op elke plek ter wereld mee doen aan wedstrijden. Martin was na 1.20.54 uur klaar als 22e totaal en derde M50. De winnaar van de sprint afstand was trouwens ook een M50-er: Peter Valentyik in 1.03.41. Can Lubenow won bij de vrouwen. Dat Martin van de partij was deed hij in opdracht van de Agegroupcommissie van World Triathlon, omdat USAT al langer met dit concept werkt. Dat concept is als volgt: een account aanmaken en dan heb je een week de tijd om de race te voldoen. Nodig zijn verder: een horloge dat de zwemafstand in een zwembad kan registreren en een horloge dat GPS-data en snelheden kan registreren bij fietsen en lopen. Het fietsen mag op een hometrainer of buiten. Fietsen en lopen doe ja achter elkaar. Het systeem stuurt de tijden automatisch door naar de webstie. Martin fietste via het platform Rouvy, de partner van RaceX het bedrijf achter RemoteRacing, maar het kan ook via Zwift. Lopen ging op een 5 kilometer rondje om Martins woonplaats Driehuis.

Martin Breedijk bracht aansluitend rapport uit bij de commissie. ,,Dit kan een mooie aanvulling zijn op alle races die er al zijn. Het is natuurlijk niet vergelijkbaar met een echte race en er zitten ook nog wel wat haken en ogen aan, je kan bijvoorbeeld ongestraft met paddles zwemmen. Toch zie ik potentie. Denk maar eens aan internationale Age Group wedstrijden die nu niet doorgaan. Maar ik zie ook nog wel eens komen dat mensen die zijn uitgeloot voor Kona op deze manier toch mee kunnen doen. Ik ga er van uit dat we in de toekomst dit soort wedstrijden echt vaker zullen gaan zien.”

Duatleten dankzij Sittard-race stapje dichterbij Birmingham

In coronatijd schreven we met enige regelmaat dat vooral de duatleten er bekaaid vanaf kwamen. NK’s vielen weg, Almere schrapte de duathlon WK’s en vrijwel geen enkele Powerman ging door. Dat terwijl de triatleten vanaf juli vrijwel wekelijks aan de bak konden. Uiteindelijk kwam er toch nog wat gerechtigheid met de Spaanse organisatie in Aviles, die het WK overnam. In Almere kon alsnog het NK standaard duathlon worden gehouden. Het NK sprint triathlon in Hoogerheide ging echter niet door.

 

Wedstrijden zoals de nationale kampioenschappen worden sinds een aantal jaren ook gewogen in de World Rankings van World Triathlon. Mits ze natuurlijk bekend zijn bij de internationale koepelorganisatie. Die World Ranking bepaalt voor duatleten bijvoorbeeld wie er volgend jaar naar de World Games in Birmingham, Alabama (USA) mogen. Het NK Almere is gestuurd naar WT en wordt daar nog verwerkt. Eerder al is ook de duathlon van Sittard op 15 mei ingebracht in het uitslagenpakket van World Triathlon. Aanvankelijk als kwalificatiewedstrijd, maar met het oog op die World Ranking ‘gepromoveerd’ tot NK. Het betekent dat atleten als podiumwinnaars als Joost Somsen, Stijn Jansen, Joey van ’t Verlaat, Ann Schoot Uiterkamp en Diede Diederiks er weer wat World Ranking-puntjes bij gesprokkeld hebben, die hen mogelijk dichterbij die belangrijke race in Birmingham brengt.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.