Zuid-Afrika: virusvariant houdt Bradley Weiss af van verdedigen wereldtitel; Rachel en Evert blijven kalm; Preview WK XTerra op Maui – WTJ 2115
DINSDAG – Met de Ironman Zuid-Afrika nog vers in het geheugen, staat het land plots bij alle media in een kwaad daglicht omdat de Omikron-variant er vandaan zou komen. Vluchten van en naar Zuid-Afrika staan op de tocht. Nederlanders, die terugkeerden uit Johannesburg worden meteen in een quarantaine-hotel gestopt en meer van dergelijke voorzorgsmaatregelen al dan niet in een panieksfeer geboren.
Nederlandse triatleten in Zuid-Afrika
We waren benieuwd hoe twee Nederlandse triatleten, die momenteel in Zuid-Afrika zijn de situatie ter plaatse ervaren. Rachel Klamer is met haar man Richard Murray bij haar schoonfamilie. De bedoeling was om ook daar de bruiloft te vieren. Die valt nu andermaal in het water. ,,Maar echt verschil merken we hier niet. Het aantal coronagevallen was juist superlaag toen we hier aankwamen. We zullen nu weer wat voorzichtiger zijn, maar banger voor deze variant dan voor welke variant dan ook, ben ik niet.” Ook Evert Scheltinga is samen met vriendin Romy na de Ironman waarin hij ondanks een gebroken zadelpin toch nog 14e werd in zijn favoriete trainings- en vakantieland gebleven. Met enige verbazing volgt Evert de berichtgeving, zoals onder meer het uitreisverbod van Zuidafrikaanse atleten naar wedstrijden over de landsgrenzen. Voornaamste slachtoffer: Bradley Weiss, die zijn titel niet kan verdedigen op het WK XTerra in Maui. Evert: ,,Flink balen voor hem. Hier merk je dus helemaal niks van die nieuwe variant. Er zijn (nog) geen extra maatregelen ofzo. We vieren dus vakantie, zoals we dat gepland hadden. Hopelijk wordt alles straks wat rustiger, ook in Europa.”
Zuidafrikaanse virologen zeggen dat de Omikron-variant door zijn mutaties minder agressief is dan de deltavariant: ,,Het gaat vooral om gevallen met milde tot matige klachten.”
Gefrustreerde titelhouder Weiss
Dat alles in ogenschouw nemend, begrijpen we de frustratie van Bradley Weiss wel. Als een soort jojo draait de Zuidafrikaanse wereldkampioen XTerra zijn seizoen. Aanvankelijk hield hij rekening met annulering van de mondiale titelstrijd op Maui, temeer omdat op buureiland Oahu vor het tweede jaar de Ironman Hawaii niet doorging. Een topsporter heeft echter wedstrijdprikkels nodig, dus schreef hij in voor zijn thuis-Ironman: Nelson Mandela Bay. Een prima debuut bovendien, eindigend op een zesde plaats. Intussen klaarde de lucht boven de Stille Oceaan ook op en groeiden de kansen voor het uitgestelde WK XTerra. Groen licht kwam er nog voor de Ironman Zuid-Afrika. Geen nood voor Bradley Weiss: er zaten twee weken tussen beide krachtproeven.
Na de Ironman was Weiss al snel weer op zijn ATB te vinden, er is immers een wereldtitel te verdedigen. Om er vervolgens achter te komen dat hij zijn land niet uit kan/mag, in elk geval niet met bestemming Hawaii/USA. In zijn optiek is Zuid-Afrika andermaal de gebeten hond, terwijl het goed kan zijn dat het Omikron-virus vooral ontdekt is door wetenschappers uit zijn land, terwijl het virus al op andere plekken in de wereld opdook. Een gevoel van onmacht moet zich van de titelverediger meester hebben gemaakt. Wie het komende zondag ook wordt, het zal altijd een wereldtitel blijven waar 1 belangrijke tegenstander niet bij kon zijn….
Duffy is er wel bij
Flora Duffy is via Amerika wel op Maui gearriveerd. Zij maakt zich op voor een zesde wereldtitel in een jaar waarin ze ook al de Olympische titel en het wereldkampioenschap op de weg veroverde. In dat opzicht staat ze toch wel op gelijke voet met Kristian Blummenfelt, al kiest die niet voor het veld maar de lange afstand. Concurrentie krijgt de Bermudaanse van Suzie Snyder, Carina Wasle, Loanne Duvoisin, Michelle Flippo en van….Ruth Astle. De Britse winnares van twee Ironmans (Mallorca en Zuid-Afrika) is bijtijds uit zuidelijk Afrika vertrokken en debuteert op een offroad-trriathlon.
Favorieten WK Xterra Maui
Startnummer 1 wordt bij de mannen dus niet afgehaald. Dan stijgen de kansen voor specialisten als Arthur Serrieres, Ruben Ruzafa, Sam Osborne en Jossiah Middaugh. Maar het WK is altijd een onvoorspelbare race. Rom Akerson, de Costaricaan bijvoorbeeld won een paar jaar terug vanuit het niets. Hij is er nu weer bij. Eric Lagestrom doet mee vanuit het lange afstandswereldje. En wat kunnen we verwachten van de nummer drie van de Spelen in Tokyo, Hayden Wilde? De Belgen zetten in op Geert Lauryssen en Sebastien Carabin. Verder Jens Emil Sloth Nielsen, Seth Rider, Maxim Chane en ga zo maar door. Voor de Nederlanders blijft het een moeilijk te plannen race. De middelen om er eventjes heen te reizen ontbreken vaak en de uitgestelde datum (5 december) heeft daar ook geen goed aan gedaan. Joost van Ulden, Canadees met Nederlands bloed, vormt een van de weinige Oranje-tintjes komende zondag bij de laatste grote internationale confronatie van dit jaar.