Jetze Plat goud, Geert Schipper brons op EK ‘paraduathlon’ Madrid – WTJ 2894

ZATERDAG – Morgenmiddag staat Jetze Plat de deelnemers in Nieuwkoop aan te moedigen. Zojuist behaalde hij in Madrid de Europese titel triathlon, al was het dan een duathlon. Geert Schipper eindigde op een derde plaats. Tussen de Nederlanders in stond de Oostenrijker Florian Brungraber met zilver.

Vlot afstand

Jetze begon het EK vrij rustig met een vijfde plaats na de eerste run in de wheelchairs. Eenmaal op de handbike was de man uit Vrouwenakker (dat ligt morgen aan het parcours van Nieuwkoop) was er geen houden meer aan en nam Jetze vlot afstand van de concurrentie. Met ook nog eens de snelste slotrun als wheeler maakte Jetze zijn favorietenstatus wederom waar. Het aantal titels is haast niet meer bij te houden, maar het zijn er inmiddels zeven. Jetze was vijf minuten sneller dan Brungraber en bleef met zijn eindtijd van 55.29 minuten als enige binnen het uur.

Geert Schipper was vorig jaar de Oostenrijkse rivaal Brungraber nog de baas, nu waren de rollen weer omgekeerd. Hij kwam in de slotrun zienderogen dichterbij Brungraber, maar schoot uiteindelijk toch twaalf secondes. Geert noteerde 1.00.39 uur. Overigens was ook in Polen vorig jaar een triathlon voor de paratriatleten niet mogelijk. Het werd op dat EK ook al een duathlon, maar toen vanwege de lage temperaturen.

Bij de vrouwen behaalde Margret Ijdema een vijfde plaats. De titel ging naar de Spaanse Eva Maria Moral Pedrero in 1.12.58 uur. Margret deed er een kwartiertje langer over.

De AG-ers moesten vandaag ook noodgedwongen een duathlon doen. Uiteraard weer ontzettend veel Britten aan de start, zodat we in de nieuwe medaillespiegel het volgende te zien krijgen:

1.GB 14-15-15
2.Spanje 9-4-6
3.Frankrijk 6-4-5
4.Duitsland 2-5-1
5.Nederland 2-2-1
6.Oostenrijk 2-1-1
7.Italie 1-1-2
8.Ierland 1-0-0
Luxemburg 1-0-0
10.Belgie 0-1-3
11.Zwitserland 0-2-0
12.Oekraine 0-1-0
Portugal 0-1-0
14.Finland 0-0-1

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.