Maud Oudenman is ‘wereldnieuws’ met haar profcontract via Zwift Academy; Mooiste begin van Vrouwenweek; De tien van Hans – WTJ 2143

ZONDAG – Geen mooier begin van de Trikipedia-vrouwenweek dan het bericht van Maud Oudeman. Die zondag de Zwift Academy Finals wist te winnen. Ze was de jongste, presteerde super op alle onderdelen en als klap op de vuurpijl verdient ze een profcontract. En denk niet dat het een makkie was, ze moest er 149.999 concurrenten wereldwijd voor verslaan. Wat een geweldige prestatie van Maud, die de triathlonsport nu uiteraard helemaal ‘on hold’ gaat zetten.

Het begon allemaal thuis in Nijmegen, waar ze de twaalf work-outs voor het grote scherm van de Zwift Academy verdraaid goed afwerkte. Zo goed dat ze opviel en werd uitgenodigd. ,,Er zaten een paar hele pittige tests bij”, aldus Maud. ,,Ik had geen idee hoe goed, maar een paar weken terug vertelde de Poolse wielrenster Katarzyna Niewiadoma van het Canyon/Sram-team me dat ik in de finale stond.”

Finales met Maud en Willemijn

Zondag waren de finales op Mallorca met nog vijf finalisten bij zowel de mannen als vrouwen. Willemijn Prins uit Zwolle (ook 18 en ploeggenote bij Talent Cycling), Caitlin Conyers, Rachel Wales en Imogen Alton hebben het ver geschopt, maar in de finale moesten ze het toch afleggen tegen Maud. Plotseling is ze ‘wereldnieuws’.

We kennen de familie Oudeman natuurlijk al veel langer dan vandaag. Ruud sprak ze in Roermond nog uitgebreid en zette de laatste weken op een rijtje.

Vader Menno Oudeman was toptriatleet, moeder Sietske Friesen finishte o.a.  Ironman Maastricht, zusje Puck werd afgelopen jaar Nederlandse Kampioene en Maud Oudeman  verkoos tenslotte wielrennen , na al haar successen in triathlon . Een vreselijke valpartij leek roet in het eten te gooien in de plannen van Maud. Maar net als haar ouders vocht Maud terug, op haar eigen wijze!  In september sprak ik nog uitgebreid met allen in Roermond en zag ik de vastberadenheid  bij Maud en zou ze pappa wel eens laten zweten op de weg naar huis. Vandaag wint ze de Zwift Academy Finals, als jongste deelneemster, excelleert ze in alle onderdelen, wint de finale met overmacht en verdient een prof contract . We kunnen de Vrouwenweek toch niet beter beginnen dan met een gesprek met Maud.  Talent zit in de genen, maar je moet het maar kunnen. Je volledig toeleggen op een “nieuwe sport” waar je blijkbaar talent voor hebt. Een zware valpartij lijkt een vroegtijdig einde te brengen aan al je ambities. Toch knok je door en ga je voor je ultieme doel….

En de rest volgt de komende dagen.

Hans Bosman gaat voor 10 heles in 3 maanden
Tot slot nog een wel zeer opmerkelijk triathlonprogramma voor iemand, die het nooit tot prof zal schoppen. Maar dat hoeft voor Hans Bosman – over hem gaat het – ook niet. Hij heeft een topbaan als notaris, maar vind het o zo leuk om hele triathlons te doen. Trainen hoeft niet als ie maar binnen de limiet finisht. Op die manier heeft Hans al heel wat 14 en 15-uurswedstrijden gedaan. Hekkensluiter of voorlaatste, het is hem om het even. De man uit Nigtevecht gaat volgend jaar voor een bijzondere uitdaging: tien heles. Te beginnen op 5 juni in Hamburg en eindigend op de Challenge Almere, dus ruim drie maanden.
Hier het rijtje met ook de vier Nederlandse heles (Quadruple Dutch) erbij:
5 juni 2022: Ironman Hamburg, Duitsland 12 juni 2022: Wasserstadt Hannover, Duitsland 18 juni 2022: Celtman, Groot-Brittannië 3 juli 2022: the Bastion, Heever Castle, Groot-Britannië 10 juli 2022: Frysman, Nederland 24 juli 2022: the Outlaw, Nottingham, Groot-Brittannië 7 augustus 2022: Ironman Maastricht, Nederland 27 augustus 2022: Gelreman, Nederland 3 september 2022: Podersdorf, Oostenrijk 10 september 2022: Challenge Almere, Nederland.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.