Seppe Odeyn pakt zijn negende Hel van Kasterlee; Karen Steurs wint; Steff Overmars beste Nederlander – WTJ 2142

ZONDAG – Voor iemand, die al negen keer het vagevuur heeft bedwongen ziet Seppe Odeyn er nog goed uit. De Belg heeft zijn abonnement op de overwinning van de Hel van Kasterlee weer met een jaar verlengd. In 2012 was de Vlaams-Brabander voor het eerst de beste in ’s werelds zwaarste (veld-)duathlon. Daarna wist niemand hem nog ooit van de zege in de monsterduathlon af te houden. In de dynamisch wereld van triathlon en duathlon gebeurt veel, maar 1 zekerheid is er aan het eind van het jaar steeds weer: Seppe Odeyn wint deze ‘grote sluitingsprijs’.

Zege opgedragen aan Kasper

Aan de finish droeg Seppe zijn overwinning op aan de vorige jaar overleden triatleet Kasper Lagae. En dat na een lange solo, want zijn voorsprong op de nummer twee Simon Stevens was aanzienlijk. ,,Je mag dit een nummertje noemen”, lachte Odeyn na afloop. Op z’n 24e won hij zijn eerste, nu de sportman uit Herent de 34 lentes heeft bereikt zit er nog steeds geen sleet op de Helbestormer. Voor wie het niet weet: de Hel van Kasterlee. Dat is 15 kilometer lopen, 117 kilometer mountainbiken en nog eens 30 kilometer lopen in winterse omstandigheden. Die omstandigheden waren vandaag redelijk mild. Tien graden, geen echt hondenweer. Jammer genoeg moest het publiek op afstand blijven en bleef de sporthal waar de finish ligt leeg. Maar de atleten waren al lang blij dat de wedstrijd door kon gaan.

Na het lopen had Seppe al wel de kop, maar waren ook Pieter de Jongh, Geert Lauryssen en Bart Borghs nog in zijn nabijheid. Simon Stevens lag daar en halve minuut achter. Seppe maakte het verschil op de fiets, daarbij aangetekend dat Geert Lauryssen (twee weken na z’n elfde plaats op Maui) lek reed en uitgeschakeld voor een topklassering. Bart wist nog het langst te volgen, maar ook hij moest lossen. De mannen organiseerden achter Seppe de achtervolging, maar tevergeefs. De tweede fietshelft was een lange solotocht voor de tweevoudig wereldkampioen Powerman. Ward van Laer kwam op bijna 6 minuten als tweede in de wisselzonde, kort daarop gevolgd door Sebastien Carabin (nummer 5 WK Maui), Kristof Declerck, Bart Borghs en Simon Stevens.

Simon Stevens ‘best of the rest’

Op de 30 kilometer lopen is het volgens de ervaren Hel-gangers kwestie van geduld bewaren. Seppe hoefde zijn geduld niet te beteugelen. Hij liep verder en verder uit op de concurrentie, waarvan Simon Stevens op 10 minuten achterstand net als in 2019 de eerste achtervolger is aan de finishlijn. Kristof Declerck schuift een plaatsje op naar drie. Zijn achterstand: 20 mimuten. Knappe race toch weer van Sebastien Carabin: twee weken na het zware WK XTerra op Maui (5e) finishte de Waalse mountainbiker hier als vierde. Ward van Laer kwam als vijfde aan en dan is daar voormalig pro-triatleet/Ironmanwinnaar Bert Jammaer. Hij verraste in zijn eerste Hel en is tevens snelste master. Belgisch duathlonkampioen op de weg Matthias Cloostermans eindigde zevende. Als de nummer 10, Pieter Ooms, aanklopt bij de poorten van de hel is Seppe al 35 minuten binnen. Bart Borghs maakte bij het lopen een vrije val en eindigde 18e. Geert Lauryssen bolde lekker uit op een 22e plek. Seppe zet een tijd neer van 7.02.19 uur. Dat is sneller dan in voorgaande jaren al hangt alles een beetje af van de parcoursen uiteraard.

Karen Steurs beste vrouw, Steff Overmars beste Nederlander

Beste vrouw was Karen Steurs. Het duel met Lotte de Vet was van korte duur. Bij het lopen liep Karen een minuutje weg, op de ATB liep het al op tot 17 minuten en aan de finishlijn was het verschil 22 minuten. De winnares uit Sint-Job-in-t-Goor draait al ruim 20 jaar mee aan de top (het EK Madeira 1998 was ze er al bij weet ik nog, op de terugvlucht zaten we naast elkaar). Een grote internationale doorbraak bleef uit voor Karen, maar haar debuut in de Hel van Kasterlee was uitstekend. Ook Lotte deed voor het eerst mee. De derde plaats ging naar Ellen Swaenen.

De laatste Nederlandse zege in Kasterlee dateert van 2008. Toen won Camille Hendrikx uit Reusel. Bij de vrouwen waren Alieke Griffioen, Ans Lammertink en Jacomina Eijkelboom in de beginjaren succesrijk. Dit jaar geen Nederlandse vrouwen echter. Bij de mannen was Steff Overmars beste landgenoot. De man uit Hilversum eindigde ondanks zijn liesblessure op een verdienstelijke 34e plaats. Een duathlon met zulke afstanden, dat rechtvaardigt een vermelding van alle Nederlandse finishers.

ZONDAG 19 DECEMBER: HEL VAN KASTERLEE
34.Steff Overmars 8.00.12
72.Ricardo Scholten 8.28.10
99.Richard de Laat 8.44.37 (24e M40)
102.Rene Vosters 8.47.24
110.Henk Michiels 8.50.22 (7e M50)
170.Michael Rippens 9.21.53
204.Sebastiaan van den Berg 9.43.07 (63e M40)

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.