Vrouwenweek 2021 (2): Annemarie Rustenburg: ik vind vooral alles leuk!

Ik ben Annemarie Rustenburg, 31 jaar en opgeroeid in het buitengebied in de Noordoostpolder. Buiten zijn was vooral mijn sport, niets specifieks, maar vooral van alles wat. Na het afronden van de CALO in Zwolle alweer 10jaar werkzaam als sportdocent op het VMBO op Urk. Affiniteit met sport op zich is er altijd al geweest, maar toen er op de CALO in het 3e jaar gevraagd werd wie aan hardlopen deed of wie het leuk vond, reageerde ik als één van de weinigen vol afschuw, hardlopen was stom! Nog geen 4 jaar later kwam in Maastricht over de finish van mijn eerste Ironman!

Triathlon is bij toeval op mijn pad gekomen. Omdat we in het buitengebied woonden zat ik nooit echt op een sport, maar ik zat niet stil! Tijdens mijn opleiding heb ik leren kitesurfen, dat ben ik fanatiek gaan doen, regen of kou hield me niet tegen. Maar ook op windstille dagen moest er bewogen worden, dus toch maar wat gaan hardlopen, kennisgemaakt met survivalrun, maar, door blessures, ook de oude racefiets van mijn vader een keer gepakt. Vervolgens zonder enige zwemervaring een 1/8e triathlon gedaan. Ondanks dat ik als één na laatsten het water uit kom, was het meteen raak, dit wou ik vaker doen. Dus er zat niets anders op dan leren zwemmen! De tijd die erop volgde was een combinatie van survivalrun en triathlon. Het wedstrijdseizoen van de survialrun volgde mooi het eind van het triathlon seizoen op, heerlijke combinatie, maar uiteindelijk toch een keuze gemaakt voor de triathlonsport.

Met nog geen 2jaar triathlon of duursport ervaring mijn eerste hele triathlon gedaan, Ironman Maastricht. Sportvrienden uit mijn omgeving vonden dat ik de eerste Ironman in Nederland wel mee kon doen, wist ik veel wat een Ironman was, dus ik accepteerde dat. Achteraf misschien wel iets te vroeg, maar een fantastische ervaring. En dankzij die ervaring ben ik naast de korte afstand en de teamcompetitie meer langere afstanden gaan doen.

Over al mijn ontwikkelingen en ervaringen binnen de triathlonsport zou ik nog enorm lang door kunnen praten. Het werd steeds gevarieerder en leuker! De wedstrijden in de Ardennen zoals de Houffaraid en Grand Raid Nisramont zijn voor mij niet meer weg te denken. Het zijn één van mijn mooiste wedstrijden. Zo onwijs gaaf, de omgeving, de entourage en uiteenlopende elementen waar tegen gestreden wordt. De eerste keer kwam ik rollend de kano uit, dit was het 4e onderdeel na een intensieve trailrun, de kramp in m’n benen sloeg toe, strompelend naar de mountainbike voor de laatste kilometers. Dat zijn ook de wedstrijden waar ik doorgaans het meest spierpijn van heb. Als ik me de dag erna weer tussen de leerlingen bevind, vragen ze zich vol verwondering af hoe het kan dat ik nog spierpijn heb, iemand die zoveel sport kan toch geen spierpijn hebben? Samen met triathlon Alpe d’huez in 2018 zijn dit wel de mooiste wedstrijden voor mij tot nu toe.

Na 2019 en 2020 geen hele triathlon deed ik dit jaar de Frysman. In eerste instantie zou ik in 2019 de Frysman doen, maar ik scheurde 3 weken van te voren m’n hamstrings, in 2020 ging niks door, dus 2021 was 3x is scheepsrecht. Ongeveer 5 weken vooraf hoorden we dat de wedstrijd door ging, oeps! Op dat moment letterlijk pen en papier gepakt en een verstandig trainingsplan uitgeschreven. Het was een fantastische wedstrijd, wat een geweldige organisatie! En als kers op de taart, ik kon het nog, en beter dan ooit tevoren! Met de spierpijn nog in mijn benen ben ik 2 dagen later in actie gekomen om nog een startplek voor Challenge Almere te regelen. Het seizoen  kon niet op 3juli al ‘voorbij’ zijn, dit wou ik nog een keer doen dit jaar! De inschrijving van definitief en Klamer Fietsen in Biddinghuizen, waar ik inmiddels een jaar of 3 ambassadeur ben, kwam in de tussentijd met een gloednieuwe Specialized Shiv, zo gaaf! Slechts één voorwaarde, een snellere fietstijd dan bij de Frysman……….SLIK! Tussendoor vooral vakantie gehouden, en ook dat pakte goed uit. 2 verschillende hele triathlons in hetzelfde seizoen met 13seconden verschil, dat is best steady.

Hoe anderen naar mij kijken als triatleet ben ik me eigenlijk niet heel bewust van. Wat ik wel eens te horen krijg is dat ik zoveel verschillende dingen doe. Naast triathlon ook wel eens wat tijdritjes, de monstertijdrit, mountainbike marathon, cross duathlon, en multi-sportevents als in de Ardennen. Dat komt vooral omdat ik alles leuk vind. Juist die variatie haal ik mijn plezier uit, en dat is het belangrijk en staat bij mij ook altijd centraal!

Plannen voor 2022 zijn veel bij elkaar gekomen wedstrijden en activiteiten die doorgeschoven zijn. Wat het precies gaat worden is nog even zoeken. Maar in ieder geval in mei het LCW weekend, in juni Ironman 70.3 in Luxemburg en dan in juli nogmaals de Frysman en terug naar Ironman Maastricht sluit ik ook nog niet uit.

Momenteel train/sport ik ongeveer 12-14uur in de week en ben ik deze periode druk met andere dingen, maar als het even kan zit ik rond de 18uur per week. Toen de scholen dicht waren was zo nu en dan wel rond de 25uur en zat ik veel op de fiets. Naast het zelf sporten ben ik ook altijd geïnteresseerd geweest in het fenomeen sport. Wat doet sport, wat is de motivatie van sport, welke wisselwerking geeft sport, wat zijn de beweegredenen, maar vooral, hoe kan ik anderen mijn ervaringen laten ervaren!
Interactie met sporters ligt mij goed. Dat is onder andere de reden dat ik CALO ben gaan doen, niet persé het onderwijs, maar wel het onderwijs in sport. En fanatieke sporters / triathleten zijn ook net pubers, soms nog wel wat ingewikkelder, dat is leuk! Motiveren, enthousiasmeren en stimuleren van sport is mijn natuurlijke karakter. Dit heb ik eerst alleen in gezet als sportdocent, maar later ook door het begeleiden van andere atleten.

Mijn bedrijf Train3sports is voorgekomen uit laagdrempelig begeleiden van vrienden / kennissen! Dit pakte enorm positief uit, zoveel energie kwam er uit vrij, progressie én vooral ook veel motivatie bij de atleten. Hierdoor ben ik mezelf gaan ontwikkelen en zo kan ik mijn expertise, kennis delen en energie delen. Naast het coachen en begeleiden van atleten organiseer ik ook laagdrempelig toegankelijke, maar erg gevarieerde activiteiten in samenwerking met Klamer Fietsen.  De Cross Run Bike Run in het Roggebotbos in Dronten was een enorm succes. De komende maanden volgen er nog meer activiteiten zoals een halve marathon, mountainbike oriëntatie op de Veluwe, tijdrit en fietsloop, en 2 verschillende triathlons. Dit alles is terug te vinden op de website. Deze activiteiten slaan enorm goed aan en zijn een goede toegevoegde waarde.

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.