Tri-varia: Polar Bear Trails, trailrunners, PTO-kalender, Agegroupers, NK Renkum; Sportman Simon en Lionel wil Hawaii winnen – WTJ 3193

WOENSDAG – Zoals bekend keert de 043-triathlon in Maastricht niet terug op de kalender. De organisatie Bear Sports concentreert zich qua triathlon op een nauwe samenwerking met Belgische partners in de Cave Triathlon van 28 juli 2024. Daarnaast heeft Bear Sports natuurlijk vele trials en berglopen in haar pakket zitten.

De eerste was afgelopen weekend al. De zogeheten Polar Bear Trail, toepasselijk bij dit winters weer. Er deden verschillende triatleten aan mee. Evelien Ruijters en Inge Heus werden derde en vijfde op de 10 km. Het podium bij de vrouwen bestond zelfs geheel uit tri/duatleten: Diede Diederiks was de snelste, Floor van den Brand eindigde tweede en Eline Thijssen was de nummer drie.

In het mannenveld ging Tom Dumoulin lange tijd aan de leiding, maar de 20 kilometer waren net even te lang voor de oud-Giro winnaar. Drie mannen kwamen hem nog voorbij, maar goed 1.25.38 uur op een pittige trail blijft ongekend snel natuurlijk. Hamvraag blijft: krijgen we Tom dit jaar al zo ver dat ie een duathlon mee pakt? Op en 19e plaats bij de mannen kwam overigens Karsten Kroon binnen, kort na Floor.

Foto: Peter Kramer

De dertig kilometer waren de mannelijke triatleten weer het meest succesvol. Edwin Dasselaar won in 2.04.01 uur, Robert de Korte was in 2.10 uur de nummer drie van de dag. Dat trailrunners er andere opvattingen op na houden qua inschrijfgelden etc. bleek eerder deze week uit een oproep van twee toppers op dat gebied, de Spanjaard Kilian Jornet en de Amerikaan Zach Miller. Zij hopen dat steeds meer trailrunners de door Ironman georganiseerde trails boycotten net zo lang tot er een goede prijs-kwaliteitsverhouding ontstaat.

Overigens verliep de Polar Bear Trail niet helemaal vlekkeloos. Een aantal deelnemers uit de kop van de wedstrijd kwam op het verkeerde gedeelte van het parcours terecht. Verkeerd gelopen of verkeerd gestuurd? Dat blijft de vraag. Overigens is het bij trails wel vaker een zoektochtje naar de juiste route, maar evengoed is het zuur voor degenen die feitelijk meestreden voor de podiumplaatsen.

PTO kalender vult zich vanaf 30 januari

PTO had tot dusverre maar een smalle kalender met wedstrijden in Singapore op 14 april en op Ibiza 28/29 september. In Singapore komt er trouwens ook een duathlon bij, een discipline waar PTO zich tot dusverre niet zo mee bezighield. Maar goed daarmee hebben we wel een Asian Open en een Europe Open, maar is het op de andere continenten nog stil. Kennelijk komt PTO daar eind deze maand vanuit Londen wel mee naar buiten, we wachten af.

 

Dat doen ook de pro-atleten, die hopen bij de 40 uitverkorenen te zitten om dit seizoen mee te strijden. Als de huidige ranking daarvoor leidraad is dan komen namens ons land Youri Keulen, Menno Koolhaas, Lotte Wilms en Els Visser hiervoor in aanmerking en staat Diede Diederiks er dichtbij.

Agegroupers

Als een EK of WK in eigen land is, ontbreekt het niet aan Nederlandse agegroupers. Al jaren wordt geprobeerd om – net als de Britten, Mexicanen en Amerikanen – met een flinke groep agegroupers naar de internationale kampioenschappen af te reizen. Echt veel vruchten heeft dat nog niet afgeworpen, behalve dan de Challenge Almere, die ‘haast standaard’ als EK te boek staat. Toch doet de bond er weer een poging toe. Meer info is de vinden op de site van de bond.

Renkum krijgt voor tweede keer NK crosstriathlon

De NK’s waren al grotendeels verdeeld, behalve dan het NK crosstriathlon. Dat keert terug naar Renkum, waar de titelstrijd in 2017 ook al plaats had. Toen nog met Mark Hamersma en Linda van Vliet als kampioenen, allebei inmiddels een stuk minder actief. De organisatie berust bij RZC Renkum en wat ook wel prettig is, is dat het evenement op 31 augustus op kalender staat. Daarmee een week na het NK run-bike-run Borne en na ‘buurwedstrijden’ Veenendaal en Gelreman. Zwemmen in de Rijn.

Geert van Duinhoven is namens de organisatie verheugd met het gastheerschap van dit NK. ,,Zo kunnen we veel sporters laten genieten van de prachtige omgeving rondom Renkum met als spectaculair moment het zwemmen in de Rijn.” Renkum heeft niet de pretenties een grootschalig evenement neer te zetten. ,,Des te mooier is het dat de bond vertrouwen in ons heeft voor dit NK”, aldus Van Duinhoven.

Renkum neemt het estafettestokje over van Ameland, waar de XTerra dit jaar niet doorgaat. Aanvankelijk zou een groep Amelanders trachten het evenement in stand te houden, maar dat wordt niet eerder dan in 2025. De titelverdedigers in Renkum zijn Wouter Dijkshoorn en Romy Spoelder.

Simon is de beste van Woerden

We hebben niet zo veel van gemeentelijke sportverkiezingen verzameld dit jaar, dus als er meerdere tri- of duatleten tot sportman/vrouw van hun gemeente zijn uitgeroepen vernemen we dat graag. Simon den Braber is het in elk geval wel van Woerden. Een terechte beslissing gezien zijn zege op de prestigieuze halve Challenge van Almere, de winst in z’n thuiswedstrijd Woerden en ook nog nationaal kampioen eredivisie met Rogelli/TriMates.

Tot slot: in stijl afscheid nemen. Het is lang niet iedereen gegeven. Neem Johan Cruijff. Zijn afscheidswedstrijd met Ajax tegen Bayern Munchen eindigde in een ontluisterende 0-8 voor de Duitsers. Gelukkig is zoiets maar een zeldzaamheid. De afscheidnemende sporter krijgt meestal alle lof toegezwaaid en mag Рals het kan Рzijn laatste wedstrijdje winnen. In triathlon worden dergelijke cadeautjes overigens niet zo maar weg gegeven. Het is dus de vraag of de concurrentie de laatste droom van Lionel Sanders in vervulling wil laten gaan: zijn laatste Ironman Hawaii winnend afsluiten. Toch is de Canadees vastbesloten tot het uiterste te gaan om met deze geweldige klapper zijn toch al imposante carri̬re af te ronden. Wie hem daarbij gaat helpen? Jan Frodeno!

P.s. Ook voor speakers zijn afscheidsmomenten onvergetelijk 😉

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.