Vrouwenweek (10) Miranda Gahrmann: reizen en halve Ironmans doen – WTJ 2151

VRIJDAG – Breedtesport is een belangrijk aspect in onze sport. Uiteraard staan de topatleten ook op Trikipedia iets vaker in de spotlights dan de middenmoter of recreatieve agegrouper. Toch doen we steeds meer ons best de agegroupers bij onze berichtgeving te betrekken. Onder meer door alle finishers van hele en halve triathlons in het buitenland te vermelden. Ook van binnenlandse wedstrijden geven we steeds vaker de agegroup-winnaars weer. Terechte aandacht overigens, kijk maar naar de Trikipedia-verkiezingen, waarbij vooral op de Agegroup-categorie massaal werd gestemd.

In deze aflevering van de Vrouwenweek spraken we Miranda Gahrmann, globetrottende triatlete. Ze woont momenteel in Egypte, waar ze mee deed aan de eerste Ironman 70.3 om vervolgens nog door te vliegen naar Colombia voor opnieuw een Ironman 70.3 in Cartagena. We werden nieuwsgierig naar deze actieve, reislustige triatlete. Een gesprek in tien vragen.

1. Miranda, jouw naam duikt steeds vaker op in Ironman 70.3 wedstrijden. En steeds weer op een andere pracht locatie. Vertel eens wat meer van jezelf?
,,Dank je wel! Ik begon onderaan in mijn age group maar ben langzaam aan het opklimmen. Ben Miranda, 38 jaar en momenteel woonachtig in Egypte. Ik houd van reizen en sporten, en vandaar dat de Ironmans een ultieme manier zijn om die twee te combineren.”

2. Ik zag foto’s van survival runs en uiteindelijk dus ook triathlons. Wat was je sportachtergrond en hoe ben je in de duursporten terecht gekomen?
,,Mijn vader was vroeger een fanatieke sporter en op 4-jarige leeftijd bracht hij mij meerdere dagen per week naar Pencak Silat, een Indonesische verdedigingssport. Na een aantal jaar begon ik met paardrijden en het was een uur fietsen om daar te komen. Op mijn 16e kwam in in aanraking met de lessen op de sportschool en dat vond ik zo leuk dat ik een aantal jaar later zelf sportlessen ben gaan geven. Eerst in Spanje en Griekenland als onderdeel van sportanimatie in hotels en vervolgens ook in Nederland bij sportscholen als David Lloyd en Sportcity. Tijdens de opleidingen die ik destijds heb gedaan, leerde ik mijn huidige triathloncoach Marcel Gierman kennen. Na 12 jaar lesgeven werd mijn andere werk zo druk, dat ik een keuze moest maken. Aangezien ik erg van reizen houd, heb ik gekozen om door te gaan met mijn andere werk waarbij ik websites bouw en optimaliseer aangezien ik daarvoor niet plaats afhankelijk ben. Maar de grote interesse voor sport, voeding en gezondheid blijft. De jaren voor triathlon deed ik voornamelijk kickboksen. Door een blessure aan mijn pols moest ik een pauze nemen en aangezien ik wel wilde blijven sporten, begon ik met Crossfit en hardlopen.”

,,Sinds 2016 woon ik in Dubai en daar is een actieve sportcommunity. Ik begon deel te nemen aan hardloopwedstrijden en Spartan races, en dat is doorgegroeid naar triathlons. Eerst met sprintraces begonnen en in 2019 de eerste Ironman 70.3 in Bahrain, geïnspireerd door een andere atleet op onze crossfitclub.”

3. In Estland, Oostenrijk, Bahrain, Oman, Spanje en nu Egypte deed je mee aan triathlonwedstrijden. Zeer gevarieerde races lijkt me. Hoe heb je dat ervaren?
,,Het mooie van de Ironmans is dat het reizen en sporten combineert. Iedere race tot dusver is een speciale ervaring en heeft zijn eigen uitdagingen. Bahrain was zwaar vanwege de hitte en het was mijn eerste 70.3. Mijn benen waren al moe na 70 km fietsen en het lopen ging niet lekker vanwege een opgeblazen buik. Tijdens Oman was ik vooral van de mooie omgeving en de vriendelijke mensen aan het genieten. Tijdens deze race had ik voor het eerst een klim op het parcours, dus dat stukje was wel even afzien.”

,,Dit jaar was een uitdaging; de Ironmans van vorig jaar waren doorgeschoven naar het 2e deel van 2021. Vandaar dat ik vanaf augustus iedere maand een 70.3 op het programma had. Dit jaar begon met Tallinn. Het was vrij fris van temperatuur en daardoor veel zuurstof in de lucht in vergelijking met Dubai en Egypte. Had daar mijn snelste Ironman 70.3 tot nu toe. Zell am Zee volgde de maand erop. Supermooie omgeving, maar de race was erg koud en nat. Zo koud dat de organisatie aluminiumdekens uitdeelde aan de start om ons warm te houden. Tijdens het zwemmen kreeg ik het benauwd vanwege het koude water en de zwemmers om me heen en heb een tijdje aan een boot gehangen om tot rust te komen. Heb het zwemmen kunnen afmaken en de rest van de race ging goed. Het fietsen was zwaar door de bergen en tegelijkertijd was het een schitterende omgeving om doorheen te fietsen.”

,,Barcelona is een van mijn favoriete races tot nu toe vanwege de mooie omgeving, de vriendelijke mensen en de goede sfeer. Het startpunt van de race zit vlakbij de winkelstraat in Calella en op paar minuten lopen van mijn hotel. Het fietsen was langs de kustlijn en zag er indrukwekkend uit. Dit jaar was het vrij druk op het parcours omdat de 70.3 en de 140.6 op dezelfde dag vielen. Tegelijkertijd veel toeschouwers tijdens het lopen dat zorgde voor een goede boost.”

Dit jaar was de eerste keer dat Ironman 70.3 in Egypte werd georganiseerd en aangezien we hier wonen, moesten we daar wel aan meedoen. Ook al was het voor de 1e keer, de race was goed georganiseerd en op een mooie locatie. Tijdens het zwemmen zat ik o.a. naar de vissen te kijken vanwege het heldere water. Het fietsen was superzwaar vanwege de harde wind. Op de heenweg kwam ik amper boven de 16 km/h uit en op de terugweg boven de 55 km/h. Tijdens het hardlopen veel bekenden en een goede sfeer, en had bezoek uit Nederland aangezien mijn vader en broer over waren gevlogen. Merkte ook verbetering tijdens het racen in vergelijking met vorige races en kwam voor het eerst in de top 10 in mijn age group.”

4. In Egypte woon je momenteel, maar je keert terug naar Dubai. Kun je een beeld schetsen van hoe triathlon in Egypte beleefd wordt en hoe was de organisatie van deze eerste grote race in het land?
,,In Dubai heb ik mijn inmiddels echtgenoot leren kennen. Vanwege werk ging hij tijdelijk naar Egypte en ik met hem mee. In het begin vond ik dat wel jammer, want had het nog steeds erg naar mijn zin in Dubai. Maar mede dankzij de triathlongroep Tenacity heb ik goed mijn draai hier gevonden. De trainingen beginnen doordeweeks om 5:45 in de ochtend vanwege de warmte en in het weekend gaan we met een grote groep de weg op voor de lange fietstraining. In Egypte worden er iedere maand meerdere sportraces georganiseerd, alleen zijn ze soms wat lastig online te vinden. Vandaar dat ik een website heb opgezet (sportseventsegypt.com) die alle races op een site samen laat komen.”

,,Dat Ironman naar Egypte kwam, was groot nieuws in de sportcommunity hier. De race werd georganiseerd door Stamina Sports Management en o.a. de minister van Jeugd en Sport was bij de organisatie betrokken. Alhoewel het de eerste keer was, was dat niet te merken; de race was erg professioneel georganiseerd. De expo was op een mooie binnenplaats en de verlichting maakte de locatie erg sfeervol. Ook waren de signalen duidelijk aangegeven en voldoende aid stations bij het fietsen en hardlopen. De harde wind maakte de race een uitdaging en ongeveer 10% van de deelnemers haalde de eindfinish niet binnen de 8,5 uur. Een race die volgend jaar weer op ons lijstje staat en dan voor een snellere tijd.”

5. In je geboorteland heb je (nog) geen wedstrijden gedaan. Zit dat nog in de planning en ga je na al die halves ook al op voor een hele?
,,Klopt, staat nog wel op de planning. Ik wilde volgend jaar West-Friesland doen, maar heb de week erna Finland die ik dit jaar had doorgeschoven. Ter voorbereiding voor Finland, ga ik wel een week ervoor de 5150 in West-Friesland dit jaar doen en het jaar erna de 70.3. Heb me onlangs opgegeven voor een eerste hele Ironman, in Emilia Romagna volgend jaar in September. Op dit moment kan ik me nog niet voorstellen hoe ik zo’n afstand ga afleggen, maar ik vertrouw op de training en hoop dat mijn lichaam goed meewerkt. Ter voorbereiding loop ik mijn eerste marathon in Luxor en heb ik me opgegeven voor een aantal Oceanmans om zo gewend te raken aan de lange zwemafstanden.”

6. Je traint op schema’s van Marcel Gierman, kleurrijk type en in Nederland bepaald geen onbekende triatlete. Hoe kwam dat contact tot stand en hoe werken jullie samen?
,,Klopt. Toen ik nog sportles gaf, had ik een Spinning-cursus bij Marcel gevolgd. Marcel werkt al 25 jaar als personal trainer, won 58 triathlons en liep 13 keer de Ironman incl. Hawaii. Dat we ons hadden opgegeven voor de 1e Ironman 70.3, moet ik gelijk aan Marcel denken en had ik hem benadered of hij ons kon coachen. Dat gaat op afstand en Marcel maakt iedere week een schema, werkend naar een volgend doel. Tegelijkertijd kan ik al mijn vragen bij hem kwijt, aangezien hij zoveel ervaring met triathlons heeft.”

7. Je bent een reislustig type, ik begreep dat je volgende Ironman 70.3 de race in Cartagena is. Met zo’n mondiaal wedstrijdschema lijkt het wel of je professioneel triatleet bent. En dat combineer je dan ook nog met een baan. Hoe doe je dat alles?
,,Cartagena was mijn laatste Ironman 70.3 voor dit seizoen. De volgende 70.3 staat voor Mallorca in mei gepland. De komende maanden ga ik focussen op langere afstanden, snelheid, blessures wegwerken en aan kracht werken. Voor mijn werk hoef ik niet op locatie te zijn en vandaar dat ik het goed kan combineren met de
races. Ik probeer zoveel mogelijk te reizen tijdens het weekend, zodat ik tijdens kantooruren online kan zijn. Vaak blijf ik daarom een week op de locatie van de race, en dat maakt racen in het buitenland extra leuk. Terug thuis zijn de trainingen vrij vroeg op de dag. Tegenwoordig combineer ik die met crossfit, omdat ik heupblessures kreeg aangezien ik niet voldoende aan krachtoefeningen deed. Dus ik begin ‘s ochtends met triathlon training, daarna door naar Crossfit, en om 8:30 ben ik klaar om met de werkdag te beginnen.”

8. Ik las zelfs dat je nog een tijdje betrokken was bij War Child. Wat was je rol daarin?
,,Sinds 2014 support ik War Child met het beter vindbaar maken van hun website in Google. Vind het erg fijn als ik mijn skills kan inzetten en op die manier een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. War Child spreekt me aan omdat ervaringen als kind van grote invloed zijn op hun verdere leven. In het verleden werkte ik wekelijks voor War Child en momenteel helaas op een lagere frequentie omdat het vrij druk is met mijn huidige werk.”

9. Je man is al net zo sportief als jij, althans die indruk heb ik via je Socials. Wie heeft wie meegetrokken in de sport en hoe gezellig is het om samen te trainen en wedstrijden te doen?
,,Klopt, Ramy is ook erg actief met sporten. We hebben samen onze 1e Ironman 70.3 in Bahrain gedaan. De trainingen vraag best veel tijd en doorzettingsvermogen en samen trainen maakt het een stuk makkelijker. Ook heeft hij begrip waarom ik zoveel train omdat hij uit ervaring weet dat dat nodig is voor de race. Ramy werkt momenteel voor een startup en maakt daardoor lange dagen. Vandaar dat zijn doel is om maar eens per jaar een Ironman 70.3 te doen.”

10. Welke vraag had je ook verwacht, maar hebben we niet gesteld?
,,Wellicht de doelen voor volgend jaar? Volgend jaar staat in teken van de voorbereiding voor de hele Ironman. Volgend jaar wordt de 1e marathon, de 1e keer voor 5 km Oceanman en de 1e hilly Ironman 70.3. Alhoewel de volledige Ironman op dit moment nog een onmogelijke race lijkt, had ik ook niet gedacht dat ik ooit een 70.3 zou kunnen doen. Dus ik verwacht dat met de trainingen van Marcel het zal lukken om klaar te zijn voor die race en dan de volledige Ironman kan afstrepen van mijn bucketlist.”

Dank je wel Miranda, mooi op deze manier een inkijkje te krijgen in het leven van een triatlete, die op amateurniveau mee doet aan wedstrijden waar ook ter wereld. Veel succes met de trainingen en op naar mei voor weer een seizoen met triathlons op allerlei bestemmingen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.