Vrouwenweek (11): Anita Brinks: buitenlandse atleten willen Holtens slotfeest nooit missen

VRINJDAG – Ook binnen organisaties staan vrouwen ‘hun mannetje’. In Holten is sinds 2021 Anita Brinks voorzitter van de Stichting Triathlon Holten. Geen kleine organisatie, zoals wij allen weten. Na het vertrek van ‘Holten-iconen’ Hendri Markvoort en Martin Pieters leek het ons goed om met Anita vooruit te blikken op de volgende editie van triathlon Holten, voor ondergetekende sowieso een bijzondere. We doen dat aan de hand van de beproefde formule vraag en antwoord.

1.  Voor iedereen die jou niet kent de voor de hand liggende vraag: wie is Anita Brinks?
,,Ik ben Anita Brinks, sinds juli dit jaar voorzitter van de Triathlon Holten. Ik ben al sinds de eerste editie van TriHo in 1985 betrokken bij de organisatie. Ik ben getrouwd en samen hebben we 3 kinderen. De Triathlon Holten is een vrijwilligersorganisatie, dus hiernaast heb ik een betaalde baan. Ik werk als innovation consultant aan de ontwikkeling en vermarkting van producten, met name medische innovaties.”

2. Hoe ben je bij triathlon Holten terecht gekomen?
,,Mijn vader, Wim Brinks, is een van de oprichters van de Stichting Triathlon Holten, dus ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen. Ook mijn man moest eraan geloven om te helpen toen we elkaar leerden kennen. En inmiddels zijn onze kinderen ook actief met helpen en deelnemen. De eerste jaren hielp ik bij waterposten, later bij de tijdwaarneming. Daarna werd ik achtereenvolgens blokhoofd sponsorenexposure, blokhoofd internationale atleten begeleiding en blokhoofd medische zaken. Sinds 2016 zit ik in het bestuur. Ik heb de organisatie dus van diverse kanten leren kennen.”

3. Wat zijn je eigen sportieve ambities geweest of voor de toekomst?
,,Ik heb diverse triathlons en trio-triathlons gedaan, waaronder Wintertriathlon Assen, triathlon Oss en ook eens meegedaan aan de wedstrijd in Holten. Verder fiets ik graag en ga ik af en toe hardlopen. Ik heb aan mooie wedstrijden meegedaan, zoals de Diepe Hel Holterbergloop en de Montferlandrun. De laatste jaren doe ik geen wedstrijden meer, maar geniet vooral van sporten in de mooie omgeving van Holten.”

4. Triathlon Holten staat al jaren aan de top van nationale triathlons, ook internationaal weet iedereen deze klassieker te vinden en te waarderen. Hoe verklaar jij dat succes?
,,We proberen als organisatie de triatleet centraal te stellen en te ontzorgen, zodat de atleet zich alleen hoeft te focussen op de wedstrijd. Daarnaast proberen we een gezellige sfeer te creëren en mee te gaan met ontwikkelingen in de sport. Onze vrijwilligers zijn op en top betrokken bij wat ze doen en zijn gemotiveerd om een zo goed mogelijk evenement neer te zetten. Daarnaast helpt het dat het evenement plaatsvindt in het centrum van het dorp, waardoor veel dorpsbewoners komen kijken. Ik denk dat betrokkenheid van het dorp bij de triathlon wordt ervaren door de atleten.”

5. Je was in het verleden vaak verantwoordelijk voor de begeleiding van de topatleten, zodat zij niks te kort kwamen gedurende hun verblijf in Holten. Heb je daar nog bijzondere verhalen bij van specifieke atleten met misschien wel speciale wensen ook?
,,In de beginjaren dat er buitenlandse atleten kwamen, dat was denk ik rond 1995, kwamen er maar enkele buitenlandse atleten per jaar naar Holten. Misschien 2 per jaar. Zo hebben we de Russische Dimitri Gaag, de Nieuw Zeelandse Evelyn Williams, Australiër Shane Freer, Oekrainer Andrey Glushenko, de Ier Trevor Woods, de Tsjechische Radka Kahlefeldt-Vodickova, de Deen Rasmus Henning en vele andere topatleten in Holten gehad. Omdat er maar enkele atleten per keer kwamen, konden we ze volledig in de watten leggen. Ze werden opgehaald van Schiphol, we zorgden voor eten, gingen met ze trainen, naar de fietsenmaker, arts of wat ook maar nodig was. Met veel van deze atleten hebben mijn man en ik nog steeds contact. We zijn bij diverse atleten in hun thuisland uitgenodigd en af en toe komen ze ons in Holten opzoeken. Tegenwoordig komen er veel meer atleten, dus het contact is wat anders. Het is heel mooi om te zien dat veel atleten die bij ons meedoen, later om de topprijzen in de World Cups en Olympische Spelen meestrijden. Na de wedstrijd is in Holten altijd een feestavond en ook de atleten genieten hier volop van. Zoveel, dat een atleet de volgende dag bijna niet meer wakker te krijgen was om naar Schiphol gebracht te worden. Deze atleet had tijdens het vieren van zijn overwinning nogal diep in het glaasje gekeken. Dat onze after party ook bij de buitenlandse atleten erg bekend is, blijkt wel uit het feit dat, met name Australische en Nieuw Zeelandse atleten, vaak al voor hun eerste komst naar Holten van ons feest gehoord hebben. James Elvery had al een paar keer deelgenomen aan onze wedstrijd, maar kon in een bepaald jaar niet aanwezig zijn, vanwege teamverplichtingen in Frankrijk en Duitsland, op zaterdag en zondag. Wij waren dan ook zeer verbaasd dat hij op zaterdagavond toch op ons feest verscheen. Hij had even een omweg genomen en was via Holten op doorreis gegaan, ’want het feest in Holten mag je niet missen’!”

6. En dan breken er vanwege corona twee jaren aan zonder triathlon Holten. Dat lijken me moeilijke beslissingen? Hoe stond jij daarin?
,,Het waren inderdaad geen eenvoudige beslissingen, maar we waren er als bestuur van doordrongen dat we onze vrijwilligers niet bloot kunnen stellen aan de risico’s van corona. Het is uiteraard heel jammer dat de wedstrijd 2 jaar niet door kon gaan, maar het is wat het is. We zijn blij om te zien hoe betrokken onze hele organisatie blijft en hoe zowel onze vrijwilligers als sponsoren onze beslissing om de wedstrijd niet door te laten gaan hebben gesteund. We zijn nu volop met onze blokhoofden bezig met de organisatie van onze wedstrijd in 2022 en daar richten we onze energie op.

7. En dan nemen Anja, Hendri en Martin ook nog eens afscheid van het stichtingsbestuur en is het aan jou om de doorstart gestalte te geven. Wat is/wordt jouw aanpak?
,,De organisatie gaat niet om mijn aanpak, we doen het in Holten echt samen. We hebben ons de afgelopen jaren kunnen voorbereiden op het vertrek van onze 3 bestuurstoppers door het aantrekken van nieuwe bestuursleden. We hebben nu een mooi gemêleerd bestuur met 7 leden, sommige met lange geschiedenis bij de Triathlon Holten en anderen met een frisse blik. In combinatie met ons mooie team blokhoofden en al onze vrijwilligers zijn we helemaal klaar voor de komende jaren.”

8. Gaat triathlon Holten 2022 er anders uitzien dan de voorgaande 35 edities?
,,In grote lijnen zal het evenement er hetzelfde uitzien als voorgaande edities. Er zullen vast wel wat accenten anders komen te liggen, maar als Triathlon Holten zijn we steeds bezig geweest met het aanpassen en optimaliseren van onze organisatie, dus wat dat betreft niets nieuws.”

9. Je wilt er zelf geen nadruk op leggen, maar we zijn met Trikipedia nu eenmaal in ‘de vrouwenweek’ beland. Bij mijn weten staan er niet heel veel vrouwen aan het hoofd van een triathlonorganisatie. Is er een ‘vrouwelijke benadering’ bij het organiseren van een groot sportevenement?
,,Nee, dat geloof ik niet. De voor ons belangrijke aspecten als de combinatie van breedte en topsport, binding van en tussen vrijwilligers, aandacht voor de jeugd en een volledige vrijwilligersorganisatie,
hebben we al jaren en ik verwacht ook niet dat deze de komende jaren gaan veranderen.

10. Tot slot. Ik geloof dat er nog een speaker is, die in Holten voor het laatst de microfoon oppakt.
Om die reden willen nogal wat (oud-)atleten naar Holten komen. Hoe vind je dat?
,,We zijn natuurlijk zeer vereerd dat het afscheid van jou, Wim, in Holten zal plaatsvinden. We hopen dan ook om veel bekende gezichten weer te zien en maken er een mooi feestje van!”

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.