De finales Europe Cup Tiszaujvaros: Hongaarse Dobi wint, Sonja veertiende; Hidde negentiende – WTJ 2505

ZONDAG – Na de kwalificaties c.q. halve finales gisteren is het vandaag in het Hongaarse triathlonmekka Tiszaujvaros de beurt aan de finalisten. Tiszy maakt al sinds begin jaren negentig deel uit van de internationale circuits. Geen toptriatleet, die er niet ooit meedeed. De Hongaarse wedstrijd experimenteerde ook als eerste met korte afstanden, kwalificatieraces en finales.

Zo was het nu dus weer. Zowel voor de Junior Premium Cup als de Europe Premium Cup moesten de deelnemers zich zaterdag kwalificeren. Dat lukte Sonja de Koning en Hidde Mollee bij de junioren en Barbara de Koning en Rani Skrabanja bij de elites. Mitch Kolkman mocht even hopen dat zijn elfde plaats tot de 3 tijdsnelsten zou horen, maar helaas was dat niet het geval. Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher kwamen zaterdag te kort voor een finaleplaats.

De finales zijn volop gaande. We vullen hier steeds aan hoe de wedstrijden verlopen zijn. Sonja de Koning beet het spits af. De afstand voor junioren vandaag: 500 zwemmen, 12,5 fietsen en 3,7 lopen. Ze kwam als achtste uit het water en miste nipt de aansluiting met de kopgroep van zeven. Daarop kwam de Nederlands/Britse enige tijd tussen twee groepen in te fietsen om zich uiteindelijk toch maar te laten opslokken door de achtervolgende groep. Het lopen bracht de beslissing. De Hongaarse Lili Dobi zorgde voor een jubelstemming bij het thuispubliek en de eerste Hongaarse overwinning. Romina Nadas maakte het succes compleet en brons ging naar Tabea Huys uit Oostenrijk.

Sonja de Koning verloor nog veel tijd en finishte als 14e op 1.51 minuten.

Bij de jongens junioren finishte Hidde Mollee op plaats 19, nadat hij op achterstand als 23e uit het water kwam. Dat veroordeelde hem tot een fietsplek in het achterveld, maar gelukkig een hardwerkend groepje dat de marge niet groter liet worden. Hidde liet een sterk loopnummer zien, waarin hij terugkeerde van die 23e plek naar een top twintigklassering. De winst ging naar de Canadees Mathis Beaulieu, die de Chileen Andree Buc en drie Hongaren achter zich liet. Brons was voor Zalan Hobor, zaterdag nog winnaar van een kwalificatierace. Hobor gaf samen met zijn landgenoot Gyula Kovacs wel kleur aan de race door veruit als eersten uit het water te komen. Canada, Chili en Hongarije dus op het podium, een behoorlijk mondiale uitslag derhalve.

De achterstand van Hidde Mollee aan de finish was 1.29 minuut.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.