Britse clean sweep op T100 Miami: India Lee verrast Lucy Charles; Diede Diederiks twaalfde – WTJ 3245

ZONDAG = Niet de gedoodverfde favoriete Lucy Charles-Barclay, maar haar landgenote India Lee deed afgelopen nacht een geslaagde greep naar de macht in de eerste T100-race. Op de bloedhete (bij de mannen: 37 graden) Homestead Miami Speedway waren het de Britse triatletes die heersten. Holly Lawrence maakte er een clean sweep van met brons. Diede Diederiks kwam in donker Miami als twaalfde over de meet. ’s Avonds koelde het bij de vrouwen wel iets af. Verrassend was vooral dat al tijdens het fietsen de duisternis inviel. Het was maar goed dat een aantal triatletes een achterlampje gemonteerd hadden.

Voor India Lee was het de bevestiging van hard werken en trainen en de juiste strategie toepassen. ‘This win feel like a dream.” Lucy Charles-Barclay kon leven met haar tweede plaats. Ze was trots op haar prestatie en op de ongelofelijke show van Britse triatletes. Want ook de andere Britse vrouwen speelden een grote rol.

Geen verrassing in het water

Dat Lucy Charles-Barclay net als vorig jaar op Hawaii de leiding zou nemen bij het zwemmen was geen verrassing. Alleen maakte ze op deze twee kilometer in het water het verschil nog niet, want Lucy Buckingham-Hall volgde in haar voeten. De rest van het selecte (18 triatletes) keek toch wel tegen een minuut achterstand of meer aan. Diede Diederiks sloot de rij met een achterstand van 5 minuten op de beide Lucy’s. Een ingecalculeerde achterstand overigens.

Op de 22 rondjes van het circuit, waar het zicht almaar minder werd ontstonden koppeltjes: de Lucy’s samen, een halve minuut daarachter het volgende Britse tweetal Holly Lawrence en India Lee en dan weer twee minuten later Katherina Matthews (de vijfde Britse op rij!) en Paula Findlay. Diede schoof 1 plekje op met het passeren van de Amerikaanse Jackie Hering.

Halfkoers brak het sommige triatletes toch op. Steeds op dezelfde plek stapten achtereenvolgens Tamara Jewett, Sara Perez Sala, Emma Pallant (mentale kwestie) en koploopster Lucy Buckingham (rugklachten) uit. Daarmee werd de Britse superioriteit weliswaar minder, maar nog altijd controleerden zij de wedstrijd.

Lucy ziet India Lee dichterbij komen

De overgebleven Lucy bleef vooraan. De wereldkampioene moest echter langzaam maar zeker toezien hoe India Lee dichterbij sloop. In de wisselzone kwamen de Britse al tegelijk aan en het was alleen dankzij een snelle wissel en bliksemstart dat Charles-Barclay de eerste kilometers leek weg te lopen. Maar Lee verzaakte niet, koos haar eigen aanvangstempo en hield op het open, brede circuit waar niemand zich kan verstoppen, haar landgenote in het vizier. Met de elfde fietstijd mocht Diede Diederiks niet ontevreden zijn. Ze had wel 10 minuten achterstand inmiddels, maar door de uitvallers kwam ze als dertiende in T2, Hering sloot even later de rij.

De 18 kilometer lopen – opnieuw op het circuit – bracht een spannend duel tussen de twee Britse vrouwen. Intussen blokkeerde favoriete Kat Matthews volledig. Wandelend probeerde ze nog een vervolg te geven aan haar wedstrijd, maar de kramp in haar benen raakte ze niet meer kwijt. De camera’s volgden haar enige tijd, al was de emotie door de duisternis wat moeilijk van haar gezicht af te lezen.

Laatbloeier Lee

Vooraan was India Lee vastbesloten haar huid zo duur mogelijk te verkopen. En op twaalf kilometer van de aankomst waren de Britse vrouwen weer herenigd. Laatbloeier Lee (35 inmiddels), die haar eerste internationale ervaring in 2013 had met een agegroup-zege op de Powerman Horst aan de Maas, rook haar kans en versnelde. Een pasklaar antwoord had de vijf jaar jongere Lucy Charles-Barclay niet, zodat de race beslist was.

Grootste zege tot nu toe

In 3.27.12 uur was de voormalig Europees kampioene kwart afstand bij de finish, meteen haar grootste zege tot dusverre. Een halve minuut later volgde Lucy Charles-Barclay en Holly Lawrence maakte het Britse succes compleet met een achterstand van ruim drie minuten.

Paula Findlay was de eerste niet Britse op een vierde plaats, daarna volgde Daniela Ryf, Lucy Byram en het Amerikaanse duo Haley Chura en Skye Moench. De Braziliaanse Pamella Oliveira volgde als negende en op tien kwam Kaidi Kivioja binnen. Diede Diederiks bleef dapper doorlopen, had geen makkelijk looponderdeel, maar hield alsnog Jackie Hering achter zich.

Amerikaanse titels voor Pearson en Bravo

De Amerikanen waren wellicht niet zo prominent op de T100, maar wel in het voorprogramma, het (Noord- en Zuid-) Amerikaans kampioenschap Olympische afstand. De titel ging naar Matthew Pearson voor Darr Smith en John Reed. Dit startveld was met 60 triatleten een stuk omvangrijker dan de PTO/WT-race op uitnodiging.

Geen Noord-Amerikaanse successen bij de vrouwen echter, want daar won Elizabeth Bravo uit Ecuador voor het Mexicaanse duo Luisa Daniela Baca Vargas en Sofia Rodriguez Moreno. Vervolgens nog twee Mexicaanse, een Argentijnse en pas op de zevende plaats de Amerikaanse Gina Sereno. Uiteraard waren vanwege Abu Dhabi (helaas pindakaas aldaar) de echte toppers op deze afstand niet bijeen in Miami. Ook de Amerikaanse titelstrijd voor paratriatleten werd op het circuit van Miami gehouden, maar ook hier gold: de beste para’s waren in Abu Dhabi. Ze keren echter onverrichterzake terug naar de Amerikaanse landen.

Dat het overigens geen loos alarm was in de Verenigde Arabische Emiraten dat moge duidelijk zijn uit onderstaande beelden.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.