Aanvullende races in NL; Police Games Rotterdam; Para-circuit; Michiel tweede in Emiraten – WTJ 2168

ZONDAG – Dat de nationale (en internationale) kalenders nog verre van compleet zijn, wisten we vorige week ook al wel. Wie nog eens terugkijkt naar WTJ 2163 ziet dat er inmiddels 117 wedstrijden in opgenomen zijn. Bij het schrijven waren dat er nog tien minder. Voor het overzicht geven we hier de 10 ‘nieuwelingen’ door.

7-5: Breukelen
15-5: X-triathlon Venray
22-5: Markelo
mei: Staphorst
11-6: Maarn
11-6: Trio-triathlon Zevenbergen
3-7: De Hoef
30-7: Police & Fire Games Rotterdam
7-8: Lemelerveld
24-9: Witmarsum

Luttenberg bleek niet op 12 maar al op 5 juni te zijn. En ook Surhuisterveen is veel vroeger dan we vermeld hadden. Geen 18 september, maar ook op 12 juni. Daarmee wordt dat tweede juniweekend met liefst twaalf wedstrijden mudjevol. Bij de triathlon in De Hoef worden de onderdelen los van elkaar afgewerkt. Een soort Long Course Weekend, maar dan op 1 dag en kortere afstanden uiteraard. Op 7 augustus is de Suikerbietentriathlon van Lemelerveld (je zou verwachten Stampersgat, want daar staat immers een van de twee overgebleven suikerfabrieken, maar nee).

 

Een groot internationaal evenement zijn de Police & Fire Games, die zich afspelen in Rotterdam/Regio Rijnmond. Triathlon wordt georganiseerd op de Willem-Alexander Baan. De Willem-Alexander Baan wordt op de website van de Games een ‘toplocatie voor topprestaties’ noemen. Je kunt hier roeien, hardlopen, wielrennen, zwemmen, kanoën, en meer. De afstand van de triathlon bij de WPFG is een Olympische afstand. De website meldt verder: Triathlon is een populaire sport in Nederland, jaarlijks worden vele competities georganiseerd. Yvonne van Vlerken is een bekende triatleet. Zij was onder andere in het bezit van het wereldrecord op de lange afstand.

Er zijn trouwens maar liefst 63 sporten op deze Spelen, die afgewerkt worden tussen 22 en 31 juli 2022.

Echte nieuwkomers zijn de Heuvelrug Triathlon in Maarn en de estafette triathlon van Zevenbergen. En er zijn nog meer twijfelgevallen. Staphorst heeft zijn datum nog niet kenbaar gemaakt en we rekenen ook nog een beetje op Heerenveen, Ter Apel, Urk, Schagen en Doetinchem onder anderen. Dus de kalender groeit nog met de dag en da’s goed nieuws.

Neiske Becks enthousiast over paracircuit

Goed nieuws ook voor de paratriatleten , want zij krijgen een eigen circuit. Zes triathlons tellen mee voor het circuit. Zeker zo belangrijk is het verder werven van nieuwe ‘Jetzes, Geerten en Margretten’ . Het gaat om de wedstrijden in Venray (15-5), Heerhugowaard (1-6), Oss (18-6), Stein (4-7), Klazienaveen (10-7) en de finale het NK Roermond (17-9).

 

We spraken trainingscoördinator van de paratriatleten Neiske Becks over dit circuit. ,,Het belang van dit circuit is om de zichtbaarheid en bekendheid van de paratriathlonsport te vergroten. Enerzijds kunnen sporters kennismaken met de triathlonsport op een laagdrempelige manier, en anderzijds gaan deelnemers racen op het Nederlands Kampioenschap en zien coaches dit als mooie momenten om toekomstige paratriatleten te scouten. Nederland heeft veel rolmodellen in deze sport, zowel op het gebied van internationale prestaties als professionele sportbeleving. Het circuit biedt sporters de kans onze toffe, dynamische sport te leren kennen, en het zogenaamde ‘onmogelijke’ mogelijk te maken. Ook kunnen zij afkijken bij gevorderde para-atleten. Het is bijzonder en mooi dat zoveel organisaties in Nederland bijdragen aan het vergroten van de paratriathlon sport. Dit zegt veel over de (super) motivatie en groei & ontwikkelingen binnen onze sport.”

Neiske heeft gelijk. We hebben dankzij de internationale successen de afgelopen jaren al vaak mogen juichen en genieten van de topprestaties. Dat zal met dit nieuwe circuit alleen maar beter worden.

Nog maar eens: Triathlon en corona

Corona gaat niet meer weg. Woorden van kersvers minister Ernst Kuipers bij zijn eerste persconferentie vrijdag. Het schept in elk geval duidelijkheid. We moeten ons leven inrichten met corona als tijdsgenoot. De hele (tennis-)wereld stond op haar achterste benen toen de ongevaccineerde Novak Djokovic eerst niet, toen wel en uiteindelijk toch niet in Australië mocht blijven. Topsporters, die boven de wet leven. Daar weet het gewone volk wel raad mee. Behalve de Serviërs natuurlijk, die verklaren Down Under zo’n beetje de oorlog.

Het blijft een lastig verhaal. Een topsporter moet immers niet alleen in conditie blijven, voor zijn/haar wedstrijden moet ook veel gereisd worden en dat brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. De Winterspelen in Beijing zullen dat opnieuw aantonen. En corona gaat ook aan de triathlonwereld  niet voorbij. Jelle Geens was vorig jaar op de Spelen het voornaamste slachtoffer, de Belg moest zijn individuele race afblazen. Kort daarna, The Championship in Samorin: Skye Moench, Ben Kanute en fotograaf Tommy Zaferes testten positief.

Youri en ook NTC-atleten

In eigen land duurde het vrij lang vooraleer Joep Staps weer enigszins hersteld was van corona. Gjalt Panjer kreeg het in de aanloop naar grote kampioenschappen en vorige week was het ook bij Youri Keulen raak. Trainingen worden dan maar even afgewerkt op de kamer van zijn appartement. Gelukkig is het uitzicht prima en de blauwe lucht heilzaam. Youri woont en traint immers in wieler/triathlonstad Girona. Tenslotte kwam de omikron-variant ook binnen op het NTC Sittard. Alle aanwezige atleten namen de verplichte quarantainetijd in acht en iedereen traint inmiddels weer als vanouds.

Met de overdracht van Adrie Berk naar Henry Bonnes is het betrekkelijk rustig op het NTB/NTC-vlak. Ook over te beleggen trainingskampen in de aanloop naar het nieuwe seizoen is nog weinig bekend. Traditioneel trainen NTB-selecties in de eerste maanden van het jaar in Namibië daarna Zuid-Afrika en ook op Mallorca. Afwachten dus wat de komende weken brengen zal.

Michiel krijgt de primeur: eerste actieve Nederlandse triatleet in 2022

Tot slot: de eer van ‘eerste Nederlandse deelname aan een triathlon in 2022’ gaat naar Michiel de Wilde. De Amsterdamse pro bereidt zich wederom in Dubai voor op het nieuwe seizoen. En als er dan een Olympische afstand race in Ras Al Khaimah wordt gehouden, pakt Michiel die even mee. Een tweede plaats is dan bovendien een lekkere opsteker, zeker omdat hij min of meer het korte werk heeft losgelaten. De wedstrijd was erg internationaal getint, mede omdat veel triatleten warmere trainingsoorden op zoeken of in andere gevallen werkzaam zijn in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het was de Fransman Martin Liebeck, die na 20.45 minuten als eerste uit de Perzische Golf te voorschijn kwam. Een dikke minuut later klauterde Michiel als vijfde uit het warme water. Bij het fietsen onderscheidden twee mannen zich: Australiër Ryan Christian en Nederlander Michiel de Wilde. De hoofdstedeling kwam als eerste de wisselzone in, maar nog geen vijf tellen later was daar Christian ook al. De Ozzie was de betere loper en finishte in 2.01.01 uur. Ryan Christian is overigens niet de eerste de beste. Hij werd in Lausanne al wereldkampioen AG 30.

Michiel haalde de negende looptijd (38.13) maar het was voldoende voor zilver. Een van de snellere lopers was de Ier Niall McCarthy, die brons scoorde. Daarmee bleef hij zijn landgenoten Jason Fahy (34.14 snelste looptijd) en Brett Hallam voor. Michiel was tevreden zo meldde hij op z’n socials: ‘blij dat ik een tweede plaats heb gepakt vandaag.’ Erik Boekel finishte 59e en zesde M50. Hjalmar Mulder was 64e.

De Canadese Melanie Benson won de vrouwenrace. Ze was maar liefst tien minuten sneller dan de Ierse Michelle Nagle, die op de valreep de Britse Lucy Richardson nog inhaalde. Heidi Groensedt uit Denemarken had wel de snelste zwemtijd (15 seconden sneller dan Benson) maar zakte daarna af naar een vierde plaats. Benson was veruit de snelste fietsster en loopster. De 307 deelnemers op de standaard afstand vertegenwoordigden maar liefst 45 landen. Een ongekende diversiteit aan nationaliteiten dus. De sprint afstand ging naar de Brit Ben Morgan en landgenote Lottie Lucas. Voormalig Olympisch roeister Alletta Jorritsma en Imke Abma deden het met respectievelijk een 9e en 15e plaats niet slecht.

Fotobron: EPA/Franck Robichon

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.