Lelystad nieuw op kalender; Tim O’Donnell is terug; Trainerwissels; IM Mallorca; Speakers Maastricht; Collins Cup – WTJ 2169

VRIJDAG – En toch is het maar goed dat er ook in Nederland organisatoren zijn voor wie triathlons neerzetten hun boterham is. Zo blijft de kalender in elk geval goed gevuld. De Almeerder organisatie Start2Finish heeft weer een nieuwe race aangekondigd: triathlon strijkt neer in Lelystad. De Tri Hard Series, die al races kent in Almere, Amstredam, Huizen, Nijmegen en Rotterdam krijgt er dus een zesde race bij en wel op 10 juli 2022.

De laatste triathlonwedstrijden in de hoofdstad van Flevoland dateren al weer van begin jaren negentig vorige eeuw. In 1984 was de halve van Lelystad een van de eerste Super Prestige wedstrijden in ons land. Die organisatie hield het slechts vijf jaar vol. Daarna was Lelystad nog wel een aantal keren het decor van de de Double Dutch voor de triatleten van de lange adem: Martin Feijen en Mik Borsten bijvoorbeeld.

3D Triathlon Lelystad

En daarna was het lang stil in Lelystad in tegenstelling tot de andere plaatsen in de Flevopolder. Maar zie: eind vorig jaar werd door Oostvaardersrun, Crossen door de Bossen en Triple Performance Sport de allereerste 3D Triathlon gelanceerd in nationaal park Nieuw Land.  Een beetje a la Long Course Weekend, maar dan recreatiever. Zwemmen in het Bovenwater, mountainbiken in het Kotterbos en hardlopen bij de Oostvaardersplassen. Iedere discipline op een andere dag en korte afstanden ook zeer geschikt voor kinderen.

Tri Hard Series nummer zes

Met de 3D Triathlon en zeker nu met de Tri Hard Series is Flevoland uniek. Het is daarmee de eerste provincie in Nederland waar in elke gemeente een triathlon wordt gehouden. Dat zal lastig in te halen zijn door bijvoorbeeld Noord-Brabant, waar geen 6 maar 61 gemeenten zijn. Hoe dan ook een mooie aanvulling op de triathlonkalender en het sportaanbod in Flevoland. In Lelystad kan op 10 juli een standaard triathlon worden afgelegd en twee Junior Challenges voor de jeugd over korte afstanden. Middelpunt van alle activiteiten is de Bataviawerf/Haven van Lelystad, waar de replica van het Batavia-schip als prominent decorstuk aanwezig is. Dat de wedstrijd wordt ondersteund door Tri2one Coaching van Hylke Sietzema, die zijn bedrijf in Lelystad begon en recentelijk zich ook vestigde in Amsterdam, is niet meer dan logisch. De Tri Hard Series en Tri2one Coaching hebben al langer een samenwerkingsverband.

 

Tim O’Donnell terug in competitie na hartaanval

Goed nieuws voor de Amerikaanse triatleet Timothy O’Donnell. In het voorjaar van 2021 kreeg hij tijdens de Challenge Miami een hartaanval. Wat volgde was een angstige tijd voor Tim en zijn familie. De diagnose was wat ze in de medische wereld ‘widow maker’ noemen, tachtig procent van zijn linkerslagader was dichtgeslibd. Het was een wonder dat hij nog leefde. In zijn eigen woorden: ‘Ik heb een kogel ontweken en nu gaan we voorwaarts.” Tim voegt de daad bij het woord op 6 maart als hij samen met zijn echtgenote Mirinda Carfrae mee doet aan de Couples Championship (net als Rachel Klamer en Richard Murray dus) in St. Petersburg, Florida. Tim en Mirinda/Rinny vinden het bovendien wel vermakelijk om het in die wedstrijd op te nemen tegen triatleten, die stukken jonger zijn dan zijn zelf.

Maar onderschat Tim niet. Hij was het die op het allerlaatste WK Ironman Hawaii in 2019 de runner-up was van Jan Frodenoa en de vierde man werd die op de legendarische wedstrijd on de acht uur dook. Hij was toen 39 lentes jong en topfit. O’Donnell heeft de rest van zijn seizoen nog niet ingevuld, maar wat goed om hem terug te zien in competitie!

Ook Marten van Riel wisselt van trainer

Niet alleen Pieter Heemeryck liet vorige week weten te breken met zijn trainer Frederik van Lierde en terug te keren naar Lubos Bilek, ook Marten van Riel redeneert dat ‘verandering van spijs doet eten’. De Belg – nummer twee van de wereld, nummer vier van de Spelen – neemt na zeven jaar afscheid van de groep rondom zijn trainer Joel Filliol. Hij geeft voor komend jaar de voorkeur aan de Belgische trainer Glenn Poleunis. Voor zijn trainingslocatie verandert er niets: Filliol werkt al jaren vanuit Girona, maar Poleunis is er in december  juist heen getrokken om ook daar zijn pupil verder te begeleiden. De Leuvenaar is oprichter van het PTC-team, waar onder meer ook Rani Skrabanja voor uitkomt.

Ook Maya in Girona

Over de Spaanse stad Girona hadden we het hier al vaker. Sinds Lance Armstrong het in de jaren 90 ‘ontdekte’ is het een trainingsoord geworden van menig wielrenner en triatleet. Jan Frodeno en Emma Snowsill wonen er permanent, hebben hun eigen koffie-corner. Milan Brons was er kort voor de pandemie uitbrak, Bart Aernouts en Jelle Geens zijn er geregeld, Youri Keulen is er sinds anderhalve maand en afgelopen week streek ook Maya Kingma weer neer in Girona. Overigens is het ook opletten met al die atleten bij elkaar. Want corona loert ook op topfitte mensen. Youri kreeg Covid en kort daarna ook Frodo, maar beiden kunnen weer hun kilometers in de buitenlucht maken. Gelukkig voor hen zitten we nog off-season.

Mallorca voegt halve en hele samen

Ironman Mallorca heeft voor de meest praktische oplossing gekozen. Niet een IM 70.3 op 7 mei en zeven dagen later nog de Ironman in en rond Alcudia, maar beide wedstrijden in hetzelfde wedstrijdweekend 7/8 mei. Handig voor de reeds ingeschreven triatleten (die reis- en hotelboekingen gedaan hebben) is het niet, maar de flexibiliteit van een sporter werd de voorbije twee jaren toch al genoeg op de proef gesteld. Leuk is misschien anders, maar uiteindelijk wint de gretigheid van een triatleet om een Ironman te kunnen doen het van de portemonnee. Even morren en weer doorgaan.

Overigens was het niet de aankondiging van de Ironman 70.3 in Augusta, die tot de verbeelding sprak (want die wedstrijd bestaat immers al sinds 2009). Nee het was de Ironman 70.3 in Rubavu, Rwanda die het meeste opzien baarde. Overigens werd iets te snel geredeneerd dat het na Ironman Zuid-Afrika pas de tweede IM-wedstrijd op het Afrikaanse continent was. Dan vergeten we gemakshalve toch de races in Marrakech, Durban, Mossel Bay, Buffalo City, Bela Bela en Sahl Hasheesh. In totaal was Ironman zelfs al 43 te gast in Afrika, waaronder het wereldkampioenschap Ironman 70.3 in 2018.

Speakers-team Ironman Maastricht

Nederlands Ironman-nieuws hebben we ook. De start-, wisselzone-, finishlocatie én de parcoursen van Ironman Maastricht waren al bekend. De volgende stap was het bekendmaken van het Ironman Maastricht Speaker Team. De organisatie brengt het met veel elan: ‘Een kolkend finishplein, jouw favoriete trainingsnummer door de speaker, opgezweept publiek en jouw fans die op je wachten. Jaren van trainen, offers, tegenslagen en doorzetten waren nodig. Alles valt op zijn plek als jij op het magische IRONMAN-tapijt aankomt na een lange dag van zwemmen, fietsen en hardlopen. Als jij over de finish komt wil je toch niets liever dan de woorden “YOU ARE AN IRONMAN!” horen?’

Paul-Ralf-Hans-Edo

Welk internationaal kwartet gaat dat doen? Voice of Ironman Paul Kaye is terug in de Limburgse hoofdstad, Ralf op ’t Broek brengt het Limburgse element in en nieuwkomers zijn Hans Cleemput, die wellicht ook veel Belgen met zich meetrekt naar de Limburgse hoofdstad en tenslotte Edo van der Meer, triatleet/EDOSportscoach. Edo woont in Maastricht begeleidt menig triatleet richting deze Ironman en mag ze nu dus ook binnenpraten. Trikipedia is media-partner en daarmee in de rol van commentator bij de beelden op livestream. Die rol neemt Ruud de Haan voor zijn rekening.

Collins Cup ook voor Agegroupers

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Lelystad nieuw op kalender; Tim O’Donnell is terug; Trainerwissels; IM Mallorca; Speakers Maastricht; Collins Cup – WTJ 2169

  • 21/01/2022 om 22:20
    Permalink

    In de jaren 90 was er in Lelystad een altijd sterk bezette duathlon

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.