Vrijdag is het weer Israman-dag; drie Nederlanders aan de start – WTJ 2174

WOENSDAG – De immers wedstrijdluwe maand januari loopt op z’n eind. Een van de weinige prominente wedstrijden in de eerste maand van het jaar is altijd de Israman, die ook bij Nederlanders altijd erg in trek is. Of was, want de vernieuwde organisatie heeft de premiepot drastisch terug geschroefd. Daarmee is het aantal elite-atleten ook sterk verminderd. Vorig jaar was er geen Israman, de enige Israelische hele triathlon. Het jaar daarvoor ontbraken de grote namen ook al enigszins.

Woestijntriathlon

Israman is een echte woestijntriathlon met start en finish in de toeristische badplaats Eilat. Zwemmen doen de deelnemers in de Rode Zee, die momenteel een watertemperatuur van 20 tot 22 graden aangeeft. Niet te verwarren dus met de Dode Zee, want dan zou het als anti-zwemmer misschien erg aantrekkelijk worden. Overigens zijn wetsuits toegestaan, ondanks de hoge watertemperatuur. Het fietsparcours is verre van eenvoudig. De eerste 12 kilometer gaat het langzaam omhoog naar een hoogte van 700 meter. Vervolgens is het heuvel op, heuvel af. Daarbij komt dat de buitentemperatuur sterk afkoelt naarmate de triatleten in het gebergte fietsen. Diederik Scheltinga vertelde me ooit dat ie niet al te dik gekleed bij 25 graden Eilat uitreed en dat ie gaandeweg het fietsen onder de tien graden uitkwam en verkleumd rondreed. Het loopparcours is vlak met ook dan woestijnzand links en rechts.

Bart Candel

Israman heeft naast kidswedstrijden zowel een 113-triathlon als de 226-versie. Een halve en een hele dus. De wedstrijd bestaat bijna een kwart eeuw. Voorheen was Eilat aangesloten bij de Europese Triathlon Unie en had de stad vaak de finale van de ETU-Cup. Overgestapt op langere afstanden kwam de organisatie nooit in de verleiding om zich aan te sluiten bij Ironman of Challenge. De Israman is een begrip op zich. Het was de favoriete wedstrijd van Bart Candel, Hij werd tweede achter veelvraat Petr Vabrousek in 2013, maar nam in 2015 en 2016 revanche op de Tsjech met klinkende overwinningen. Erik-Simon Strijk scoorde in 2019 een vijfde plaats op de hele afstand. Zij moesten er gedurende de wintermaanden wel voor door blijven trainen. De laatste winnaars 0p de hele zijn Omri Gazit en Antonina Rezknikov, allebei uit het gastland.

Diederik Scheltinga

Ook de Israman 113 was populair bij sommige landgenoten. Maarten van Kooij stond in 2013 als eerste op het podium met brons en zou alle jaren daarna terug blijven keren. Edo van der Meer won een jaar later en werd vervolgens nog eens tweede. Diederik Scheltinga had het – ondanks de koude bergrit – ook erg naar zijn zin op de Israman. Drie keer brons en zilver, dat ging mee terug naar Arnhem. De laatste twee edities was Diego van Looy heer en meester. De Belg werd in 2020 gevolgd door Erik-Simon Strijk als runner up. Beste vrouw was toen niemand minder dan Nicola Spirig. Nederlandse vrouwen waren minder prominent aanwezig. Claudia Striekwold finishte in 2017 als zesde. Evelien Ruijters reisde twee jaar geleden naar Eilat, maar haar fiets en verdere sportuitrusting arriveerde niet bijtijds.

 

Zoals gezegd, het startveld is minder hoogstaand dan voorgaande jaren. Wellicht ook niet nodig, want met 1764 inschrijvingen is de animo groot genoeg. 95 procent van het startveld is overigens uit Israel afkomstig. Drie Nederlanders wagen zich aan de Israman 113. Het zijn drie Gelderse atleten: Bianca Dorre uit Westervoort, Gerjan Looman uit Zelhem en Daniel Claessen uit Arnhem. Zoals gebruikelijk bij sportwedstrijden in het Midden-Oosten wordt ook dit triathlonevenement op vrijdag gehouden. 28 januari in dit geval.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.