Alle series van Tri Almere Haven; VZC en TV Almere sterkste in Teamcompetities; Donkmeer-Berlare; IM 70.3 Victoria – WTJ 2330

MAANDAG – Van Almere Duin naar Almere Haven. Het maakt voor de professionele organisatie Start2Finish (onderdeel van Challenge Almere) weinig uit waar ze een wedstrijd neerzetten, als er maar eentje gehouden kan worden. Waar andere organisaties toewerken naar 1 specifiek moment in het jaar en daar alle zeilen voor bij zetten, lanceert de Almeerse club ogenschijnlijk moeiteloos een hele trits evenementen in de omgeving Almere-Amsterdam, maar ook in Rotterdam en Nijmegen.

Dankbare opvang

Voor het team dat de Teamcompetities jaarlijks moet uitzetten, zijn de Almeerders ook een dankbare opvang. Vrijwel elke divisie komt er op een wedstrijd wel een keer voorbij. De Flevopolder biedt uiteraard ook veel mogelijkheden daartoe. Zaterdag weer aan het randje van Almere Haven, daar waar het in 1983 allemaal begon met de Holland Triathlon. Nu alleen korte afstanden tot aan de standaard afstand toe en voor de Ere- en 1e Divisie de Teamtriathlons. Spektakel gegarandeerd, maar voor het gewone publiek blijft een hele of halve triathlon kennelijk toch overzichtelijker dan vele series met verschillende formats. Of ze zijn daar te veel verwend, dat kan ook. De toeschouwers waren vooral betrokken bij de deelnemers en de teams, maar het was natuurlijk al heel wat dat zij vrijelijk rond konden lopen zonder allerhande coronamaatregelen. Dat maakte het evenement op zich al meer dan geslaagd.

De wens van Martijn Keijsers, die aanstonds vertrekt bij de NTB, dat we na de introductie van de Teamcompetities (in 2012) ooit met een bordje op schoot  bij Studio Sport na voetbal en wielrennen ook Nederlandse triathlons zouden gaan zien op televisie is helaas nooit uitgekomen. Nog heel belicht de lokale verslaggever van dienst meer aandacht aan de individuele wedstrijd dan aan de teamcompetitie. Daar zullen we ons bij neer moeten leggen.

Die individuele wedstrijd leverde op de standaard afstand overwinningen op voor Thomas Hounjet en Viki Stelma-Boviatsis. Thomas liet Jacques Tuijp en Bryan van Rutten achter zich. Viki bleef de Duitse atlete Jana Lehmann en Eileen Ke voor. Nog een Duitser – Andreas Erdrich – werd zevende en snelste master. Bij de vrouwen was de vijfde plaats voor de Almeerse Ingrid Boot-de Groot opvallend. Zij won er overtuigend het F50-klassement mee. Beste trio was Danielle Tjong A Kiet.

De sprintzeges gingen naar Wilbert Grooters en Marliz Altena. Beste rookies waren Dmitry Nikolaev uit Almere en Wanda Bakker van Waddeneiland Terschelling. De junior-Challenge leverde overwinningen op voor twee Almeerders: Jesse Hougardy en Liv Sleeuwenhoek. De scholieren dan: Cas Ruijs uit Almere en Pueblita Renfurm uit Wijdenes.

Sterrenteam van VZC

Hoofdprogramma vormde de aftrap van het Eredivisie-seizoen. Een seizoen waarin andere teams naar voren komen, zo bleek meteen al. Van VZC Veenendaal hadden we dat wel min of meer verwacht. De sterrenformatie heeft middels een aantal sterke sponsoren een haast niet te kloppen team op de been gebracht. Ze wonnen toch nog niet met heel veel verschil. Aandeel in de winst hadden dit keer Jorik van Egdom, Lars van der Knaap, Tristan Olij, Milan Brons en Lucas Goene. De tweede plaats ging naar TV Dordrecht met Ben en Max Muller, Thomas Smans, Sam Kraaijeveld en Nick van Ingen. Beide teams waren nog nooit zo hoog geëindigd in een Eredivisie-wedstrijd. De derde plaats ging naar het ook flink vernieuwde TriCan met Timo Feenstra, Jesse van Hulst, Mathijs Weijkamp, Bram Koppenaal en Kai van den Brink.

Miniem tijdverschil

De meeste spanning zat in de vrouwenrace Eredivisie, want de strijd om de overwinning was bloedstollend tussen TV Almere en Kijani. Mylaps moest er aan te pas komen om het verschil in honderdsten van een seconde te kunnen uitdrukken. Uiteindelijk bleek TV Almere met Romy Spoelder, Ilona Eversdijk en Silke de Wolde een fractie sneller dan Kijani met Deborah Wissink, Aniek Mars, Maaike Vooren en Joyce Caro (toevallig ook uit Almere). Kort daarop volgde EDO Sports met Anne Zijderveld, Anna Witteveen en Astrid van Cauwelaert. Het belooft kortom een zeer interessant seizoen bij deze Eredivisionisten.

Eerste Divisie voor ASU’11 en TV Almere 2

Ook de Eerste Divisie kwam in Almere Haven aan haar trekken. Het Amsterdamse ASU ’11 manifesteert zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker naast grote broer De Dolfijn. De winst van nu voor de elf jaar geleden opgerichte Amsterdamse Sport Unie met de onvermoeibare Pim van Diemen en ook Dennis Bakker, Roy Lagerburg en Peter van Dartel. Het werd een titanenstrijd want die grote broer – De Dolfijn 2 – werd verslagen. Zij hadden Thomas van Dop, Twan Berlijn en Philip van der Weijde in de gelederen. Brons ging naar Triteam Groningen 2 met Mario a Salvador Sutton, Vincenz Frey, Robin Honebecke en Janco Nolles.

 

Meest succesvolle formatie was deze nog best zonnige zaterdag TV Almere, want ook het tweede vrouwenteam won en wel in de Eerste Divisie. Het trio bestond uit Lesley Dreyling, Sharon Zuijdervliet en Corine Nelen. Ook VZC ging met meerdere prijzen naar Veenendaal terug. Tweede in deze race met Esther Hoezen, Samantha de Bruin, Angelique Wammes en Rosanna Diepeveen. De derde plaats was voor TV Arnhem met Heleen Moes, Jolien de Gruijter, Lydwien Wilbers en Angelique vd Linden.

Donkmeer-Berlare: Myrthe vierde, Rick zesde

Bij de zuiderburen stond de triathlon van Donkmeer-Berlare op het menu. Wouter Monchy doet er al jaren mee met regelmatig een uitschieter. Zo ook nu. Hij won twintig jaar na zijn debuut in deze thuiswedstrijd opnieuw. Het was de derde keer dat de voormalig pro-triatleet de race won. Snelste vrouw was Eline de Smedt. Lies Maes werd tweede en Nathalie Verschelden greep de derde plaats voor Myrthe de Ruysscher uit het Zeeuws-Vlaamse Oostburg. Bij de mannen kreeg de wedstrijd een vreemde wending toen na acht kilometer lopen het leidend duo Wouter Monchy en Niels van Vooren ten val kwam. Beiden waren door de inspanning even uit concentratie en struikelden als het ware over elkaar heen. Wouter bood zijn excuus aan, zette daarna door en bleef nog nipt Jelle de Wispelaere voor. Ben Vyvey pakte de derde plaats. Beste Nederlander was Rick Paffen uit Maastricht op een zesde plaats.

 

De Ironman 70.3 in Victoria was zondag zo’n beetje de eerste triathlon van het nieuwe jaar in Canada, waar de warmere temperaturen immers pas laat op gang komen. De winst op deze halve ging nar Brendan Gribbons uit Canada in 4.07.58 uur. Tien minuten daarna volgde nummer twee, de Amerikaan Maxim Mahoney en dertien minuten na de winnaar was met de Amerikaan Grant Grafentin het podium compleet. De snelste vrouw zaten goed van voren in het veld. Winst voor Becca Kawaoka in 4.40.24 uur. Vier minuten daarna de Canadese Kylie Acford en vervolgens Abby Miller ook uit Canada. Twee Nederlandse triatleten aan de start. Eentje uit Maassluis (Remy) en eentje woonachtig in Vancouver.

ZONDAG 29 MEI: IRONMAN 70.3 VICTORIA (CAN)
M:
309.Remy de Jong 5.30.25 (62e M30)
V:
218.Hannah Tonneman 6.21.57 (46e F30)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.