Challenge Wanaka gaat niet door; te veel risicó’s met Omikron-variant; Maya met Koen en Michel in zee – WTJ 2175

DONDERDAG – Terwijl in ons land de versoepelingen op gang komen en er bij sportevenementen weer publiek mag komen, kruipt Nieuw-Zeeland terug in haar schulp. Was het vorig jaar Challenge Wanaka die wel door kon gaan en een paar weken later Ironman New Zealand niet, nu is het wellicht omgekeerd. De traditionele openingswedstrijd van de Challenge Family aan de andere kant van de wereld wordt op 19 februari geschrapt.

Tamariki

De Omikron-variant mag dan wellicht onschuldiger zijn dan haar Covid-voorgangers, in Nieuw-Zeeland nemen ze geen enkel risico. Daar treedt het ‘Covid-19 Protection Framework Traffic Light code rood’ in werking. Om de gezondheid van atleten, ’tamariki (jeugd), supporters, vrijwilligers, staf en verdere tri-community te garanderen is besloten Challenge Wanaka voor nu af te blazen. ,,Als organisatie zonder winstoogmerk hebben we deze harde beslissing moeten nemen. Maar we geloven dat het de enige juiste is gezien de onzekerheid waar we mee zitten. We hebben te doen met onze atleten, die zoveel uren in hun voorbereiding op Challenge Wanaka gestopt hebben.”

De organisatie cancelt bewust voor 31 januari, zodat deelnemers 75 procent van hun inschrijfgeld terug kunnen vragen of overgeplaatst willen worden naar 2023. ,,Deden we dat na die datum dan waren we in financiële problemen gekomen”, aldus race-director Bill Roxburgh. Hij hoopt door nu te annuleren de druk op de zorg niet verder te belasten. ,,We hebben ook steevast veel buitenlandse deelnemers en ook die willen we behoeden voor een plotsklapse annulering, gezien de toeloop van de besmettingscijfers de komende weken.”

Virtuele versie Wanaka

Wanaka zet er, in samenspraak met Challenge Family (hoofdkantoor Almere) wel een virtueel evenement tegenover samen met Rouvy, haar nieuwe Global Digital Training Partner. Details volgen de komende weken en de Nieuw-Zeelandse organisatie gaat nog wat mooie prijzen uitloven voor de snelste deelnemers. Een uitgestelde Challenge Wanaka komt er in 2022 dus niet. De Integrity Homes Challenge Wanaka staat op 18 februari 2023 weer op de kalender. Inschrijven kan vanaf 4 april 2022.

De Nederlandse triatleet Peter Fitzweijers had zich erg verheugd op deelname in Wanaka. ,,Ik heb er veel voor getraind. Nu maar hopen dat Ironman Nieuw-Zeeland doorgaat. Peter woont in het land, is geboren in de Noordoostpolder en studeerde in Utrecht. Eigenlijk heet hij Peter Weijers, maar samen met zijn vrouw die Fitzgibbon heet hebben ze hun naam laten veranderen in Fitzweijers. ,,Dat kan hier gewoon.”

Dat Wanaka niet kan doorgaan komt ook van overheidswege. ,,Evenementen boven de 100 deelnemers zijn vanaf zondag verboden om de Omicron af te remmen. Sommige sporten maken daar op creatieve wijze groepjes van minder dan 100 van, maar dat is voor Challenge en straks ook Ironman niet mogelijk.” Als beide heles in zijn tweede vaderland niet doorgaan, wat dan? ,,Dan kom ik van ellende helemaal naar Nederland om de Ironman Maastricht te doen. Zonder dollen, dat was ik toch al van plan.”

Overigens was Peter Fitzweijers in de Tauranga Half goed voor een 23e plaats en daarmee derde M40. En dat op 500 deelnemers! Zijn eindtijd was 4.21.06 uur. We voegen hem toe aan het ‘rijtje Nederlands actief in den vreemde’.

Koen en Michel treden toe tot Team Maya

Trainerswisselingen zijn deze winter aan de orde van de dag. Soms is de chemie weg tussen trainer en atleet, soms stuurt de coach zelf aan op een nieuwe weg voor een verdere ontwikkeling van de atleet. En soms loopt de atleet vast en gaat zelf op zoek naar vernieuwingen. Het lijkt trouwens of alle transfers vanuit de Spaanse ’triathlon-stad’ Girona ontstaan, want daar maakte eerst Javier Gomez zijn nieuwe begeleidingsteam bekend, daarna Pieter Heemeryck, switchtend van Frederik van Lierde naar Lubos Bilek en vervolgens Marten van Riel: niet langer bij Joel Filliol maar door met de naar Girona verhuisde Glenn Poeleunis (met Glenn hebben we binnenkort een interview).

Nu komt er ook van Nederlandse zijde verandering in coaching, want Maya Kingma presenteerde vol trots haar TeamMaya. De WTCS-winnares Leeds gaat in zee met Koen de Haan en Michel van de Wall. Geen onbekende namen in het triathlonwereldje uiteraard. Koen is er voor het overall-programma, het zwemmen en fietsen. Michel gaat Maya helpen haar loopprestaties te verbeteren.

Specifieke looptrainer

Maya: ,,Ik leerde Koen in 2017 kennen tijdens een triathlon trainerscursus. Ik heb toen veel van hem geleerd. Hij stond op mijn shortlist bij de zoektocht naar een nieuwe trainer. In onze gesprekken lagen onze ideeën al heel vaak op dezelfde lijn. Via mijn loopmentor Roel Wijmenga kwam ik bij Michel terecht. Terug naar de bron namelijk de coach van Roel zelf. Erg blij met een specifieke looptrainer, er valt nog veel te leren voor me.”

Maya Kingma is erg gelukkig met het feit dat Koen en Michel haar verzoek – compromisloos – accepteerden.

Koen de Haan en Michel van de Wall

Koen de Haan begon zijn trainersloopbaan bij de KNZB, was daarna betrokken bij de studententeams zwemmen, wielrennen en triathlon van de TU Eindhoven. Wij kennen hem vooral als hoofdtrainer van het illustere Squadra Triathlonteam, waarmee hij tussen 2012 en 2017 vele successen boekte in de Eredivisie Teamcompetities. Voor de NTB was hij leidde hij vele trainers op. Na 2017 stapte Koen over op de wielersport als trainer bij SunWeb en vorig jaar ging de Eindhovenaar als fysioloog mee met de Nederlandse roeiploeg naar de Spelen in Tokyo.

Triatleet/hardloper Michel van de Wall heeft sportmanagement gestudeerd en werkt veelal in opdracht van de overheid. In het verleden was hij trainer van marathontoppers Patrick Stitzinger (kortstondig duatleet) en dus ook van Roel Wijmenga. Net als Maya woont hij in Maastricht.

 

 O ja, de Engelsen hebben hun team voor de Commonwealth Games al klaar. Niet de eerste de besten dus, want met Jonathan Brownlee, Alex Yee, Georgia Taylor-Brown en Sophie Coldwell lijken ze goud in handen te hebben. Binnenkort meer over de Commonwealth Games, dit jaar in Birmingham.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.