Adembenemende, haast mythische beelden uit de wereld van de Extreme Triathlons – WTJ 2173

DINSDAG – Ligt het aan de fenomenale decors, de ultieme uitdagingen, de fysieke grenzen van een menselijk lichaam, het sublieme camerawerk of is het een combinaties van alles? Met alle respect voor films van Ironmans, Challenges of andere triathlons, maar het summum van (prom-)films of documentaires in onze sport is toch echt afkomstig van de Extreme Triathlons. Adembenemende beelden, die meer dan ooit inspireren om ooit ook de stoere strijd met de natuurlijke elementen aan te gaan. We hebben Norseman Live, waar gisteren Marije Dirkx helaas naast een startbewijs pakte. Lang treuren was er niet bij voor deze op en top duursporter. ,,Dan maar de Quadruple Dutch.” Dus de Haarlemse doet mee aan de Frysman, Ironman Maastricht, de Gelreman en de Challenge Almere. En ze is daarin niet de enige. Richelle van Helten uit Oud Gastel doet ze ook alle vier en plakt er nog een vijfde tegenaan: Ironman Klagenfurt. En Hans Bosman heeft er zelfs tien gevonden, tien heles dus.

Goed het ging over de magie van de Extreme Triathlons. Alleen al de introductie, waarmee Norseman atleten als het ware voorselecteert, spreekt ons erg aan. Het heeft een zekere mate van exclusiviteit. Een marathon kunnen we allemaal, zo lijkt het. Een hele triathlon, ach ja…met wat training. Maar de Norseman……….

This is not for you.

Nothing personal. But it’s not.
This is for people with fight.
Resilience.
And minds tougher than their bodies.
They’re not interested in being the best.
All they care about is besting themselves.
They’re no-nonsense.
No hand-holding. No sugar-coating.
They’re in pursuit of something bigger.
Their team behind them, a smile on their face.
If that sounds good, then maybe we were wrong about you.

 

Misschien duurt deze film wat lang, het was de live-registratie maandagavond als opwarmertje voor het nieuwe seizoen. Daarom hebben we ook de kortere film van bijvoorbeeld de Wild Siberian er aan toegevoegd. Siberisch koud, maar tegelijkertijd zo gloedvol dat het jullie haast wel moet inspireren om de wilde natuur op te zoeken en lekker ongerept te gaan sporten.

Sinds vorig jaar is ook de Black Lake Triathlon in Montenegro aan het illustere rijtje van Extreme Triathlons toegevoegd. Wederom; epische beelden, mythisch haast…..

Of deze. De Pataganman in Chili. Ik denk dat we nog eens ooit een Extrene-Triathlonweek inlassen. Met ervaren deelnemers of debutanten, die zich storten in een onvergetelijk avontuur. Geniet ervan!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.