Vereniging Vrijdag (4): Oceanus
VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.
De vierde vereniging is Oceanus Triathlon Team. De antwoorden komen van Jeroen Hijstek.
1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?
,,Wij zijn Oceanus Triathlon Team (OTT), de triathlonafdeling van Oceanus, de zwemsportclub (ZSC) uit Aalsmeer. Oceanus was de Griekse zeegod. Hij is de personificatie van de oceaan, die door de oude Grieken en Romeinen werd gezien als een immense rivier die de platte wereldschijf in zijn geheel omcirkelde. We zijn destijds gestart onder de de naam Multi Triathlon Team, vanwege sponsor Mike Multi.”
2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?
,,In 1989 begon voormalig top zwemmer/waterpoloër Walter Schellingerhout zeven beginnende triatleten te trainen, snel daarna werd lange afstand hardloopspecialist Roy Haarms er bij betrokken voor deskundige looptrainingen.”
3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter?
,,Paars, naar een idee van Michel van de Laarse, directeur van de toenmalige hoofdsponsor Multi Supplies. Vandaar de bijnaam Paarse brigade”
4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?
,,Multi supplies, Schiedon, Gorter Logistiek, Bowers & Wilkins en Koolhaas banketbakkerij zijn belangrijke steunpilaren voor de vereniging. Sponsors, die behalve als ondersteuning veelal ook zelf actief waren of zijn in de sport.”
5. Heeft de club ook echte boegbeelden?
,,Walter Schellingerhout, Rene Noorbergen en Adrie Berk stonden aan de basis van de triathlonafdeling en hebben veel betekend voor Oceanus en feitelijk ook voor de triathlonsport in z’n algemeen.”
6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens?
,,Al een jaar of dertig hebben we min of meer een constant aantal leden. Op dit moment zijn dat 72 leden, 48 mannen en 24 vrouwen, waarvan er 17 geboren zijn na 2003. Een florerende jeugdafdeling, mogen we wel stellen.”
7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?
,,De zwemtrainingen werden in het begin door Walter Schellingerhout verzorgd in het zwembad de Waterlelie en nu door Jan van der Meer. ‘s Zomers in de Westeinderplas door Jan van der Meer en Frans van Heteren waarbij alle facetten zoals snelheid, techniek, adembeperking en het boeironden aan bod komen.
‘s Zomers verzorgt Frans de fietstrainingen met hoofdzakelijk duurtraining en af en toe een interval programma. Ook de looptrainingen worden door Frans verzorgd, op dinsdag na de zwemtraining een interval training en op donderdagavond (in de zomer) en zaterdagmiddag (in de winter) in het Amsterdamse bos. Zo ingericht dat het voor iedereen te volgen is ongeacht niveau. De jeugd wordt getraind door John Heysteeg, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van de verkeersveilige wielerbaan van UWTC in Uithoorn.”
8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?
,,Langlaufen in Oostenrijk onder leiding van Vasa sport met onder andere Machiel Ittman, Ardennen weekeinde rond Hemelvaart, de Poeloversteek 6 of 3 km zwemmen in de Westeinder van Leimuiden naar Aalsmeer, de Oosterbad-Oceanus zwemloop, het 100 x 100 meter zwemmen en de jaarafsluiting met Nieuwjaarsbijeenkomst. Een kwart eeuw lang is ook de triathlon van Aalsmeer door de vereniging georganiseerd, maar dat evenement is opgehouden te bestaan.”
9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?
,,Oceanus heeft nogal wat nationale kampioenen afgeleverd, zowel bij de jeugd als senioren en masters. Te veel om op te noemen eigenlijk. Zonder mensen te kort te doen noem ik Sander en Birgit Berk, Michelle en Annika Fangmann, Stephanie Kortekaas, Menno Koolhaas en Ian Pennekamp. Sander deed bovendien mee aan de Olympische Spelen in Beijing 2008, is nog altijd de beste Nederlandse mannelijke triatleet op de Spelen met zijn 29e plaats. Op de lange afstand was/is Carla van Rooijen een waardevol triatlete voor Oceanus. Bij de masters draait Frans van Heteren al jaren aan de top mee en als je het hebt over toppers van weleer dan noemen we Edwin van Dort. In de Teamcompetities draaien we ook lekker mee. Vorig jaar vijfde in de Eredivisie bij de mannen (met ook Davy Heijsteeg, Mitch Kolkman. Hidde Morree, Daaf Plomp en Jesse Cuijpers o.a.), elfde bij de vrouwen en twaalfde op het EK clubs in Portugal met Davy Heijsteeg, Ian Pennekamp, Elianne Huitema en Kim Groeneveld.”
10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?
,,Veel dubbelzinnig taalgebruik, vooral in de herenkleedkamer. Zonder dollen: de sportieve successen bezorgden de club uiteraard veel publiciteit, maar steeds benadrukken we dat die niet het belangrijkste zijn voor onze club. Het plezier in het sporten staat altijd voorop en dan komen de successen vanzelf. Menno Koolhaas keek op tegen jongens als Sander Berk en droomde ervan ook zo goed te worden. Op zijn beurt kijken de pupillen bij Oceanus nu weer op tegen Menno. Dat werkt inspirerend.”
11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens.
,,Erg hechte vaste kern, die met elkaar al zo’n 30 jaar sport. Aardig wat leden zijn er al drie decennia bij betrokken of keren na verloop van tijd weer terug op het paarse nest.”
Dank je wel Jeroen Hijstek voor de antwoorden op onze vragen, hier en daar wat aangevuld door bekende feitjes van jullie vereniging. Oceanus is een alom gewaardeerde club, die bij de evenementen als ‘paarse brigade’ altijd goed zichtbaar aanwezig is. Dat begon voor ons al met de olijke John Heijsteeg, die zich in de halve triathlon van Stein ontpopte tot de publiekslieveling bij zijn ludieke passages door het centrum. Vele successen volgden. Sander groeide uit tot een internationale topper, maar verloochende zijn clubafkomst nooit. Ook de eigen race in Aalsmeer met enkele jaren NK jeugd en junioren zaten prachtig in elkaar. Menno kwam als jong ventje zijn debuut maken in Oud Gastel. Het was nog niet direct een groot succes, maar hij wist na die race precies wat hij wilde. En zie waar hij is uitgekomen.
Volgende week 4 februari is het de beurt aan: De Dolfijn uit Amsterdam
+++++++++++++++++++
P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.