Wereldkampioenschappen winterduathlon in Andorra; ‘wetenschappelijke triathlon’ op Groenland – WTJ 2184

DONDERDAG – Inmiddels heeft World Triathlon de uitslagen van het WK winterduathlon – een primeur – vrijgegeven. Bij de mannen een dubbel Italiaanse succes, want niet alleen Matia Tanara veroverde na zijn wereldtitel wintertriathlon vorig jaar nu ook de winterduathlontitel, bij de elites was het Franco Pesavento, die het meest bedreven was in de loop-ski-loop combinatie. Bij het lanflaufen kwamen de latere nummers twee en drie nog wel iets terug, maar Pesavento was hen aan de streep toch twee minuten te vlug af. Zilver was voor de Roemeen Viorel Palici, brons ging naar de Noor Hans Christian Tungesvik, komend weekend titelverdediger op de wintertriathlon.

Ian nog even op kop bij lopen

Zoals gezegd won Matia Tanara bij de beloftes. De talentvolle Italiaan was tussen de elites de nummer zes van de wereld. De elfde plaats in een totaalveld van twaalf, was voor Ian Pennekamp. Zeseneenhalve minuut was zijn achterstand op Tanara, twaalf minuten op Pesavento. Zoals verwacht verloor Ian nog de meeste tijd op de lange latten. Hij was na de eerste snowloop nog wel even de koploper met Marin Gautier in zijn nabijheid. In het totaalveld liep hij toen nog vijfde. Ian verloor op Tanara twee minuten bij het langlaufen en leverde nog een klein beetje in op de slotrun. Zoals gezegd: wel een ervaring rijker.

Russiche winst bij vrouwen

De titel bij de vrouwen ging naar Anna Medvedeva, die voor de Russische Triathlon Federatie uitkomt. Zilver was voor de Noose Ine Skjellum en brons ging naar de Roemeense Maria Luisa Rasina. De Noorse Julie Meinecke kwam als vierde over de sneeuw-streep en was daarmee enige U23, dus automatisch wereldkampioene. Naast mooie sport leverde het ook tal van mooie plaatjes op in de sneeuw van Sant Julia de Loria, Andorra.

Triathlon-expeditie Groenland

We blijven nog even in winterse sferen, want Gilles Denis en Nathan Goffart gan ook een soort triathlon houden, maar dan op Groenland. Het zijn overigens geen echte duursporters maar twee ontdekkingsreizigers, die deels vergezeld worden door een drietal wetenschappers. Het project heet de Nanok-expeditie en wordt een atypische triathlon in Groenland genoemd. Ze gaan het enorme ijs-land oversteken op ski’s en pulka, ze varen langs de oostkust met een zeekajak, waarbij ze aan de zuidkant van Groenland een nieuwe route openen. Grofweg komt het neer op 600 kilometer op ski’s, 1000 kilometer in een zeekajak en 1000 meter verticaal klimmen. Dat alles in vijf maanden. De Franse heren vertrekken begin april.

Niet zomaar een sportieve uitdaging, want er wordt wel degelijk ook belangrijk onderzoek verricht naar de zogeheten Dark Zone aan de westkust van Groenland. In dit uitgestrekte gebied smelt het ijs veel sneller. Er worden monsters genomen van de algenbloei, die langs die kuststrook veel donkerder wordt en bijdraagt aan het sneller smelten van de Groenlandse ijskap met alle gevolgen voor ons klimaat van dien. Van de onderneming wordt door Sioux Productions een film gemaakt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.