Wereldtitels wintertriathlon voor Pesavento en Rogizina; Ian Pennekamp vierde bij de beloftes; DTS Zandvoort loopt als een Formula One – WTJ 2185

ZATERDAG – Sportliefhebbers komen dezer weken volop aan hun trekken. De Olympische Winterspelen in Peking zijn begonnen met een futuristische ogende openingsceremonie. Enige trots in mij regio was er ook, want met een hele groep mensen en verzamelde pers zaten we op de Bredase schaatsbaan te kijken hoe Lindsey van Zundert en Kjeld Nijs de Nederlandse vlag stadion Het Vogelnest binnen droegen. Ook de familie van Lindsey, afkomstig uit Etten-Leur (ja, ja volgende week is ze misschien wel ergeast bij de crossduathlon!) was op de schaatsbaan aanwezig. Daar was het dat de piepjonge Lindsey haar eerste rondjes schaatste. En nu pats boem op de Spelen. Vandaag dus al het eerste goud voor Ireen Schouten op de 3000 meter. Met een Italiaanse op zilver en een Canadese op brons is het eigenlijk wel goed dat het langebaanschaatsen ook in andere landen serieus beoefend wordt.

Eigen Winterspelen in Andorra

Terwijl World Triathlon-president (tevens IOC-lid) Marisol Casado gisteren bij de openingsceremonie prominent in beeld was toen de Spaanse equipe naar binnen kwam, heeft haar organisatie in Andorra haar ‘eigen Winterspelen’. In Sant Julia de Loria op zo’n 2000 meter boven de zeespiegel zijn de wereldkampioenschappen winterduathlon achter de rug en is vandaag ook de mountainbike erbij gekomen voor het WK wintertriathlon.

Ian Pennekamp van drie naar vier

Eerst maar even naar de Nederlanders. Het is een mooi en sportief vader-zoon weekend wat Walter en Ian Pennekamp er van maken. Ian was donderdag derde bij de beloftes en die bronzen medaille werd de dag erna ook door pa Walter veroverd. We spraken Ian ruim twee weken voor zijn debuut in de sneeuw al en ook na afloop hadden we contact. Kort, want hij was echt helemaal op. ,,Van 2000 meter hoogte ging het parcours nog verder omhoog tot 2200 meter. Die ijle lucht ben ik dus echt niet gewend. Ik kreeg last van hoogteziekte. Tel daarbij op dat ik pas twee jaar langlauf en mijn tegenstanders zijn er als het ware mee geboren. Neemt niet weg dat het een gave ervaring is.”

Walter was op vrijdag de derde beste bij de M55. Hij klopte zijn tegenstanders nog vrij eenvoudig bij het eerste loopnummer, maar moest zijn meerdere erkennen in de Est Aivar Veri en de Spanjaard Rodolfo Amorrortu de Mesonedes bij het langlaufen. Op de latten verloor het kersverse NTB-bestuurslid meer dan tien minuten op de specialisten.

Mattia Tanara niet te kloppen

Vandaag op de besneeuwde Pyreneeën toppen het vervolg met in totaal 8 kilometer lopen, 13 kilometer ATB en 12,5 kilometer cross-country ski. Om het spectaculairder te maken kwamen alle onderdelen in verkorte vorm twee keer aan bod. Meerdere wissels dus. Het veld was nog sterker dan donderdag en mede daardoor viel Ian nu net buiten de medailles. Opnieuw was de Italiaan Mattia Tanara de snelste. Hij prolongeerde zijn wereldtitel en heeft er met de duathlon nu drie op zak in de sneeuw. Danila Egorov, vorig jaar in Asiago nog brons bij de junioren, was nu de nummer twee. Net als bij de Spelen komen de Russen uit voor de Russische Sport Federatie: RTF in dit geval. Brons was voor Marin Gautier. De Fransman moest dus net als Ian een plekje inleveren. Egorov deed eerder deze week nog niet mee.

Tanara en Egorov onderscheidden zich met name bij het mountainbiken in de sneeuw, waar ze ver weg reden bij de concurrentie. Ian duelleerde met de Fransman en verloor eigenlijk meer tijd bij het mountainbiken dan het langlaufen. Zeker ten opzichte van eerder deze week, dus het biedt perspectief ondanks het feit dat er nu geen medaille uitrolde. Waren het de Spelen dan kreeg Ian een Olympisch diploma. In het totale klassement eindigde hij als 21e van de 26 deelnemers, waarmee meteen aangetoond dat ook het eliteveld sterker was dan bij de winterduathlon.

Franco Pesavento wint opnieuw

Overigens ook met dezelfde winnaar als donderdag, want Franco Pesavento duelleerde op het scherpst van de snede met de Tsjech Marek Rauchfuss om de wereldtitel. De 24-jarige Italiaan greep de dubbel, Rauchfuss volgde vijftien tellen later als tweede, het brons ging naar Evgenii Uliashev, uitkomend voor de RTF. Titelverdediger Hans-Christian Tungevsik stapte uit. Voor Pesavento was het zijn derde wereldtitel, eerder won hij twee keer bij de beloftes. De nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen is de Russin Daria Rogozina. Zij versloeg titelverdedigster Sandra Mairhofer uit Italië en de Noorse Elisabeth Sveum. Hier deden geen Nederlandse atletes aan mee. De beloftetitel was voor de RTF-atlete Valeria Kuznetsova. Julie Meinicke gaat met goud (duathlon) en zilver (triathlon) terug naar Noorwegen en brons was er voor Olga Cheremisinova, eveneens RTF. Het waren mooie wereldkampioenschappen, voor het eerst sinds jaren zonder de tsaar van de sport – Pavel Andreev – op het podium. De Rus werd gediskwalificeerd nadat hij in de slotfase te vroeg de penaltybox verliet. Hij moest daar in derde positie 15 seconden uitzitten en zag op dat moment zijn landgenoot Evgenii Uliashev langszij komen. Tja, zie dan nog maar eens te wachten met nog amper 200 meter te gaan tot aan de finish. Helaas een DSQ dus voor Andreev, die zint op wraak zondag bij de Mixed Relay.

De junioren waren zaterdagmiddag onderweg. Daar kwam de titel wel in Noorse handen (Noorwegen is nog altijd het beste wintersportland aller tijden op de Winterspelen). Het was Henrik Farstadvoll, die ruim drie minuten sneller was dan de Italiaan Guglielmo Giuliano. De Spanjaard Alvaro Lopez Lucia finishte als derde. Zes minuten achterstand. Een Noorse dubbelslag bij de juniores want ook Victoria Nitteberg komt uit het land van Kristian Blummenfelt. Ze was bijna vier minuten sneller dan de Russin Kseniia Skvortsova al is die met 15 lentes wel drie jaar jonger. Brons ging naar de Oostenrijkse Katja Krenn en daarna volgde een reeks Spaanse meisjes. De agegroupers zijn nog onderweg en morgen volgt op de laatste dag nog de Mixed Relay.

DTS Series op Grand Prix Zandvoort al meer dan 1100 deelnemers

Goed nieuws van de Dutch Triathlon Series (het team van Lars Vreugdenhil, die zich op Mallorca voorbereid op het nieuwe seizoen). Zijn DTS Grand Prix Zandvoort telt al ruim 1100 deelnemers. Een recordaantal voor de sprint en Olympische afstand. samen. Zwemmen in de Noordzee en fietsen en lopen over het Formule 1-circuit waar vorig jaar september Max Verstappen de basis legde voor zijn uiteindelijke wereldtitel. De organisatie heeft besloten er nog een extra serie OD aan toe te voegen om 8.30 uur. Voor de sprintserie van de Maarten van der Weijden Foundation zijn nog een aantal plekken. Vijf series zijn stijf uitverkocht. Een mooie ontwikkeling en loon naar werken voor de DTS. Maar ja, het is ook wel een heel bijzonder decor waartegen deze wedstrijd zich afspeelt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.