WK Mixed Relay Wintertriathlon; Medailles; NK Tegenwindfietsen; IM 70.3 Panama City; 2XU Series Sandringham – WTJ 2186

ZONDAG – Dag tweede dag van de Spelen bracht helaas geen succes voor Niek van der Velden (en daar stonden wij in het naburige Nispen extra vroeg voor op), de snowboarder werd 22e. in de Slopestyle. Hij heeft volgende week nog een kans. Daarna volgde een spannende 5000 meter waarin Patrick Roest pas in de slotfase van goud ‘beroofd’ wordt door Nils van der Poel. De Zweedse wereldrecordhouder maakte zijn faam waar met de titel. Van der Poel dat klinkt Nederlands en dat is het twee generaties terug ook. De opa van Nils, Leo van der Poel emigreerde tijdens WO II naar Zweden. Nils spreekt geen woord Nederlands, maar opvallend is het wel: de sportnaam Van der Poel vult sowieso al veel krantenkolommen natuurlijk….

WK Mixed Relay voor Russen, pardon RTF

Van de Spelen naar onze winterse variant, die helaas nog geen Olympische status heeft: de wintertriathlon in Andorra. Het was vandaag de laatste dag met de dubbel Mixed Relay. Niet zoals in de zomer met vier atleten, maar met duo’s, die wel twee keer het verkorte parcours dienen af te leggen. Het was ook voor het eerst dat de mannen het spits afbeten bij de Mixed Relay, iets wat vanaf heden navolging krijgt in elke triathlon (winter of zomer). De wedstrijd werd gewonnen door de Russen oftewel RTF Russische Triathlon Federatie. Daarmee nam zevenvoudig (!) wereldkampioen Pavel Andreev revanche op zijn diskwalificatie zaterdag toen hij te vroeg uit de penaltybox kwam en er zijn derde/vierde plaats mee verspeelde. De Tsaar van de wintertriathlons deed het niet alleen, want hij trof in kersvers wereldkampioene Daria Rogozina een perfecte partner. Samen bouwden ze een voorsprong van twee minuten op het Italiaanse duo Franco Pesavento en Sandra Mairhofer op. Het brons ging veertig seconden later naar de Noren, met de ontroonde wereldkampioen Hans-Christian Tungesvik en Elisabeth Sveum. Held van deze ‘Winterspelen’ was toch wel Pesavento, die twee keer goud en 1 keer zilver won.

Bij de junioren was Noorwegen met de twee individuele kampioenen haast vanzelfsprekend ook het snelste en dus wereldkampioen in de Mixed Relay. Het betrof in dit geval de jonge wintersterren Henrik Farstadvoll en Victoria Nitteberg. Zeven minuten later volgden de RTF/Russen met Semen Zakutin en Kseniia Skvortsova en brons ging naar Spanje met Alvaro Lopez Lucia en Irene Moro Betrian. Nadat ook die wedstrijden ten einde waren, konden we de balans op maken. Dat doen we traditiegetrouw aan de hand van de medaillespiegel, waarin dus voor het eerst sinds jaren Nederland ook weer eens voorkomt. Dat alles dankzij Ian en Walter Pennekamp. Opvallend dat ook landen als Egypte en Singapore in de medailles vallen. Dat zie ik in Peking nog niet snel gebeuren.

WK winterduathlon/wintertriathlon 2022:
1.Duitsland 14-6-1
2.Spanje 9-9-7
3.Italie 6-3-0
4.RTF 5-4-5
5.Noorwegen 5-2-3
6.Tsjechie 4-3-0
7.Oostenrijk 3-5-3
8.Estland 3-1-2
9.GB 2-2-1
10.Roemenie 2-1-1
11.Slovenie 2-0-1
12.Frankrijk 1-2-1
13.Egypte 1-0-0
Singapore 1-0-0
15.USA 0-1-1
Zwitserland 0-1-0
17.Nederland 0-0-2
Zweden 0-0-2

We verlaten de sneeuw van Andorra met de prachtige promo, die World Triathlon achterliet als blijvende herinneringen aan vier mooie duursportdagen in de sneeuw.

NK Tegenwindfietsen bij windstoten van 80 km/uur

Van de sneeuw naar de storm en regen in Zeeland. Het is even een overgangetje, ik weet het. Maar als het windkracht 7 of meer is, weten de Zeeuwen en tientallen hardfietsers in het land al hoe laat het is. Juist, het enige echte Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen. Kort van tevoren aangekondigd, in dat opzicht is het net de Elfstedentocht: de organisatie is afhankelijk van het weer. Vanochtend was het uitstekend waaiweer, bovendien nog regenachtig en koud. Ideale omstandigheden voor de bikkels op de gewone (geen versnellingen, geen racestuur, wel bagagedrager) fietsen. En dat alles op de Oosterscheldekering, de meest winderige plek op aarde misschien wel. Het waait er althans altijd. Snelle triatleten waren er in het verleden ook bij. Teun Sweere won ooit, Tineke van den Berg viel al eens in de prijzen.

Leidse student het snelst

Vandaag geen triatleten vooraan. De 8,5 kilometer beuken tegen de zuidwester storm met windstoten tot 80 km/uur werden het snelst afgelegd voor de Leidse student Jurjun van de Velde. Hij was klaar in 20.23 en daarmee 26 seconden sneller dan tweevoudig winnaar Max de Jong. Derde werd de Zeeuw Marnix Scheele. Snelste vrouw was Lisa Scheenaard uit Eindhoven. Zij trotseerde de elementen in 22.53 minuten. Annelies Hoff deed er bijna vijf minuten langer over, maar werd wel tweede. Brons ging naar Dieke Hendriks. Naar onze waarneming waren Danny Gideonse en Cas Lasaroms op resp. 54e en 64e plaats de ‘betere triatleten’ in deze beestachtig zware editie. Wat de voor vandaag geplande zwemloop van Kapelle overigens niet voor elkaar kreeg (4 deelnemers ingeschreven, dus afgeblazen) lukt het NK Tegenwindfietsen moeiteloos: er stonden 325 deelnemers uit het hele land aan het vertrek. Maar het heeft dan ook iets speciaals, zo’n onvoorspelbare tijdrit.

 

Ironman 70.3 Panama terug van weg geweest

Tenslotte toch weer terug naar onze oorsprong. De triathlon. Ironman had vandaag haar tweede wedstrijd. Van het Zuidamerikaanse Pucon (Chili) trokken de triatleten iets meer noordwaarts naar het Midden-Amerikaanse Panama. Daar in de hoofdstad Panama City stonden 800 deelnemers aan de start om de terugkeer van de Ironman 70.3 Panama mee te maken. De wedstrijd werd van 2012 tot en met 2016 gehouden en verdween daarna van de kalender. Te weinig middelen om het topevenement draaiende te houden. Destijds kwamen grote namen naar Panama. Zo werd de eerste editie een boeiend duel tussen winnaar Bevan Docherty en runner-up Lance Armstrong. In die uitgave was ook Yvonne van Vlerken van de partij. Onze vedette op de lange afstand finishte als zesde. Oscar Galindez, Javier Gomez en Lionel Sanders zijn andere winnaars. Bij de vrouwen was Angela Naeth twee keer de sterkste.

Photo by ELIECER AIZPRUA

Ruiz-Gonzalez en Riccoboni winnen; drie Nederlanders finishen

Voor de terugkeer van deze Ironman 70.3 waren de pro’s nog niet uitgenodigd. De agegroup-only race werd gewonnen door de Peruaan Salvador Ruiz-Gonzalez in 4.12.27 uur. Hij bleef de Argentijn Martin Gaklardo drie minuten voor. Het brons was dik zeven minuten na de winnaar voor de Ecuadoriaan Gabriel Teran. In eigen land won Ruiz-Gonzalez ooit de nationale klassieker over de halve afstand in Paracas. Maar dit is de grootste zege voor de man tot nu, ook een van de eerste Peruaanse Ironman-overwinningen overigens. Martin Gallardo was vorig najaar op de Ironman 70.3 in Waco nog de sterkste. Snelste vrouw was Lea Riccoboni uit Frankrijk in 4.33.19 uur. Ze is voormalig snowboardster, maar haalde de Winterspelen net. Lea woont in Panama, maar heeft nog altijd de Franse nationaliteit. Ook zij won royaal: de Panamese Williana Rojas Moya liet het thuispubliek jubelen met zilver in 4.38 uur. Brons ging naar de Colombiaanse Daniela Araujo, nota bene een voormalig rugbyspeelster in het nationale team van haar land. Ze had negen minuten meer nodig dan Riccoboni.

En jawel: ook deze Ironman 70.3 kreeg Nederlanders aan de start. Een Arubaan, een in Panama woonachtige Nederlandse en een Rotterdammer (Maarten). We zetten hun uitslagen op een rijtje.

ZONDAG 6 FEBRUARI: IRONMAN 703. PANAMA CITY
299.Luuk Robesin 5.39.42 (62e M30)
552.Maarten Diepeveen 6.49.20 (52e M25)
V:
147.Anne van Tiem 6.50.07 (27e F30)

Anne van Tiem

 

2XU Series in Sandringham; Meghan de Boer 2e op OD

De tweede wedstrijd, die wel doorging was de vierde race in de Australische 2XU-Series. Plaats van handeling dit keer Sandringham. Opnieuw ging de winst naar Callum McClusky, die dit seizoen domineert op de korte afstanden. Mitchell Kibby finishte tweede en Christopher Deegan derde op deze sprint afstand. Routinier Emma Jeffcoat won de vrouwensprint. Charlotte McShane en Emma Hogan stonden links en rechts van haar op het podium. Op de Olympische afstand waren Calvin Amos en Bridget Henry het snelst. De tweede plaats ging naar de van origine Nederlandse Meghan de Boer. Meg van Rooy eindigde derde. De Hell of The West, de Australische klassieker op de halve afstand, is vanwege Covid uitgesteld naar begin april. Ook de World Triathlon-race in Stockton ging niet door.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.