Races in Vina del Mar, waar ooit Danne won; Maselspoort met talent Nick Quenet en Sandman Inferno – WTJ 2195

MAANDAG – Nadat Ironman het jaar al inzette met IM 70.3-races in Chili en Panama begon zondag ook voor World Triathlon de zomerse variant van triathlon. De sneeuw van Andorra werd ingeruild voor de zon in zowel Zuid-Afrika als Chili. In dat laatste land begon de Americas Cup, overigens nog niet heel warm: 14,5 graad het zwemwater, 16,5 graad de buitentemperatuur. Bij de mannen werd het een Chileens dubbelslag in deze sprint triathlon te Vina del Mar. Lucas Perillan Rodriguez verraste iedereen door uit het niets de wedstrijd te winnen voor zijn veel sterker gewaande landgenoot Diego Moya en de Braziliaan Manoel Messias, in 2015 nog wereldkampioen bij de junioren.

Baptista bewijst Olympische status

Bij de vrouwen bleven de Chileense vrouwen in de achterhoede. De winst ging naar de Braziliaanse Luisa Baptista, de nummer 32 van de Olympische Spelen in Tokyo. In een mooie eindsprint bleef ze de Canadese Emy Legault voor. Brons was er voor Sarika Nakayama uit Japan. Uit dat land zwerven de triatleten uit naar elke wedstrijd waar ook ter wereld. Erica Hawley uit Bermuda wil niets liever dan haar grote voorbeeld Flora Duffy achterna. Ze finishte alvast vierde in deze Americas Cup.

De Chileense zege van Danne

Wist je trouwens dat exact elf jaar geleden deze Chileense wedstrijd gewonnen werd door Danne Boterenbrood? Toch is dat het geval. Danne was samen met Mark Oude Bennink al vroeg in 2011 afgereisd naar een reeks Zuidamerikaanse wedstrijden om ITU-punten te verzamelen, die haar mogelijk dichterbij de Olympische Spelen van Londen zouden brengen. Zover kwam het voor beiden niet, maar ze waren er wel bij: op 9 januari 2011 in Vina del Mar. Mark finishte toen trouwens als zestiende. Of er nog een foto van haar overwinning is? We zullen het Danne eens vragen…. De afstand Amsterdam-Vina del Mar is ruim 12.000 kilometer. Het is daarmee misschien wel de verst van Nederland verwijderde overwinning ooit van een Nederlandse triatleet/lete!

Nicholas Quenet is de rijzende ster in Zuid-Afrika

Ook de Africa Triathlon Cup ging los. Zaterdag was het groot triathlonfeest in Mykonos Langebaan, zondag in Maselspoort. Om er een beetje in te komen ook hier een sprint triathlon. De winst ging naar Nicholas Quenet, vorig jaar achter Schoeman en Riddle brons op de Zuidafrikaanse kampioenschappen. Hij had weinig moeite met zijn tien tegenstanders van wie Christiaan Stroebel tweede en Dylan Nortje derde werd. Quenet heeft Franse roots, kwam ook ooit uit voor Frankrijk, maar is nu de rijzende ster in het Zuidafrikaanse team. De 24-jarige triatleet is van ver gekomen na een puberteit waarin hij vaker in een ziekenhuis lag dan erbuiten. Maar Nick is een vechter, altijd geweest. En nu wint hij z’n eerste internationale race en is klaar om met Schoeman en Murray de wereld te veroveren.

Ook een compleet Zuidafrikaans podium bij de vrouwen met Shanae Williams, Bridget Theunissen en Tegan Gore in die volgorde over de meet, steeds met een onderling verschil van zo’n twee minuten. In Maselspoort Bloemfontein was ook een African Junior Cup. Winnaars daar de Zuidafrikaanse talenten Caleb Meistre en Anika Visser. Sommige namen klinken Nederlands, maar dat heeft natuurlijk alles met ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck te maken die er in 1652 de Kaapkolonie stichtte.

Joep rijdt lek

Bij 1 deelnemer stond wel echt het rood-wit-blauw vlaggetje achter zijn naam, maar Joep Staps sloot een warm dagje sporten af met een DNF. Overmacht overigens, want Joep reed lek tijdens de 20 kilometer fietsen. De Tilburger vertoeft al drie weken op het trainingsoord in Potchefstroom, had zich ook ingeschreven voor deze Africa Tri Cup, maar kon zich nu nog niet lekker meten met de Zuidafrikanen. Bij Joep weet je het qua programma nooit, want exact een jaar geleden stond hij nog aan de start van de World Cup wintertriathlon in het Italiaanse Asiago. In Maselspoort was het met 28,5 graad ongetwijfeld een stuk warmer dan in de Italiaanse sneeuw destijds.

Sandman Inferno voor De Smet en Butseraen

Twee crossduathlons in eigen land, dat betekende dat geen enkele Nederlander de moeite nam af te reizen naar de strandduathlon van Westende, ook wel bekend als de Sandman Inferno. De broers De Smet waren daar sterk bezig. Thibaut won, broer Nicolas eindigde derde. Tussen hen in, de sterke master Klaas Vantornout. Thibaut werd in januari in een soortgelijke duathlon in Zeebrugge nog geklopt door ‘onze’ Yennick Wolthuizen, maar won deze winter al wel in Bellegem. De top drie bij de vrouwen bestond uit Emelie Butseraen, Bieke Trenson en Aurelie Vermeir. Butseraen schoof ten opzichte van Zeebrugge 1 plekje op, maar daar deed dan ook topduatlete Lotte Claes nog mee.

Een paar jaar terug kwamen hier de Hellas-atleten nog in groten getale in actie met toen Peter Res op een sterke zesde plaats.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.