Wurf wel. Hij kwam met een halve minuut voorsprong op de Deen Kristian Hogenhaug en 2,3 op Mignon van z’n supersonisch racemonster. Bart Aernouts wisselde bijna tien minuten later. Maar zijn marathon was wel een hele goeie.

Wurf was snel gepasseerd door Hogenhaug, die echter uitstapte. Daarna veranderde het klassement snel met Mignon aan de leiding en Bart Aernouts pardoes op twee. Het verschil tussen beiden aan de finish was 6,5 minuut. Eindtijd voor de Fransman 8.17.40 uur. Jonas Hoffmann wist in de slotfase Cameron Wurf nog van een tweede podiumplek binnen een week te houden. De Duitser derde, de Ozzie vierde en de Fransman Dylan Magnien vijfde.

De vrowenrace (Agegroup-only) werd gewonnen door Maelle Deruaz uit Frankrijk in 9.53.39 voor de Canadese Deborah Eckhouse (ruim 7 minuten achterstand) en de Linda Guinoiseau, eveneens La France. Beste Nederlandse: Annemieke Hoff in 14.02.30 en daarmee 95e.

Dennis Bakker en Marieke Brouwers winnen IM 70.3 West-Friesland

Door het alleen over de incidenten te hebben in Hoorn, doen we de triatleten die geweldig presteerden in Ironman 70.3 West-Friesland te kort. Want de age-group only race had uiteraard ook winnaars. Het waren Dennis Bakker in 3.55.37, die de Belg Joery Wouters versloeg met bijna 8 minuten. Derde was de Duitser Felix Buchel. Dylan Thissen was de sterk presterende tweede Nederlander op een vierde plaats, waarna de Amerikaan Colin Cook volgde.

Beste Nederlander Floris van Leeuwen op een 38e plaats in 10.01.57 uur en daarmee vierde M25. Koos Peter-Johan Dillo voor Roth, maatje Michael Krijnen stond in Nice, eindigde 63e en achtste M50.

De Brit Thomas Sergeant eindigde zesde met daarna de Nederlandse favoriet Olaf van den Bergh op een zevende plaats. Gery Therer is de tweede Belg op acht. De Hongaar Daniel Erdelyi en de Zwitser Elio Schneider v0rmen het sluitstuk van de top tien, daarmee illustrerend hoe internationaal wederom deze Ironman 70.3 is.

Bij de vrouwen maakte Marieke Brouwers haar favorietenrol waar. De Brabantse won in 4.29.33 uur. Vanuit de duathlonsport is Marieke zich ook snel in triathlon aan het ontwikkelen. Emma Boertjes maakte het Nederlands succes op een tweede plaats en dik 6 minuten achterstand compleet. De Belgische Cindy Lefebvre werd derde met landgenote Hella Detavernier op vier (dat rijmt…). De Britse Emily Pace finishte als vijfde. Nog 1 andere Nederlandse in de top tien: Vera Paarhuis op negen.

Toekomst Ironman Nederland?

In totaal zijn 1224 dappere triatleten gefinisht onder verzengend hete omstandigheden. Kwestie van je goed voorbereiden zeggen sommigen. Anderen hebben toch moeite met de onderschatting op het gebied van verfrissingsposten. Het blijft moeilijk. Zoals het ook koffiedik kijken is, wat betreft een toekomst voor Ironman in ons land. Maastricht weg, Hoorn deels van op afstand georganiseerd…daar worden we niet vrolijk van.

Het zou triest zijn als het label uit ons land verdwijnt, daar waar het in 2015 op een geweldige manier binnen kwam in bruisend Maastricht en met Bas Diederen en Yvonne van Vlerken voor een kolkende massa publiek als winnaars. Ach ja….herinneringen, herinneringen.