Eerste WK XTerra in Europa: Trentino het nieuwe Walhalla voor de offroad-triatleten – WTJ 2197

DINSDAG – Als 1 schaap over de dam is, volgen er meer. Dat zou je haast zeggen in de wetenschap dat eerst Ironman haar WK behalve op Hawaii voor het eerst ook toelaat in St. George en nu komt XTerra met het nieuws dat na 25 jaar het WK van het legendarische Maui Eiland naar de Italiaanse meren rond Trentino verplaatst wordt.

XTerra, het label voor de offroad/crosstriathlons, heeft besloten dat na 25 jaar wereldtitelstrijd op Maui het tijd wordt op nieuwe landschappen, nieuwe decors te ontdekken voor niet alleen nieuwe XTerra-events maar ook voor het WK. Daarbij speelde ook de bereikbaarheid van Maui en het milieu een grote rol. Een organisatie als XTerra staat heel sterk voor groen en duurzaamheid. Consequentie is dan wel dat het aantal vliegbewegingen wordt terug gebracht. Met een WK op het vasteland is de bereikbaarheid groter zonder vlieguren te maken. De discussie wie de fakkel mocht overnemen was geen zware: XTerra liet vrijwel onmiddellijk het oog vallen op Trentino. Het Europese Walhalla voor elke outdoor-avonturier. En een bucket-list locatie voor elke off-road atleet.

Michele Viola, president van APT Dolomiti Paganella is uiteraard zeer trots. ,,Het een grote eer om het XTerra Wereldkampioenschap te mogen verwelkomen, Van de Pacific en het eiland Maui naar het kristalheldere water van Lake Molveno met de bergtoppen van Brenta Dolomieten. Het is een zeer bijzonder moment, waarvan we tevens de grote verantwoordelijkheid beseffen. Hoewel we overtuigd zijn van de gastvrijheid van onze gemeenschap en de ervaring in het organiseren van internationale sportevenementen groot is, staan we klaar om deze nieuwe en fascinerende uitdaging aan te gaan.”

Riccardo Giubilei, president van de Italiaanse triathlonfederatie FITRI voegt er aan toe met grote tevredenheid het besluit van XTerra om het WK naar Italie te brengen te verwelkomen. ,,Het maakt ons trots dat we zulke grote evenementen in ons land ontvangen.” De locatie is al uitgetest tijdens de XTerra Trentino, die in 2021 ook al het EK crosstriathlon in huis had.

Het blijft niet bij Trentino als het gaat om het gastheerschap van het WK XTerra. Want vanaf nu wil de organisatie om de 2, 3 jaar rouleren tussen de continenten zodat meer organisatoren het genoegen mogen smaken het XTerra-hoogtepunt van het jaar in huis te halen. Het idee is ook wel ingegeven door de pandemie, die internationaal reisverkeer bemoeilijkte. Woordvoerder J-D Cousens van XTerra zegt dat daarmee het moment aanbrak om breder te kijken. ,,We hebben ook veel Europese triatleten en die willen we graag iets teruggeven voor al die jaren dat ze naar Maui kwamen. Maui zal altijd onze geboorteplaats blijven, dat zit in onze DNA. We zullen er zeker ook terugkeren. Het is geen afscheid, het is ‘see you next time’. Grote dank aan Maui en iedereen, die ons daar gesteund heeft al die jaren.”

Het WK in Molveno zal plaatsvinden op 1 en 2 oktober 2022. Media-coverage brengt de beelden van het evenement in 170 landen live. Het betekent ook voor diverse Nederlandse gekwalificeerde atleten dat ze niet de verre en dure reis naar Maui hoeven te maken, maar slechts 1000 kilometer zuidwaarts hoeven te rijden om mee te doen aan het WK XTerra.

Bij extreme triathlons en XTerra-events hoort een prachtig promo-filmpje. En dat is er dan ook.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.