Winterspelen; Sub7/Sub 8-race in Pinksterweekend in Dresden; Amsterdam NW haakt af; Reacties WKXTerra; Jony’s twins – WTJ 2198

WOENSDAG – Gisteren was het voor de sport in West-Brabant een hoogtijdagje. En nu eens niet in wielrennen of biljarten, de twee sporten waar deze regio van oudsher de boventoon voert. Nee, het betrof snowboarden en kunstrijden op de schaats. Je verwacht eigenlijk niet dat deze hoek van ons land topsporters in zulke disciplines voortbrengt. Toch is het zo. De Olympische wedstrijden van Niek van der Velde uit Nispen en Lindsay van Zundert uit Etten-Leur waren voor ondergetekende aanleiding om me een dagje onder te dompelen in deze fascinerende wintersporten en dus het triathlonnieuws te laten voor wat het was.

Knappe prestaties Winterspelen

Overigens was het ontzettend knap wat beide Westbrabanders lieten zien. Niek zesde en Lindsay als 22e door naar de finale. Gejuich in Nispen, Etten-Leur en op haar school in Breda. We deden er uitgebreid verslag van in BNDeStem, het regionale dagblad van West-Brabant. Kijk maar.

Sub 7/Sub 8 in Dresden is in het Pinksterweekend
Sub 8-project gelijk met Ironman Hamburg
De Britse deelnemers zijn alvast enthousiast. ,,Het Eurospeedway circuit in Dresden staat bekend om haar snelheid bij autoraces, dus is het voor ons de perfecte locatie om de mythische 7 en 8 uur-grens te doorbreken.” aldus Alistair, ,,Elk element in het parcours heeft optimale condities nodig om er voor ons het maximale rendement en minimale risico’s uit te halen.” Ook Lucy gelooft er in. Ze maakt alleen een voorbehoud bij de weersomstandigheden. ,,Want ook die spelen een rol. Het is belangrijk dat we een ongelofelijk snel fietsparcours hebben, want daar wordt de meeste winst behaald. Het rustige water biedt kansen om de uitdaging op de meest positieve – dus snelle – manier in gang te zetten. Dat is wat ik wil doen om de sub8-uur grens te halen en misschien wel ver eronder tot Kristians huidige record van 7.21 uur.”
Geen Stadstriathlon Amsterdam, vergunning komt te laat
In het Pinksterweekend zou in eigen land ook de Stadstriathlon Amsterdam Nieuw-West gehouden worden. Maar de derde lustrumeditie wil niet zo vlotten. Geen race in 2020 en 2021 en nu, nu het misschien weer kan, komt de gemeente niet over de brug met de evenementenvergunning. Organisator Ralph Hienkens laat weten dat de vergunning vorig najaar al is aangevraagd. ,,Diverse keren hebben we gepolst wanneer er iets los zou komen, maar steeds kregen we van overheidinstanties geen uitsluitsel. Eind januari moesten we bij verschillende leveranciers groen licht geven, maar het stadsbestuur was zo ver nog niet. Toen zat er niets anders op dan de boel af te blazen.” De Stadstriathlon heeft in 15 jaar tijd een behoorlijke reputatie opgebouwd. In 2011, 2016 en 2017 het NK Olympische afstand, in 2013 en 2014 het NK sprint. Alle grote namen van het vorige decennium stonden aan de Sloterplas voor deze topwedstrijd. En ook dit jaar was Amsterdam Nieuw-West aangemerkt als tweede wedstrijd in de Teamcompetities Eredivisie. Dat gaat dus helaas niet door.
In het schema van de Eredivisie neemt Klazienaveen de rol van Amsterdam over. In het Drentse triathlonmekka wordt nu op 28 augustus een Team Relay Eredivisie gehouden. Een stevige klus dus voor het organisatieteam van Thomas van der Wal: op 10 juli de halve triathlon en een omvangrijk bijprogramma en op 28 augustus opnieuw, maar dan de Eredivisie. Het rijtje compleet: 28 mei Almere; 25 juni Rotterdam; 21 augustus Leiderdorp; 28 augustus Klazienaveen; 25 september Nijmegen.
Gemengde gevoelens bij verplaatsing WK XTerra
We brachten gisteren natuurlijk wel het nieuws van het WK XTerra. De verplaatsing van Maui Hawaii naar Trentino, Italie valt niet bij iedereen even goed. Naar verluid zouden een aantal gekwalificeerde atleten al een reis naar Maui geboekt hebben. Wat ook wegvalt is de combinatie Ironman Hawaii en XTerra Maui, de zogeheten Outrigger Cup. Tussen beide topraces zaten meestal twee weken en de Ironman-gangers vlogen dan door van Big Island naar Maui. Meestal leenden ze daar een ATB. Nu is zo’n combi lastiger met op 1 oktober WK XTerra Trentino (het EK gaat naar voren, naar Prachatice op 13 augustus) en vijf dagen later al de eerste van de twee WK Ironman-races op Hawaii. Casper van de Kamp van XTerra Netherlands/Ameland proeft dat er wat gemengde gevoelens zijn bij de verplaatsen. ,,We waren al plannen aan het maken om
met een leuk crisisteam naar Maui te reizen dit jaar. Maar ook mooi dat het WK naar Europa komt. Er zijn veel interne veranderingen binnen de Xterra organisatie, waardoor dit denk ik een goede stap is voor de cross sport, Bovendien aantrekkelijk om nu via Ameland de slots te bemachtigen voor Trentino anderhalve maand later.”
Welkom aan de tweeling van Jony; Katie gaat jaartje met verlof
In de reeks familieberichten zijn we nooit zo heel trouw. Daar is immers ook geen beginnen aan. Dus zeker: felicitaties aan Katie en Tommy Zaferes, die in juli gezinsuitbreiding verwachten. De wereldkampioene van 2019 zal daarmee het post-Olympische jaar grotendeels aan zich voorbij laten gaan. Mar feitelijk gaan we dan voorbij aan andere triatletes, zoals b.v. Jony Heerink. Zij en partner Gerjan zijn op 20 januari trotse ouders geworden van de tweeling Douwe en Tijmen. Met Jorik is er dus in Amersfoort een heel gezinnetje gesticht. Proficiat. En ook aan al die andere prille moeders en vaders uit de sportwereld of zij die het gaan worden. Of Jony begin juli dus ook al weer mee doet aan de WvdB-reunie-race in Holten is nog even afwachten….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.