WOENSDAG – Gisteren was het voor de sport in West-Brabant een hoogtijdagje. En nu eens niet in wielrennen of biljarten, de twee sporten waar deze regio van oudsher de boventoon voert. Nee, het betrof snowboarden en kunstrijden op de schaats. Je verwacht eigenlijk niet dat deze hoek van ons land topsporters in zulke disciplines voortbrengt. Toch is het zo. De Olympische wedstrijden van Niek van der Velde uit Nispen en Lindsay van Zundert uit Etten-Leur waren voor ondergetekende aanleiding om me een dagje onder te dompelen in deze fascinerende wintersporten en dus het triathlonnieuws te laten voor wat het was.
Knappe prestaties Winterspelen
Overigens was het ontzettend knap wat beide Westbrabanders lieten zien. Niek zesde en Lindsay als 22e door naar de finale. Gejuich in Nispen, Etten-Leur en op haar school in Breda. We deden er uitgebreid verslag van in BNDeStem, het regionale dagblad van West-Brabant. Kijk maar.
Bij terugkeer worden de ‘vliegende Brabanders’ uitgebreid gehuldigd. Dat lukt niet meer bij de crossduathlon van Etten-Leur, want die is al achter de rug. Maar dat het zuiden niet alleen feest viert omdat carnaval weer mag, is wel duidelijk. Overigens niet te lang kniezen over soms gemiste medailles (zoals de mannen achtervolgingsploeg); het blijft wel topsport en het blijven wel de Spelen he.
Sub 7/Sub 8 in Dresden is in het Pinksterweekend
Dan weer terug naar onze sport. Gisteren kwamen er een paar grote aanpassingen in de kalender. Allereerst het Sub7 en Sub8-spektakel. Officieel heet het Pho3nix Project Sub7 en Project Sub8. We durfden vorige week, toen Nicola Spirig ten val was gekomen, al wel aan te geven dat het evenement in Dresden, Duitsland zal plaats hebben. Meer specifiek is nu duidelijk dat de ‘recordpoging’ zich afspeelt op in het Senftenberg meer en de tien kilometer verderop gelegen Dekra Lausitzring. Oud-wereldkampioen Chris McCormack kondigde de locatie en de datum aan in bijgaand filmpje.
Het meer is groot genoeg voor een strak zwemonderdeel in rechte lijn (3,8 km. dus), dus geen keer- of draaipunten. Dan fietsen de vier atleten – Kristian Blummenfelt, Alistair Brownlee, Lucy Charles-Barclay en Nicola Hug-Spirig – van het zwemwater naar de Lausitzring, waar ze op het bijna 6 kilometer lange ovaal zowel blijven fietsen als hardlopen. Het kwartet bouwt elk een eigen team van hazen om zich heen, die bij het fietsen en lopen afwisselend worden ingezet. Aan het circuit bewaart paratriateet Alessandro Zanardi overigens slechte herinneringen. De topsportman verloor tijdens de Champ Car Kampioensrace met een crash zijn beide benen. Sinds 2017 is de Lausitzring geen wedstrijdcircuit meer. DEKRA is een testbedrijf dat het circuit destijds kocht en het als terrein gebruikt om onder andere zelfrijdende auto’s te testen.
Sub 8-project gelijk met Ironman Hamburg
De datum is 5/6 juni, het Pinksterweekend. Dat is eerder dan wij verwacht hadden. Het valt in elk geval samen met het EK Ironman Hamburg, waar Lucy en Nicola dus zullen ontbreken. Nu was dat van de laatste al wel logisch. De Zwitserse heeft geen verdere ambities op de hele afstand. Hawaii staat niet op haar programma. Voor Blummenfelt is het dus een maand na het WK St. George weer raak, maar de Noor staat bekend om zijn fabelachtig snelle herstel.
De Britse deelnemers zijn alvast enthousiast. ,,Het Eurospeedway circuit in Dresden staat bekend om haar snelheid bij autoraces, dus is het voor ons de perfecte locatie om de mythische 7 en 8 uur-grens te doorbreken.” aldus Alistair, ,,Elk element in het parcours heeft optimale condities nodig om er voor ons het maximale rendement en minimale risico’s uit te halen.” Ook Lucy gelooft er in. Ze maakt alleen een voorbehoud bij de weersomstandigheden. ,,Want ook die spelen een rol. Het is belangrijk dat we een ongelofelijk snel fietsparcours hebben, want daar wordt de meeste winst behaald. Het rustige water biedt kansen om de uitdaging op de meest positieve – dus snelle – manier in gang te zetten. Dat is wat ik wil doen om de sub8-uur grens te halen en misschien wel ver eronder tot Kristians huidige record van 7.21 uur.”
Geen Stadstriathlon Amsterdam, vergunning komt te laat
In het Pinksterweekend zou in eigen land ook de Stadstriathlon Amsterdam Nieuw-West gehouden worden. Maar de derde lustrumeditie wil niet zo vlotten. Geen race in 2020 en 2021 en nu, nu het misschien weer kan, komt de gemeente niet over de brug met de evenementenvergunning. Organisator Ralph Hienkens laat weten dat de vergunning vorig najaar al is aangevraagd. ,,Diverse keren hebben we gepolst wanneer er iets los zou komen, maar steeds kregen we van overheidinstanties geen uitsluitsel. Eind januari moesten we bij verschillende leveranciers groen licht geven, maar het stadsbestuur was zo ver nog niet. Toen zat er niets anders op dan de boel af te blazen.” De Stadstriathlon heeft in 15 jaar tijd een behoorlijke reputatie opgebouwd. In 2011, 2016 en 2017 het NK Olympische afstand, in 2013 en 2014 het NK sprint. Alle grote namen van het vorige decennium stonden aan de Sloterplas voor deze topwedstrijd. En ook dit jaar was Amsterdam Nieuw-West aangemerkt als tweede wedstrijd in de Teamcompetities Eredivisie. Dat gaat dus helaas niet door.
In het schema van de Eredivisie neemt Klazienaveen de rol van Amsterdam over. In het Drentse triathlonmekka wordt nu op 28 augustus een Team Relay Eredivisie gehouden. Een stevige klus dus voor het organisatieteam van Thomas van der Wal: op 10 juli de halve triathlon en een omvangrijk bijprogramma en op 28 augustus opnieuw, maar dan de Eredivisie. Het rijtje compleet: 28 mei Almere; 25 juni Rotterdam; 21 augustus Leiderdorp; 28 augustus Klazienaveen; 25 september Nijmegen.
Gemengde gevoelens bij verplaatsing WK XTerra
We brachten gisteren natuurlijk wel het nieuws van het WK XTerra. De verplaatsing van Maui Hawaii naar Trentino, Italie valt niet bij iedereen even goed. Naar verluid zouden een aantal gekwalificeerde atleten al een reis naar Maui geboekt hebben. Wat ook wegvalt is de combinatie Ironman Hawaii en XTerra Maui, de zogeheten Outrigger Cup. Tussen beide topraces zaten meestal twee weken en de Ironman-gangers vlogen dan door van Big Island naar Maui. Meestal leenden ze daar een ATB. Nu is zo’n combi lastiger met op 1 oktober WK XTerra Trentino (het EK gaat naar voren, naar Prachatice op 13 augustus) en vijf dagen later al de eerste van de twee WK Ironman-races op Hawaii. Casper van de Kamp van XTerra Netherlands/Ameland proeft dat er wat gemengde gevoelens zijn bij de verplaatsen. ,,We waren al plannen aan het maken om
met een leuk crisisteam naar Maui te reizen dit jaar. Maar ook mooi dat het WK naar Europa komt. Er zijn veel interne veranderingen binnen de Xterra organisatie, waardoor dit denk ik een goede stap is voor de cross sport, Bovendien aantrekkelijk om nu via Ameland de slots te bemachtigen voor Trentino anderhalve maand later.”
Welkom aan de tweeling van Jony; Katie gaat jaartje met verlof
In de reeks familieberichten zijn we nooit zo heel trouw. Daar is immers ook geen beginnen aan. Dus zeker: felicitaties aan Katie en Tommy Zaferes, die in juli gezinsuitbreiding verwachten. De wereldkampioene van 2019 zal daarmee het post-Olympische jaar grotendeels aan zich voorbij laten gaan. Mar feitelijk gaan we dan voorbij aan andere triatletes, zoals b.v. Jony Heerink. Zij en partner Gerjan zijn op 20 januari trotse ouders geworden van de tweeling Douwe en Tijmen. Met Jorik is er dus in Amersfoort een heel gezinnetje gesticht. Proficiat. En ook aan al die andere prille moeders en vaders uit de sportwereld of zij die het gaan worden. Of Jony begin juli dus ook al weer mee doet aan de WvdB-reunie-race in Holten is nog even afwachten….