Triathlon 44; Boek pionier Kees Vaneman; Axel Koenders bij Dijkstra en Evenblij over de innovaties in triathlonsport – WTJ 2201

VRIJDAG – Het was gisteren – 18 februari –  de verjaardag van triathlonsport. 44 kaarsjes uitgeblazen. Misschien doet Gordon Haller dat wel jaarlijks echt. De eerste winnaar van de Ironman Hawaii introduceerde vier jaar geleden deze website Trikipedia.nl. Het filmpje met Gordon is uiteraard nog terug te vinden in ons archief. We vierden toen de lancering van Trikipedia alsook het 40 jarig bestaan van de grootste race ter wereld, die dit jaar wel heel veel veranderingen (een tweede WK in St. George, Hawaii over twee dagen uitgesmeerd…) ondergaat.

 

Boek van Kees Vaneman: verslaafd aan duursport

De 15 pioniers van die zaterdag in 1978 hebben we hier al eens de revue laten passeren. Dat zou te veel herhaling van zetten zijn. We kijken ditmaal een beetje naar de roots van de sport in Nederland. Dan vallen altijd al snel de namen van Gregor Stam en Kees Vaneman. Pioniers, die zich in 1981 waagden aan de eerste Holland Triathlon in Kijkduin. Het boek is op Valentijnsdag gepresenteerd. Een eerste exemplaar was er voor burgemeester Niek Meijer van Huizen, maar de grootste verrassing was er voor Kees en zijn vrouw Marijke. Ze wisten van niets toen er in het Wapen van Huizen plots zestig vrienden en bekenden bijeen waren voor de boekpresentatie. De auteur is Mirjam Schoenmaker. En de titel ‘Verslaafd aan duursport’. Zij tekende het sportieve levensverhaal op van Kees. Waar het zoal over gaat, is te lezen op de achterkant van het boek. Geen uitdaging was de ‘kalme boekhouder’ te veel, zo weten we inmiddels. De achttien hele triathlons vormen slechts een fractie van wat Kees verder allemaal aan duursporten heeft gedaan. En dan was hij ook nog eens prins carnaval van Bussum…..

Het eerste exemplaar werd trouwens aan Kees overhandigd door Gregor Stam. Zo is de cirkel weer rond. In navolging van Kees’ memoires hoop ik dat er ooit ook een autobiografie komt van Gregor zelf. We wachten af.

Axel Koenders bij Dijkstra/Evenblij en z’n eigen Fitpark

Nog een man van het eerste uur, die nauwelijks nog bij triathlons aanwezig is, maar nog lang niet vergeten: Axel Koenders. De vijfvoudig Nederlands kampioen op de hele triathlon, de wereldrecordhouder (8.13.11 uur, hij weet zijn tussentijden en eindtijd nog precies) was onlangs te gast bij Dijkstra en Evenblij. We kwamen het pas recent tegen, maar willen het jullie zeker niet onthouden. Axel praat met de mannen over de innovaties in de sport. We weten dat Axel daarin altijd ver voor de muziek uitliep. Spaghettistuur, dichte achterwielen, vloeibare voedsel ver voordat de gelletjes waren uitgevonden: Axel had een heel team om zich heen (Jos Geijsel onder andere), die hem daarin bijstonden. En Axel stond er ook open voor, wilde juist experimenteren met de nieuwste snufjes, die hem ook geen windeieren legden in de wedstrijden.

Axel Koenders haalt misschien de sportpagina’s wel niet meer zo vaak, in Ouderkerk is de waardering voor hem groot. Zo werd ruim een jaar geleden nog de beweegtuin aan de Rembrandt van Rijnweg omgedoopt in Axel Koenders Fitpark. De 62-jarige sportman geniet nog altijd grote bekendheid in zij directe omgeving. Reeds in 1983 kreeg hij de gemeentelijke erepenning. a zijn sportcarrière is Axel Koenders in Ouderkerk een sport-en fitnesscentrum gestart, werkte hij onder andere als adviseur voor NOC/NSF, diverse sportbonden en gaf hij lezingen en trainingen op het gebied van sporten, bewegen, fit worden en fit blijven. Hij heeft zich de afgelopen 40 jaar ingezet om Ouderkerk in beweging te houden en organiseerde ook veel op het gebied van bewegen voor ouderen. In de zomer van 2020 is Axel gestopt met zijn sport-en fitnesscentrum aan de Polderweg. Ter ere van zijn afscheid kreeg de beweegtuin zijn naam. Daar kan jong en oud op een laagdrempelige manier met bewegen bezig zijn.

Prachtig item van Axel in het programma waarin het m.n. over Zeewolde ging en de vestiging van het Facebook-bedrijf. Zeewolde was dan weer de link met het parcours van Almere. Afijn kijk en luister mee naar hoe de toptriatleet van de jaren tachtig misschien wel de aanzet gaf tot de Tourzege van Greg Lemond….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.