Vereniging Vrijdag (7): IZGS

VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De zevende vereniging is IZGS. De antwoorden komen van Gerard Ypma, secretaris van de club uit Haarlem.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?

,,Een goede vraag! IZGS, het zijn niet vier willekeurige letters bij elkaar. Ze hebben een mooie betekenis en staan voor In Zeer Goede Staat. De naam verwijst naar het doel dat we als triatleet allemaal voor ogen hebben. In zeer goede staat verkeren, dat helpt bij een puike prestatie.”

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?

,,IZGS is opgericht in april 1988 door Jan en Carla Levers. In de afgelopen dertig jaar is onze club van een kleine zwem- en conditietrainingsclub uitgegroeid tot een volwaardige triathlonvereniging. We begonnen met één zwemuur per week, met vooral recreatieve zwemmers, en een wekelijkse hardlooptraining. Inmiddels is dit uitgegroeid tot wekelijks vier zwemtrainingen met een op het wedstrijdseizoen afgestemd trainingsschema en goedbezochte hardlooptrainingen op de atletiekbaan.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter (sponsorbelangen b.v.).

,,Eén ding is zeker: IZGS is qua clubkleding niet te missen. Onze tenues zijn blauw met oranje. Of je het nu mooi vindt of niet, het valt lekker op in het deelnemersveld. Dat is niet alleen leuk, maar ook erg handig. Als je klaar staat met een spons, voeding of een flinke dosis aanmoedigingen. Oranje en blauw houden we er dus altijd in! Ongeacht de sponsors. Die zijn overigens wel heel belangrijk voor ons. Komend seizoen dragen we dan ook vol trots de logo’s van onze nieuwe sponsoren.”

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,Sinds december hebben we drie nieuwe sponsors uit ons eigen ledenbestand die ons voor drie jaar steunen. Dankzij hen hebben onze leden een prachtige nieuwe lijn aan clubkleding kunnen bestellen. Ook hebben ze hun naam verbonden aan onze verenigingsteams. Zo gaat ons damesteam komend jaar de competitie in als Nutrimedia IZGS, strijdt ons tweede herenteam als AFD adviesgroep IZGS en het eerste herenteam mag als PromZ IZGS gaan schitteren. Op onze clubwebsite worden de sponsors persoonlijk voorgesteld.”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,We hebben twee ereleden waar de club veel aan te danken heeft. Mark van Rossum is jarenlang voorzitter geweest en springt nog steeds overal bij waar hulp nodig is. Zijn vader Bert heeft al een leven lang duursport achter de rug, maar zwemt nog steeds bij de club. De rest van de vereniging ziet hem als het ultieme voorbeeld van hoe je tot op hoge leeftijd (ver in de 80!) fit kunt blijven.”

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens?

,,We hebben rond de 100 leden, waarvan 25% vrouw. Je kunt bij ons lid worden vanaf 18 jaar, dus een jeugdafdeling hebben we niet. Bij de oprichting hadden we 25 leden en dat is in de loop van de tijd gestaag gegroeid. We zien nu zeer regelmatig nieuwe leden op de club verschijnen. Triathlon is hot!”

 

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,IZGS biedt wekelijks vijf vaste trainingen aan. We zwemmen vier keer per week: driemaal in het Boerhaavebad en eenmaal in de Planeet. Op woensdagavond trainen we op de atletiekbaan aan de Pim Mulierlaan. Onze trainers komen uit eigen gelederen en zijn daardoor ook erg betrokken bij de club. We hebben een technische commissie die verantwoordelijk is voor de inhoud van de trainingen die worden aangeboden, op zowel fysiologisch als technisch gebied. De commissie komt regelmatig bijeen om ervoor te zorgen dat de trainingen op elkaar zijn afgestemd en aansluiten bij de mogelijkheden en wensen van onze leden. De meest actuele kennis en inzichten worden toegepast bij de invulling van de trainingen. Klinkt serieus, nietwaar? Dat is het ook, maar het doet geen afbreuk aan de gezelligheid voor, tijdens en na de trainingen. Want ook op dat gebied zijn we in zeer goede staat, haha.”

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,Jaarlijks worden er door onze activiteitencommissie meerdere evenementen georganiseerd. Zo is er de Nico ten Bosch Run-Bike-Run in het voorjaar, een zwemloop, tijdritten en de clubtriathlon in september. Daarnaast worden door het jaar heen zwem-, fiets- en loopclinics en informatieavonden gehouden, of ontstaan er nieuwe initiatieven zoals een zwemtocht over de Gouwzee. Kortom, reuring genoeg bij IZGS. Afgelopen twee jaar gooide corona wel wat roet in het eten. Een uitgeklede activiteitenkalender was het resultaat. Maar ook daar werd creatief mee omgesprongen: de IZGS Challenges werden geboren. Wie maakt de meeste hoogtemeters? Wie loopt/fietst het mooiste figuurtje? Wie kan het beste constant racen? Er kwam van alles voorbij. Had je gewonnen, dan was de beloning groots. De winnaar mocht een nieuwe uitdaging verzinnen.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Het clubkampioenschap is ontegenzeggelijk het hoogtepunt van het jaar. Zowel bij de dames en heren als in de leeftijdscategorieën wordt een felle strijd geleverd om de ereplaatsen. Hiervoor wordt in de weken voorafgaand aan de race al in onze app groepen een psychologische strijd gevoerd, op trainingen verstoppertje gespeeld om je vorm niet prijs te geven en zelfs Strava statistieken offline gehaald. Onze kanonnen Melvin Welsink, Rutger Stottelaar en Tim Vreeburg doen altijd mee om de winst en pakken ook nog wel eens een overwinning in andere triathlons. Ook winst in de categorie 45+ staat hoog aangeschreven bij onze club. Maar wellicht is het kopje koffie met appeltaart achteraf met de hele club wel het echte hoogtepunt. Ook zijn we erg trots op onze lange afstandsmannen: Peter Lücke heeft al 16 hele triathlons
op zijn naam staan en Marco Stijnman maar liefst 18! Maar de prestaties van al onze leden, op welk niveau dan ook, worden door de hele club gedeeld en gewaardeerd.” (p.s. Gerard vergeet dat ie zelf ook eens Nederlands kampioen wintertriathlon is geweest bij de masters)

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Ook binnen onze club worden veel heroïsche verhalen gedeeld van wedstrijden onder extreme omstandigheden. Iedere triatleet weet dat navigeren bij zwemmen in open water best lastig kan zijn. Maar bij een IZGS zwemtocht over de Gouwzee (en weer terug) week een specifieke deelnemer dusdanig van koers af dat hij weer terug zwom naar Marken. Uit de verenigingscompetitie komen ook altijd mooie verhalen. Zo is een clublid in de Teamrelay zo hard geduwd door zijn teamgenoten dat hij een PR heeft neergezet wat hij nooit meer kan verbeteren.”

11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens?

,,Of je nu gaat voor een grootse prestatie zoals een Ironman of gewoon lekker wilt sporten, iedereen is welkom bij IZGS, ongeacht leeftijd of niveau. Een goede sfeer en gezelligheid staat bij ons voorop en samen sporten zorgt voor kameraadschap en saamhorigheid. Zo doen er geregeld groepjes leden samen mee aan een buitenlandse triathlon. Maar ook dichter bij huis zie je veel blauw-oranje bij loopwedstrijden en triathlons. En als je geen wedstrijden wilt doen, maar alleen wilt trainen is dat natuurlijk ook prima. Onze deskundige en gedreven trainers helpen iedereen verder in het nastreven van zijn of haar doelen. Mocht je na dit verhaal enthousiast worden en graag eens mee willen trainen, stuur dan een mailtje naar inzeergoedestaat.club@gmail.com. Je mag bij ons altijd vrijblijvend twee weken meetrainen om te kijken of IZGS wat voor jou is. Ook organiseren wij zo nu en dan een startersprogramma, waarin we je in een paar weken klaarstomen voor jouw eerste triathlon. Houd hiervoor onze website in de gaten.”

++++++++++++++++++++++++++

Dank je wel Gerard Ypma voor de leuke antwoorden. Met Maarten Caminada – ook lid van jullie club – hebben we regelmatig contact. Maar ook Jeannet Pennings, de Van Rossums (niet die van tv) en een aantal jaren terug Carin van den Dries spreken we regelmatig. We meenden dat in het verleden ook Martin Breedijk (later NTB-bestuurder en ETU-bestuurslid) ook lid is geweest van IZGS en dat hij een speciale vogelspottersafdeling voor de club in het leven had geroepen. Uit de divisieteams zien we Jeroen Kos, Melvin Welsink, Suzan Tuinier en Laura de Kam regelmatig voorbijkomen in de 2e Divisiewedstrijden Noord. Met ook nog een team in de 3e Divisie is de Haarlemse vereniging lekker bezig. Succes komend seizoen.

Volgende week 25 februari is het de beurt aan: EDO Sports met als uitvalsbasis Maastricht.

+++++++++++++++++++

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.