Vijfde plaatsen voor Kyra Brouwer en Noel Sterk op Europese Kampioenschappen crosstriathlon Bilbao; Wouter Dijkshoorn zevende; Romy Spoelder vijfde U23 – WTJ 2584

DONDERDAG – De Nederlandse crosstriatleten konden zich vandaag niet in de strijd om de medailles mengen. Daarvoor was de buitenlandse concurrentie op het Europees kampioenschap in Bilbao-Bizkaia, Spanje te sterk. De juniorentitels gingen naar de Italiaan Riccardo Giuliano en de Britse Isla Hedley, reeds wereldkampioene in deze discipline. Kyra Brouwer, twee dagen eerder nog knap winnares van de Europese titel op de crosstriathlon verloor te veel tijd bij het zwemmen. De Amelandse kwam als laatste en behoorlijk misselijk uit het water en miste vervolgens ook de kracht om bij fietsen en lopen nog veel goed te maken. Toch haalde ze nog drie atletes in, waarmee ze op een vijfde plaats eindigde. Vooraan kwamen achter Isa Hedley, woonachtig in St. Andrews Schotland, de Francaise Solene Marnoni en Luisa Miranda tot een tweede resp. derde plaats. De onderlinge verschillen liepen hoog op. De Portugese moest 7 minuten toestaan.

Sterk sterk vijfde

Dezelfde klassering als Kyra Brouwer haalde ook Noel Sterk. Hij zwom wel met de besten mee, kwam als tweede uit het water, bleef zelfs op zilveren positie fietsen, maar verloor te veel terrein bij het lopen, waardoor hij buiten het podium viel. Achter de sterke mountainbiker Giuliano was de Zweed Oscar Lilja de nummer twee. Hij was het die samen met Noel Sterk het zwemonderdeel als snelste afrondde en daarna ook stand hield in de kop van het klassement. Brons ging naar nog een Italiaan Niccolo Sancisi. Het was zijn tweede bronzen plak na eerder deze week op het EK crossduathlon ook al derde te zijn geworden. Daar vielen Giuliano (5e) en Lilja (8e) nog buiten de prijzen.

Wouter zevende: Ruzafa en Mairhofer kampioenen

Europees kampioenen bij de elites werden de Spanjaard Ruben Ruzafa Cueta, met zijn 38 jaren een oudgediende inmiddels en de Italiaanse Sandra Mairhofer, die ook een brok ervaring met zich meebrengt. Beide atleten beslisten de wedstrijd op het technische en loodzware fietsparcours. Van de Nederlanders is Wouter Dijkshoorn de beste geworden op een zevende plaats. Daan Schouten finishte na een zwaar zwemonderdeel als 15e en Quirijn Waaijenberg als 20e op zo’n 20 minuten van de winnaar.

Romy Spoelder liet in de vrouwenrace de negende tijd noteren en Willemijn Fuite volgde als veertiende. De Brabantse – voormalig wereldkampioene bij de junioren – was de jongste van het veld en als ergens ervaring en dus leeftijd meetelt is het wel in de crosstriathlondiscipline. Haar tijd komt nog wel. Voor Romy lag een U23-medaille nog enige tijd binnen bereik, uiteindelijk werd ze vijfde in dat klassement (1 plekje lager dan vorig jaar in Dolomiti Paganella) en negende bij de elites dus. Willemijn was de nummer acht in de U23 en Quirijn Waaijenberg kwam daarin tot een negende plaats tevens hekkensluiter.

Maihofer was de grote favorietee titelverdedigster. Ze was ongenaakbaar. Met name bij het fietsen kon niemand ook maar enigszins in haar spoor volgen. Tweede Europese titel voor de Italiaanse. De Slovaakse Margareta Bicanova – wintertriathlonspecialiste –  finishte als tweede, brons ging naar de Spaanse Marta Borbon Llorente. De positie, die Diede Diederik de vorige keer in nam.

Open Spaans kampioenschap op EK

De mannenwedstrijd had veel weg van het open Spaanse kampioenschap. Bij afwezigheid van alle Belgische en de meeste Franse toppers was de wedstrijd duidelijk een prooi voor de bonenvreters. Ruben Ruzafa won afgetekend met daarna Kevin Tarek Vinuela Gonzalez en Pello Osoro Gutierrez op zilver en brons. Zelfs de nummer vier was een Spanjaard: Joan Wager Pons, waarna de Fransman Jules Dumas en de Italiaanse wintertriatleet Franco Pesavento ook nog voor Wouter Dijkshoorn finihsten. Evengoed een prima zevende plaats voor de Amsterdammer, een jaar eerder was hij immers nog 22e. Voor Ruben Ruzafa was het zijn derde Europese titel, naast vier wereldtitels en ook nog eens drie XTerra-wereldtitels. Ruzafa was er zelfs al bij toen het WK crosstriathlon in 2013 in Kijkduin werd gehouden en hij achter Conrad – The Caveman – Stoltz tweede werd. Ik herinner me de zeer bescheiden Spanjaard, die zich een beetje schuil hield achter ITU-president Marisol Casado teneinde het Engelstalig interview aan de finish uit de weg te kunnen.

De beloftespodia bestonden uit de de Spanjaard Joan Wager Pons, de Fransman Jules Dumas en de Portugees Francois Vie. Bij de vrouwen was het vice-wereldkampioene Margareta Bicanova als snelste belofte, de Italiaanse Marta Menditto net als vorig jaar op zilver en nog een Slovaakse – Lydia Drahovska op brons.

Ook de agegroupers kwamen voor TeamNL in actie. Bij de M45 verrase Wico Hopman met een vijfde plaats, was Ralph van Dijk een plekje beter dan vorig jaar: achtste nu en werd Robert Vehof op een negende plaats de derde Nederlander in de top tien van deze leeftijdsgroep. Bij de M50 was Rens Sterk – vader van Noel – goed voor een zesde plaats.

Dat brengt ons bij de nieuwe tussenstand van het medailleklassement van de Europese Multisport Kampioenschappen; Duitsland stijgt, Belgie ook een klein beetje met een vierde gouden plak erbij. Nederland blijft op 2-0-1 staan en Slowakije en Zweden komen het medailleklassement binnen. Vrijdag het EK aquathlon.

Medaillestand EK Multisports Bilbao-Bizkaia (Spa)

1.Spanje 45-36-29
2.Groot-Brittannië 28-39-33
3.Frankrijk 16-7-6
4 Italië 10-3-4
5.Duitsland 6-5-5
6.België 4-3-5
7.Portugal 3-5-7
8.Polen 3-1-2
9.Ierland 2-0-0
10.Nederland 2-0-1
11.Oostenrijk 1-1-2
12.Slowakije 1-1-1
13.Tsjechië 1-0-0
14.Zwitserland 0-1-1
15.Noorwegen 0-1-0
Zweden 0-1-0

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.