Ironman 70.3 Oman voor Olivier Godart en Lizi Brooke; Zeven Nederlandse deelnemers; World Triathlon biedt hulp Oekraïne – WTJ 2208

VRIJDAG – Gelukkig kan sport veel overwinnen. Ondanks het wapengekletter in Oekraine gaan de sportevenementen wel door. En zo hoort het wat ons betreft ook. Zo was vandaag de Ironman 70.3 in Muscat, de hoofdstad van Oman. Daar waar Rob Barel nog een tijdje bondscoach is geweest. De race was agegroup-only in tegenstelling tot de sterk bezette pro-race volgende week in Dubai. De wedstrijd werd gewonnen door de voor Luxemburg uitkomende Olivier Godart, die al jaren in de oliestaten woont/werkt.

46-jarige Luxemburger wint IM 70.3 Oman

Godart was sterker dan de Italiaan Alessio Rispoli, die in de tweede wisselzone nog aan de leiding lag maar uiteindelijk elf minuten verloor op de halve marathon. Het brons ging naar de Brit David Hynes. De race werd bij het zwemmen open gebroken door de Rus Konstantin Kolyasnikov. Je kunt je voorstellen dat hij met gemengde gevoelens aan de start stond, maar nogmaals een sporter kan er niets aan doen dat hun politiek leider oorlogsverklaringen rondstuurt en een land binnenvalt. Kolyasnikov zou uiteindelijk tiende worden in de race. Hij was niet; in totaal namen dertig Russische triatleten deel aan de woestijn-Ironman. Daar stond slechts 1 Oekraïense triatleet tegenover: op een 66e plaats eindigde Ruslan (…) Yasynetskyi. Ook die zal zich nu wellicht afvragen: moet ik niet in Oman blijven in plaats van terug te keren naar Kiev, waar deze 30-jarige sportman woont.

Lizi Brooke sterk op fiets en halve marathon

Zo krijgt zo’n internationaal sportevenement toch ineens een beladen karakter. Overigens ligt Muscat maar liefst 5600 kilometer van Kiev vandaan. Veel meer dus dan als je westwaarts naar Amsterdam vliegt, want dat is ‘maar’ 1970 kilometer. Ruim 400 deelnemers in Oman met een Brits succes bij de vrouwen. Lizi Brooke kwam pas als 22e op ruim vijf minuten van de Canadese Melanie Benson uit de Golf van Oman, maar was al na 40 kilometer de leidster in de wedstrijd. Bij het lopen werden de verschillen almaar groter. De Braziliaanse Flavia Meyer zou 19 minuten later als tweede finishen. Brons ging eveneens naar TeamGB met Daisy Baker, die haar landgenote Brooke twintig minuten voor moest laten gaan.

Terig naar de mannen, waar Olivier Godart pas bij het lopen de koppositie overnam van Rispoli en uiteindelijk nog een verschil van elf minuten maakte. Een kwartier verschil zat er tussen de in Dubai woonachtige 46-jarige Olivier Godart en de Brit David Hynes. Drie Britten dus op het podium. Het was voor de winnaar zijn vierde Ironman 70.3 overwinning. Eerder won hij twee keer de IM 70.3 van Sri Lanka en ook was hij in het Zuidafrikaanse Durban al eens te sterk voor de concurrentie. De Half Dubai was in 2015 zij eerste zege op de langere afstanden. Vorig jaar won Olivier de Slovakman in een snelle tijd van 8.09.21 uur.

Zeven Nederlanders waren er ook. Expats uit Dubai, maar ook Zuid-Hollanders en een Limburger. Beste man was – net als in 2020 trouwens – Eric Kops uit Hellevoetsluis in 5.13 uur, daarmee tiende M50. Succesvol was Rob Coetzee uit Zoetermeer, die brons haalde bij de M60 en dus op het podium stond. Beste en enige Nederlandse vrouw was Janneke Bik: 45e in totaal. De Nederlanders op een rijtje:

25 FEBRUARI: IRONMAN 70.3 MUSCAT, OMAN
110.Eric Kops 5.13.58 (10e M50)
116.Nicky van Es 5.15.11 (25e M35)
139.Rob Coetzee 5.27.25 (3e M60)
164.Martijn Breuer 5.37.00 (14e M50)
212.Martien van Osch 6.01.16 (19e M50)
256.Steven Ophof 6.24.53 (54e M35)
V:
45.Janneke Bik 6.15.29 (17e F40)

Eric Kops

De koek is dit carnavalsweekend nog niet op qua wedstrijden. In eigen land is het rustig. Nou ja rustig….hier loopt net weer een groepje feestvierende mensen voorbij. Daar kun je wat van vinden, maar dat doe ik niet. Je kunt immers niet alle leed van de wereld op je nek halen. Goed is het als zoveel mogelijk regeringen de Russische inval scherp veroordelen. Goed is het ook als sportbonden steun betuigen aan de Oekraïners, meer kun je niet doen.

World Triathlon biedt Oekrainse atleten alle mogelijke steun

World Triathlon heeft vandaag haar absolute solidariteit met de Oekrainse triathlonfamilie en het hele land uitgesprolen. ,,We veroordelen scherp de aanval op dit land, waarmee de Russische regering ook het Olympisch Bestand (Olympic Truce) breekt. Dat ging ondertekend door de 193 lidstaten van de VN en ging in zeven dagen voor aanvang van de Olympische Spelen.”

De wereld triathlonorganisatie is in contact met de nationale federaties, vooral dicht bij Oekraine. En ook Triathlon Europe probeert te helpen waar mogelijk. Mooi voorbeeld is de Franse organisatie van de Lievin Europe Triathlon Cup, die vrije accommodatie voor de Oekrainse triatleten en begeleiders hebben aangeboden. Een verblijf dat zo lang kan duren als de betreffende triatleten zelf wensen. Ook de federatie van Letland staat klaar om atleten, coaches en officials uit het land op te vangen. De organisatie van president Marisol Casado heeft een email-adres geopend, waar atleten uit het land contact kunnen zoeken om elders in de wereld onderdak te vinden. Het mailadres is welcome@triathlon.org

Welcome@triathlon.org

Het mailadres is ook bedoeld voor mensen, die juist gastheer/gastvrouw willen zijn van de getroffen atleten uit Oekraine. World Triathlon gaat zeer vertrouwelijk met de informatie om.
De boodschap is dat elke triatleet uit het land op steun/hulp kan rekenen:

We will continue to closely monitor the situation in Ukraine and how it affects our community and events in the region, and we stand with them all. Athletes, officials, coaches, staff and the TriathlonLive support personal based in Ukraine… you all have all our support and we stand with you in these terrible times. Stay safe and take care.

De races tot slot nog: Oceania Cup in Devonport en Volcano Triathlon Lanzarote zijn voor ons Nederlanders wel interessant. Op zondag is de Husky Long Course, een Australische klassieker.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.