Mitch Wismans wil jongste triatleet op halve afstand worden; Patrick Lange uitgeschakeld; Lotte tevreden over Devonport – WTJ 2210

ZONDAG – Er zijn triatleten, die bouwen het geleidelijk op richting langere afstanden. Er zijn er die zelfs nooit verder gaan dan de Olympische/standaard afstand. Anderzijds zijn er ook, die niet kunnen wachten tot ze mee mogen doen aan een halve of zelfs hele. Gregor Stam was amper 19 toen hij bij zijn debuut de Holland Triathon in Kijkduin won. Om deze nieuwe sport uit te kunnen oefenen had Gregor overigens weinig keus. De kortere afstanden waren nog niet uitgevonden.

We zijn ruim 40 jaar later. Het triathlonlandschap is heel divers geworden. Naast heles kwamen er halve afstanden, kwartjes, sprintjes en nog veel meer varianten. Nog altijd spreekt op de lange afstand Ironman tot de verbeelding, maar Olympisch zal de 3,8/180/42-combinatie nooit worden. De halve (ook wel 70.3 genoemd) is een mooie tussenafstand, waar regelmatig de mannen en vrouwen van de korte afstand zich meten met de lange afstandstijgers. In de aanloop naar de heles van 2022 zijn er her en der al genoeg halve afstanden en Ironmans 70.3.

Big dream voor Mitch

Volgende week is een interessante confrontatie te verwachten in Dubai. De grote namen, die daar verschijnen (onder aanvoering van Kristian Blummenfelt en Daniela Ryf) hebben we hier al eerder gemeld. Het ging nu in de aanhef over jong zijn en mee doen aan een halve. En dat is precies wat Mitch Wismans van plan is. De sportman uit het ’triathlon kersendorp’ Gendt zegt op zijn socials het volgende:

Jaren gewacht, en nu mag het eindelijk gebeuren…
Met mijn 18 jaar en 3 maanden ben ik de jongste triatleet aller tijden die gaat debuteren op de halve afstand!🥳
Op naar Dubai✈️🇦🇪
Zaterdag 5 maart is RACEDAY🔜
A boy with a big dream🏆

Mitch, Ramon en Leanne: youngstars op het langere werk

Vorig jaar won Mitch nog twee sprint-triathlons in Vathorst en Ten Boer. Maar dat alles stond in het teken van de grote stap naar de halve afstand. Altijd moeilijk te zeggen of het verstandig is om zo jong al aan langere afstanden te beginnen. Het ene lichaam is nu eenmaal gebouwd om langer duurwerk te doen in plaats van dat explosieve. Leanne Fanoy was er ook vroeg bij, maar ook bij haar pakt het goed uit. Nog zo’n gretige jonge atleet is Ramon Jongschaap, die meteen voor hele triathlons koos en met vier weken trainen in de Emiraten op zak over een maand gaat debuteren in de Marathon des Sables. De Fries is een jonge twintiger. Of Mitch trouwens de jongste triatleet aller tijden is en daarmee het Guiness Book of Records haalt, waag ik te betwijfelen. Bij onze oosterburen beginnen ze ook vaak extreem vroeg aan der Langdistanz. Maakt ook niet uit. Veel succes in Dubai, jouw droom komt alvast uit.

Wiens droom voor even uiteen spat, is die van Patrick Lange. De tweevoudig Hawaii-wereldkampioen kwam op de laatste dag van zijn trainingskamp in Girona hard ten val. Zijn schouder is ontwricht en dus zien we de Duitser voorlopig even niet in competitie. Patrick is overgebracht naar een ziekenhuis in Munchen waar hij wordt geopereerd. Het trekt meteen een streep door het WK Ironman in St. George. En, maar die is minder belangrijk uiteraard, de Challenge Salou kan ook niet op zijn deelname rekenen.

Enkel Lotte verdraaid bij start Devonport-tri

Nog even terug naar Devonport voor de Oceania Cup. Achter elke sportprestatie zit immers een verhaal. Soms ben je in de snelheid vooral uitslagenjournalist en  blijft de context achterwege. Mooi voorbeeld was de achtste plaats van Lotte Wilms. Het was een logische veronderstelling om te denken dat Lotte een week na haar schitterende zege in Ironman 70.3 Geelong niet weer voluit kon gaan op het sprintje Devonport. Maar er was meer aan de hand. We nemen altijd het tijdverschil met Australië in acht en leggen dan de volgende dag contact met Lotte. Hieronder haar versie:

,,Het was uiteindelijk niet heel slecht het eind resultaat. Tijdens de zwemstart heb ik mijn enkel verdraaid over stenen en rotsen, (en ben voorover gevallen) die in ’t water lagen en ik kon dit niet voorkomen omdat de start op het strand verschoven was en daar had ik niet geoefend. Het resultaat: ik lag meteen achter op de rest met zwemmen en kwam nog wel als tweede het water uit alleen mijn hiel en voet waren flink gekneusd… hard lopen zat er helaas niet in. Hopelijk heelt het op tijd voor de volgende wedstrijd in Shepparton over twee weken.”

Snel herstellen van een zware inspanning zoals Geelong, viel Lotte zelfs reuze mee. In haar eigen woorden: ,,Het was goed te ervaren dat mijn lichaam snel en goed herstelde van Geelong. Ik kon een redelijk tot goede race neer zetten. Het herstel programma werkt en dat is mooi om te weten voor de toekomst.”

Want dat is wel zoals we Lotte Wilms gaan meemaken. Sterk op zowel het korte als langere werk. Een mooie combinatie.

Overigens was de nummer drie van Geelong al wel weer van de partij op de volgende halve in Australie, waar uiteraard het seizoen nog in volle gang is. Grace Thek sloot de klassieke Husky Long Course Triathlon in Huskinson zelfs af als winnares. Na 4.19.32 uur stopte de klok voor de Australische, die eindelijk eens de smaak van de overwinning mocht proeven. Vorige week waren Lotte Wilms en Amelia Watkinson nog te sterk, hoewel Grace ook toen de snelste looptijd neerzette. Ze is al op heel wat IM’s 70.3 tweede en derde geworden overigens. Grace bleef haar concurrente Penny Slater vijf minuten voor. Brons ging naar Tracy Clinch allen van Down Under.

Bij de mannen boekte Caleb Noble zijn eerste winst op de halve afstand. Het was ook pas zijn derde halve. Exact een jaar eerder moest Caleb Simon Hearn en Tim Reed nog voor laten gaan. Nu bleef hij sterke manenn als Tim van Berkel (3 minuten) en oud-winnaar Mitchell Cunnigham (5 minuten) voor. Bijna 600 deelnemers aan de zuidwestkust van Australie, een paar honderd kilometer onder Sydney. Onder hen twee Nederlanders voor wie meedoen belangrijker dan winnen was.

27 FEBRUARI: HUSKY LONG COURSE, HUSKINSON
M:
194.Sybrand van Dijk 5.10.37 (37e M30)
V:
100.Rebecca van Gelder 7.37.11 (14e F25)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.