Algerijnse woestijntriathlon voor Vabrousek en Rakytova; Mitch is bijna de jongste; Joe Skipper trouwt op 2 juli – WTJ 2211

MAANDAG – De tweede hele triathlon van 2022 was zondag een feit. Na de Israman in januari was het op de valreep in februari nog prijs in de Algerijnse woestijn voor de pittige Sahara Tri in Taghit Bechar. In voorgaande jaren was de race in Oran aan de Middellandse Zee, toen nog onder de naam Triathlon North Africa. Nu dus veel meer landinwaarts. De organisatie berust naast wat Algerijnen bij een groepje Tsjechen rondom Petr Vabrousek. Het lijf van Petr, inmiddels 48 jaar, is na al die zware inspanningen van honderden heles en halves, poolmarathons en andere extreme uitdagingen nog altijd niet versleten.

Gelukkig maar, want zo kon hij naast organiseren ook weer meedoen in deze enige Noordafrikaanse hele triathlon. Een select gezelschap van elf triatleten ging de uitdaging aan voor de vierde editie van deze unieke hele triathlon met zwemmen in de Oued Zouzfana, een wadi met een temperatuur tegen de 30 graden aan. Het fietsen is richting het Atlasgebergte. Taghit ligt in het zuidwesten van Algerije tegen de Marokkaanse grens aan. Zeewater is er niet, wel dat genoemde water/wadi.

Petr Vabrousek snelste woestijnman 

Daar werd de 3800 meter in afgelegd. Het snelst uit het water kwam de Slowaakse Tatiana Rakytova, na 56.28 minuten. Tweede was Petr Vabrousek die met 59.03 ook nog onder het uur bleef. Daarna was het zestien minuten wachten vooraleer Ivan Fost aan de kant kroop. Als elfde en laatste klauterde de Tsjech Petr Vagner uit de warme poel. Hij deed er 2.15 uur over. Dat was vroeger de limiettijd in Almere, weten we hert nog? De 180 kilometer fietsen liepen voor Petr gesmeerd. Hij deed er 4.52.00 uur over en daarmee was het verschil gemaakt. Tatiane leverde 50 minuten in, maar was nog steeds de nummer twee in de wisselzone naar de woestijnmarathon toe. Door dat rulle zand ploeteren, dan kun je geen toptijden verwachten. Voor Petr duurden de 42 zandkilometers 3.40 uur en aan de finish van zijn eigen evenement stond de klok stil op 9.42.03 uur. Tatiana Rakytova liep een knappe marathon: 4.03 uur en hield stand als tweede overall: 11.03.23 uur, was de tijd voor de winnares uit Slowakije, die voor het eerst mee deed. Petr was er alle jaren bij en won de laatste drie edities 2019, 2020 en 2022.

 

Tatiana Rakytova laat alle mannen op 1 na achter zich

Derde en tevens tweede man was zijn landgenoot Vaclav Dostal in 11.03.23 uur. Het mannenbrons ging naar nog een Tsjech: Simon Tejkal in 11.13.00 uur. De royale zege bij de vrouwen was dus voor Tatiana Rakytova, vorig jaar nog derde in haar thuiswedstrijd de Slovakman. Dik vier uur later volgde de Amerikaanse Jana Riedmann, die haar tweede plaats van 2020 prolongeerde en in 15.07.06 uur arriveerde. Brons ging een seconde later naar de Tsjechische Linda Janovska. Geen Nederlanders nog in deze toch avontuurlijke race. Wel twee Algerijnen waarvan de beste negende werd: Kheir Eddine Temmim in 15.11 uur.

Dubbele Algerijnse winst op halve

Op de halve afstand was de deelname iets groter en waren het juist de Algerijnen, die de dienst uitmaakten. De winst ging naar regionaal favoriet Lotfi Benatmane, die we wel kennen van de Marathon des Sables in buurland Marokko. Daar doet ook de nummer twee Hamza Lachguer regelmatig aan mee. Die marathon begint overigens over 24 dagen, we schreven er gisteren over vanwege de deelname van Ramon Jongschaap. Maar zwemmen en fietsen kunnen deze Noord-Afrikanen dus ook. Lachguer was trouwens twee jaar terug ook al derde. Het verloop van de halve afstand was veel spannender dan de hele. Na de strijd in het woestijnzand was het verschil tussen de nummers 1 en 2 slechts een halve minuut. Winnende tijd 5.31.57 uur, de gemiddelde snelheid van Vabrousek op de hele lag dus wel iets hoger. Brons ging naar de Tsjech Ota Kadlec en ook die was niet ver achterop geraakt.

De twee deelnemende vrouwen deden er wel iets langer over. Voor het eerst Algerijnse deelname plus winst met Saida Younsi in 8.19.11 uur. De Britse Kate Walker sloot het rijtje van 28 deelnemers af. Ze werd er tweede mee in 8.41.58 uur.

Mitch niet de jongste, dat was 17-jarige Ruben Slot

Nog even terugkomen op Mitch Wismans, de jonge knaap uit Gendt. Bij de veronderstelling dat ‘je ergens de jongste of oudste in bent of gaat worden’ is er altijd wel iemand op de wereld die daar nog onder duikt. Ik herinner me nog die strijd met die zeilmeisjes, die een zeiltocht om de wereld maakten. Mitch verkondigde de jongste triatleet aller tijden te zijn bij zijn deelname aan de Ironman 70.3 Dubai komend weekend. Hij is op dat moment 18 jaar en 3 maanden. Daarmee is hij er inderdaad vroeg bij in zijn sportleven, maar de titel ‘jongste triatleet aller tijden’ gaat hij niet veroveren. Als die al wordt uitgedeeld komt hij zelfs bij een landgenoot terecht, want Ruben Slot was 17 toen hij meedeed aan de halve Israman in Eilat en net 18 toen hij debuteerde op de Ironman 70.3 in het Chinese Xiamen. Ach, de prestatie wordt er niet minder om. Succes Mitch.

 

Zolder – Lionel/Jan – Viktor – Joe

Laatste korte berichtjes: de Belgen krijgen er weer een triathlon op het racecircuit van Zolder bij. De datum 28 augustus, nog geen lange afstand-race zoals destijds de Marc Herremans-Classic, maar sprint en Olympische afstand. De organisatie berust bij Triathlon Club Lummen, waar Jelle Geens zijn eerste stappen op het gebied van triathlon zette. De organisatoren zoeken in de toekomst naar een datum in juli, zodat er niet te veel concurrerende wedstrijden zijn. Verder de eeuwige uitdagingen tussen Lionel Sanders en Jan Frodeno gelezen. De mannen weten elkaar lekker scherp te houden en da’s goed. Inzet van de weddenschap is een koffiemachine. Toch ook weer even die afschuwelijke oorlog in Oekraïne. We hebben nog steeds contact met toptriatleet Viktor Zyemtsev, die aan de Poolse grens wacht tot zijn vrouw daar arriveert. Het is de bizarre werkelijkheid van een wereld op drift. Het aanbod om hen hier op te vangen, neemt in overweging.

Viktor werd in 2017 tweede op het EK in Almere achter Joe Skipper, die zich trouwens ook een koffiemachine cadeau deed na zijn overwinning in de Flevopolder. Ook de Brit hadden we gevraagd of hij samen met Tom Oosterdijk mee wilde doen voor de fun aan de Reunion Race in Holten. Wat blijkt? Zaterdag 2 juli stapt Joe in het huwelijksbootje en is zijn beste vriend Tom daar getuige van. Je mag het natuurlijk ook best in Holten vieren, Joe. Het was al een feestelijke datum en dat wordt het hiermee nog eens extra. Afsluiten met een vrolijk bericht, doet het altijd beter dan het waanzinnige wapengekletter.

Foto: John Levison

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.