Vereniging Vrijdag (9): TVS90

VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De negende vereniging is TVS90. De antwoorden komen van Jeroen van ’t Verlaat.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?

,,De naam was een makkelijke keus; TVS staat voor Triathlon Vereniging Spijkenisse en de ’90 staat voor het jaar waarin we zijn opgericht.”

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?

,,TVS’90 is opgericht op 5 januari 1990. Ontstaan uit een trainingsgroep die door drie triatleten, NTB gediplomeerd, was opgericht. Dit waren Cees van Sintmaartensdijk, Jan Willem Vermaat en Huub Jacobs. Negen enthousiaste leden trokken de stoute schoenen aan en begonnen aan het karwei. Na korte tijd was de groep zo groot geworden dat het noodzakelijk werd er een vereniging van te maken.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter (sponsorbelangen b.v.).

,,TVS90 heeft al meerdere gehad, hoewel het huidige oranje voor de meeste triatleten in Nederland het meest herkenbaar is. Maar in 1995 was het paars/wit, en begin 21 e eeuw is overgegaan op het oranje. In de loop van de jaren wel verschillende nuances oranje, maar steeds is TVS90 herkenbaar aan het flitsende oranje, zowel de atleten, maar zeker ook het Oranje TVS90 Legioen aan de kant.”

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,Tot afgelopen jaar was Vivendum van oud-voorzitter Remco Vitscher de motor achter de nieuwe opkomst van TVS90. Remco heeft Vivendum verkocht en TVS90 is nu bezig met het kijken naar een nieuwe hoofdsponsor. Eerst de interne zaken op orde zoals het vernieuwen van de website etc. en dan zetten we de volgende stappen.
Behalve aan Vivendum heeft TVS90 ook veel te danken aan AthleteSportsWorld (www.AthleteSportsWorld.nl), niet alleen kunnen alle TVS90-leden met korting hun
aankopen doen bij deze grootste Triathlon Speciaal zaak in Nederland. We kunnen ook altijd een beroep doen op materiaal om een wedstrijd te organiseren; van een
finishboog bij het NK Duathlon tot boeien bij het zwemmen. Verder kunnen de TVS’ers buiten het wedstrijdseizoen (en voor wie wil ook tijdens het seizoen) hun lichaam in vorm brengen (en houden) bij sportschool M-point (www.MPoint.nl). En ook Tri-Experience (www.Tri-experience.com) van Frank Huisman mag zeker niet vergeten worden. De eredivisie atleten trainen dit seizoen op de zwemschema’s met ondersteuning van Frank, dat resultaten moet gaan geven in de wedstrijden!”

 

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,De grootste inspirators zijn natuurlijk degenen die TVS’90 hebben opgericht, maar ook in de jaren daarna zijn er leden geweest die veel hebben betekend voor de club. Eerder werd de naam van Remco Vitscher al genoemd, maar er is een naam die zeker niet mag worden vergeten; dat is, de veel te vroeg overleden, Marcel van Deursen. Marcel was het voorbeeld voor velen; altijd oog voor iedereen, beginner of gevorderd. En tegelijkertijd streed hij zelf ook nog op het hoogste niveau mee. Het is dit jaar al 10 jaar geleden dat TVS afscheid van hem moest nemen, maar zelfs nu nog wordt zijn naam nog vaak genoemd! Dat Marcel niet alleen voor de leden van TVS een bekende en geliefde triatleet was, blijkt wel uit het prachtige eerbetoon dat door Wim is geschreven. Zie hieronder:

Almere-herinnering (238): En dan, terwijl we ons allemaal opmaken voor de Challenge Almere-Amsterdam die nu wel heel dichtbij komt. moeten we in 2012 nog een vreselijk gemis weg slikken. Want nadat we in Stein nog grapjes maakten en al afspraken maakten dat hij een jaar later beslist ook weer mijn wedstrijdje in Gastel ging doen, was ineens op een mooie 21e julidag gedaan met het leven van Marcel van Deursen. Marsie voor intimi, de Grote Vriendelijke Reus voor mij. Zomaar ineens… Zo staat het op de rouwkaart. Onmogelijk, sprakeloos, niet te bevatten, geschokt, verbijsterd. Hier thuis hadden we net de koffers gepakt. Als verdoofd ben ik naar de vakantiebestemming gereden. Een nare film, te bizar voor woorden.
Hij stond gewoon al voor de eerstkomende wedstrijden ingeschreven. Almere dus ook. Vijf jaar na zijn nationale titel M40 fluisterde hij me na Stein toe weer wel aan zo’n stunt toe te zijn. Hij zag er, zoals altijd blakend van gezondheid uit. Mooi rond hoofd met van die pretoogjes. Maar een power! In dat kampioensjaar was ie klaar in 9.21 uur. Zes Almere-finishes, Lanzarote ging hem steeds beter af en Zurich was ook al niet gek. The road to Kona was ingezet, want dat de Rijnmonder daar ooit zou starten wekte niemands verbazing.
Maar zoals 11 september 2001 het leven van duizenden mensen (Amerikanen vooral) op zijn kop zette, zo verwoestend was de boodschap voor Nancy En Marcel Van Deursen dat haar Marsie er ineens niet meer was. De dreun kwam in de hele triathlonfamilie hard aan. Geen dag verspild – Vol liefde en sociaal – Positief en gedreven – Marcel stond altijd voor je klaar. Dat laatste klopt. Ik ken werkelijk geen enkele triatleet die na afloop van elke wedstrijd me nog even de hand kwam schudden, een praatje maakte en afspraken maakte voor de volgende ontmoeting. Marcel wel. Dat hoorde er voor hem ook bij. Magistraal, bewonderenswaardig.
En toen kwam die 8e september 2012, 48 dagen na zijn dood. Spijkenisse en Hoogvliet waren in groten getale in Almere om uit zijn naam de triathlon te zwemmen, fietsen en lopen. De organisatie voelde perfect aan hoe de vrienden rondom Marcel het evenement wilden beleven. Startnummer 100 ging die dag naar hoe kon het ook anders: Marcel van Deursen. Als team deden ze de drie afstanden Edgar Willemsen en Richard Gouw doken het Weerwater in, Henk Hage, Ed Erkelens, Richard van Doorn losten elkaar af op de fietsrondjes en Ronald Kohn, Erik Bal en Rene Godschalk liepen stukjes marathon. De laatste kilometer waren voor John van Deursen, de broer van Marcel. Het was thrilling, extatisch en grootser dan het Olympisch vuur dat in het stadion van Londen arriveerde!
Zelf mee doen was nu niet zo belangrijk meer voor deze topatleten. Een snelle tijd neerzetten was dan wel weer een drive: het werd 9.24 uur. Later hoorde ik van de groep dat ze – toen ze merkten dat het zo voorspoedig ging qua prestatie – graag 9.21 uur op de klokken hadden gezet. Juist….de tijd van Marcels kampioensrace. Maar het was goed zo. Een niet meer te overtreffen moment in mijn 25 jaar Almere. Patrick van den Kerkhof met rouwband om volgde later solo, zijn negende hele voltooiend. Zaterdag gaat ie voor zijn tiende. We hoeven niet te vragen aan wie hij dat jubileum opdraagt.
Marcel, Grote Vriendelijke Reus daarboven. Stuur ons niet te veel regen komend weekend. En doe je het toch, dan weet ik dat het tranen van het lachen zijn. Want dat deden we toch het liefst, lachen en plezier maken.

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens?

,,Op dit moment telt TVS’90 zo’n 130 leden waarvan ongeveer 15 de leeftijd van jeugd/ junior hebben. In totaal zijn er 80 leden mannelijk en dus 50 vrouwelijk, maar
de dames zijn in opkomst! In 2015 verwelkomden we ons honderdste lid, dat aantal is de afgelopen jaren gestegen en schommelen we nu tussen de 130 en 140 leden. Jeugd zien we graag en ze zijn van harte welkom op al onze trainingen. (we zijn niet voor niets een NTB Jeugdvereniging!)”

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,Over onze faciliteiten hebben we niets te klagen. Onze ‘thuisbasis’ is de wielerbaan van PRC Delta in Spijkenisse, een afgesloten baan waar we een van onze
looptrainingen hebben. Direct grenzend aan ‘ons’ terrein ligt het Voedingskanaal, een prachtige locatie waar we onze openwatertrainingen houden. Onze andere
looptraining hebben we ook vlakbij, op de atletiekbaan van AV Spark, zwemmen doen we verder ook binnen; in Zwembad Hoogvliet. Kijk je het geografisch dan zijn al
onze trainingslocaties binnen een afstand van 2km! TVS90 werkt met een jaarplan waarin alle clubtrainingen (2 looptrainingen, 2 zwemtrainingen en een fietstraining) zoveel mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Uiteraard is er voor de jeugd een ander programma.”

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,Buiten de drukbezochte clubcompetitie telt de vereniging nog twee evenementen die voor veel leden het ‘hoogtepunt’ van het seizoen zijn. Als eerste de familiedag; een mini-triathlon waar elk onderdeel door een ander familielid (of kennis, buur of vriend) gedaan wordt. Alle niveaus doen mee: de een zwemt schoolslag, de ander
borstcrawl, terwijl de strijd bij het fietsen gaat tussen atleten op een tijdritfiets tegen fietsers die dit onderdeel doen met hun kind achterop. Maar bovenal… alles met
respect naar elkaar én met het grootste plezier! Het andere hoogtepunt is de traditionele kerstcross, elk jaar op Tweede Kerstdag om 11 uur staan er meer dan 100 (de laatste pre-Corona editie telde zelfs 150 deelnemers) aan de start. Geen startnummers (maar wel een officiële uitslag), wel een kerstmuts, een pittig parcours over het veldrijparcours van de wielervereniging. Vieze voeten gegarandeerd, maar ook erwtensoep, warme chocolademelk en kerststol na afloop. Dat onze ‘kleine’ kerstcross goed bekend staat blijkt wel uit het feit dat toppers als Bart van Nunen en Lars Gerritsen deze cross gebruikten als voorbereiding voor de Sylvestercross in Soest.
Verder zijn de TVS’90 atleten (èn supporters!) erg bekend in Luxemburg. Elk jaar gaan daar zo’n 40 leden naar toe voor de Ironman 70.3. Die supporters kom je overigens op veel meer plaatsen tegen, bij alle LD wedstrijden in Nederland is de kans zeer groot dat je de oranje ‘supporters crew’ aan de kant ziet staan. Verder het trainingsweekend, ATB’en in de Ardennen. Last but not least: de jeugdwedstrijd die TVS’90 organiseert op 4 september. Dit is de een na laatste wedstrijd van het landelijke Jeugd-en Juniorencircuit en door het speciale format (2 korte triathlons achter elkaar) een prima voorbereiding voor het NK later die maand in Roermond.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Een van de sportieve hoogtepunten zijn de wedstrijden die we als vereniging hebben georganiseerd; 4 jaar lang het NK Duathlon en ook de scholentriathlon
Spijkenisse/Hoogvliet met meer dan 1000 deelnemers was een hoogtepunt. In de geschiedenis van TVS90 hebben we ook individueel meerdere successen gehaald, zowel nationaal als internationaal. Arie Pellekooren bijvoorbeeld in Almere en Lanzarote, ook het NK LD van de eerder genoemde Marcel van Deursen mag zeker
niet ontbreken. Hij, en de andere Nederlands Kampioenen, hangen samen in de Wall of Fame in het clubgebouw van TVS’90. Daar hangen bijvoorbeeld Joey en Kim van ’t Verlaat, Marije Hijman en Loena Bank. Alle drie hebben ze de laatste jaren een medaille gewonnen op een EK, WK of Ironmanwedstrijd. Samen met ‘good old Joeki de Hoog’ en de beide eredivisieteams zijn dit de huidige ‘visitekaartjes’ van de club. Maar niet alleen op triathlongebied spreekt TVS een woordje mee, denk bijvoorbeeld ook aan Pieter Heggen, de winnaar van de eerste editie van de Kustmarathon!”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Lokaal komen we altijd in het nieuws met onze eerder genoemde Kerstcross. Een anekdote die steeds weer terug komt (tot ‘verdriet’ van de beantwoorder van deze
vragen) is het gebrek aan voetbaltalent van de gemiddelde triatleet. Een voorbeeld daarvan is (helaas) op video vastgelegd en dit wordt jaarlijks wel een keer herhaald.”

11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens?

,,Het clubgevoel laat zich makkelijk omschrijven met één woord: PLEZIER! Het is niet voor niets dat je ons oranje overal tegenkomt, zowel in de wedstrijd als
naast de wedstrijd. TVS’90 is een vereniging waar alle niveaus welkom zijn, van jong tot oud, met respect voor elkaar, van beginner tot gevorderde. Begin je net met triathon of wil je kijken of het wat voor je is? Dan zijn wij een vereniging waar je samen traint en waar de trainers direct zicht hebben op de vorderingen van de (tri)atleten.”

++++++++++++++++++++++++++

Dank je wel Jeroen van ’t Verlaat voor de antwoorden, opgeschreven in de Oostenrijkse sneeuw als we het goed begrepen hebben. TVS90 voelt ook voor Ruud en Wim als ’thuiskomen’. de NK’s run-bike-run waren steeds mooie afsluitingen van een prachtig seizoen. Het idee was in 2020 om met jullie mee te gaan naar Luxemburg om dat unieke clubgevoel te ervaren. Soms deden er meer dan 50 TVSers mee in die race met nog eens het dubbele aantal supporters. De scholentriathlon was eveneens bijzonder met als afsluiting een optreden van rapper Jebroer. De triathlon Spijkenisse was weliswaar van de politievereniging, maar ook daar was de oranje-formatie altijd nadrukkelijk aanwezig en wij sloten er altijd het speakerseizoen af. Nog zoiets bijzonders: aan de Veerke-quiz deed Remco jarenlang met een TVS-team mee. Hartstikke gezellig.

Volgende week 11 maart is het de beurt aan: TTB met als standplaats Bodegraven.

+++++++++++++++++++

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.