Ian Pennekamp zet ‘Afrikaanse toernee’ voort met zesde plaats in Agadir; Winst Oliveras – WTJ 3163

MAANDAG – Behalve Ironman zat ook World Triathlon dit weekend niet stil al viel de beoogde World Cup race in Montevideo dan gaandeweg het seizoen wel van de kalender. Andere races in Maleisië en het Afrikaans kampioenschap halve triatlon in Senegal werden afgelopen weekend ook gecanceld.

Ian kan het ook weer op Standard Distance: zesde

Voor ons was een andere Afrikaanse wedstrijd interessant namelijk de Africa Tri Cup in het Marokkaanse Agadir. Met deelname van Ian Pennekamp. Zijn tweede seizoenshelft verloopt goed, de knieblessure blijft weg. Dus waagde Ian zich twee weken na zijn tweede plaats op een Tunesische Africa Cup-sprintrace aan de dubbele (Standard) afstand.

Het werd in een sterker startveld uiteindelijk een zesde plaats. ,,Ik zat de hele wedstrijd goed voorin. De kracht in het lopen is echter nog niet op het niveau van voor mijn blessure, dus daar kwam ik te kort om het tempo te maken dat nodig is. Ik had liever weer het podium gehaald, dus niet helemaal tevreden. Maar goed: veel geleerd weer en da’s ook belangrijk in de verdere stappen die ik wil maken.”

Het zelfde startveld als in Les Berges du Lac was doorgereisd naar Agadir, aangevuld met nog een aantal triatleten. Zoals de Spanjaard Nan Oliveras. Geroutineerd atleet, maar ook een aantal jaren gestopt. Na corona de draad weer opgepakt en nu sterker dan ooit. Eerder dit seizoen won hij de Africa Tri Cup in Larache en in Agadir was hij wederom de sterkste, zodat de Spanjaard de top 100 van de World Ranking nadert. Hij werd aan de finish gevolgd door de Duitser Eric Diener en de Brit Ben Dijkstra. Twee weken eerder stond Ian Pennekamp met beide atleten nog op het podium. Als 238e op de World Ranking (waarop hij dus flink gestegen is) gaat Ian de winter in.

Nu kwam Ian als zevende uit het water op 35 seconden van de Brit Daniel Dixon. Bij het fietsen ontstond al snel een kopgroep van 14 triatleten. Zij mochten het onderling op de 10 km. lopen uitmaken, wie er met deze race aan de haal zou gaan. Nan Oliveras liep ongekend hard: 29.25 minuten. Dat was liefst 40 seconden sneller dan Eric Diener en anderhalve minuut scherper dan Ian.

Met 35 seconden voorsprong kwam de 30-jarige Spanjaard als winnaar over de meet. Na Diener en Dijkstra volgden nog Daniel Dixon en de Luxemburger Gregor Payet alvorens onze Nederlander in 1.47.09 uur de streep bereikte. Bij de vrouwen is de 24-jarige Poolse Roksana Slupek aan een sterk slotakkoord bezig. Na de Tunesische Africa Cup race boekte ze nu ook in Agadir een zege. Ze bleef 3 tellen boven de twee uur. Daarmee bleef ze de Ierse Elizabeth Carr en de Japanse Sarika Nakayama royaal voor.

Hong-Kong Tri

In Hong-Kong was nog een Asia Cup Triathlon. De sprint-race werd gewonnen door de Ier James Edgar en de Amber Schlebusch uit Zuid-Afrika. Edgar klopte Jason Tai Long Ng uit het thuisland en de Australiër Lachlan Jones. Het was de tweede continentale zege voor de Ier. Eerder won hij de Africa Cup-race in Troutbeck. Bij de vrouwen won dus de Zuidafrikaanse Amber Schlebusch, ze bleef als enige binnen het uur: 59.33 minuten. Manami Iijama uit Guam eindigde tweede en Bailee Brown uit Hong-Kong zorgde voor een tweede podiumplaats voor het land/miljoenenstad.

En nog wat uit Senegal

In Saly, Senegal een week eerder was een World Triathlon Development race. De winnaars kwamen uit Kenia: John Paul Makona Stroop en Josette Umi Njeri Kiari. We zijn benieuwd of de Kenianen ooit – net als in de atletiek – de triathlonwereld zullen veroveren.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.