Sporten in oorlogstijd: dat kan en dat moet; Rachel en Richard ‘op z’n Westbanks’; Prijzengeld Daniela Ryf voor Oekraïne – WTJ 2217

VRIJDAG – Met grote namen aan de start, met Paul Kaye aan de microfoon bij de finish en met minzaam lachende sjeiks op de tribune wordt morgenvroeg de Ironman 70.3 Dubai gehouden. Ik ben toch benieuwd of die 260 (!) ingeschreven Russen allemaal bijtijds wisten dat ze niet in de Perzische Golf konden duiken en toch niet alsnog waren afgereisd naar de Emiraten. En ook: zijn de acht Oekraïense deelnemers wel bij machte om te sporten? Ook dat zou betekenen dat ze in het beginstadium van de oorlog het land al verlaten hebben, want inmiddels worden alle mannen tussen 18 en 60 jaar opgeroepen om mee te vechten in een almaar gruwelijker wordende oorlog.

Natuurlijk vragen ook wij ons af of het nog zinvol is om de focus op zoiets triviaals als triathlonsport te leggen. Maar geldt dat niet voor alle alledaagse zaken, die juist weer een beetje op gang leken te komen met een samenleving waar weer meer kan en mag. Zeker, alles wordt overschaduwd door de allesverwoestende Russische invasie in Oekraïne, maar er wordt elders op de wereld toch gesport. De Paralympics zijn begonnen in Beijing. China houdt zich gelukkig nog heel kalm, al weet je nooit wat er gebeurd als de laatste sporters daar klaar zijn op deze Winterspelen.

Jutta Leerdam, die met haar wereldtitel sprint voor een lichtpuntje bij haar Oekrainse coach Kosta Poltavets zorgt, Thomas Krol eveneens wereldkampioen sprint. De Davis Cup, eindelijk weer eens een goede gooiende Michael van Gerwen, de Strade Bianche morgen. Zo zijn er tal van sportmomenten, die ons even uit de harde realiteit halen.

Dus is dat ook bij triathlon het geval. De Couple Championship in Amerika, waar Rachel Klamer en Richard Murray inmiddels ook hun outfit van Westbank hebben ontvangen. En Dubai met Daniela Ryf, die nog zonder een meter gezwommen, gefietst of gelopen te hebben al furore maakt door het prijzengeld wat ze verdient door te sluizen naar het Zwitserse Rode Kruis, dat op haar beurt weer hulp biedt aan het Oekrainse volk. Elke triathlon is ook voor Daniela een uitdaging, maar nu zegt ze: ,,Er zijn momenteel grotere uitdagingen in de wereld.”

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.