Alleen het Russisch vlaggetje weglaten volstaat niet, Ironman! – WTJ 2221

ZONDAG – Ik weet het, de scheidslijn tussen sport en politiek zou minder dun moeten zijn. Zodat de sporter kan blijven sporten en de politicus zich met (liefst normale) politieke zaken kan blijven inlaten. Maar de werkelijkheid is anders. Zo leert ons de afgelopen anderhalve week. In allerlei gradaties is afschuw uitgesproken over de terreurdaden, die Vladimir Poetin aanricht in de Oekraïne. Sancties worden opgelegd, boycots uitgesproken.

De sportwereld bleef niet achter. Eerst aarzelend door het IPC bij aanvang van de Paralympics. Want ja, de nieuwe wereldbrand is geen oorlog van Rusland tegen Oekraïne, maar een oorlog van Poetin tegen Oekraïne. Dus waarom die sporters duperen? Een dag later kon IPC-president Andrew Parsons niet anders dan de Russen en Belarussen naar huis sturen en zich bij de openingsceremonie met klem uitspreken tegen de oorlog.

Statements

World Triathlon was toen al met haar statement naar buiten gekomen: voorlopig geen Russen/Belarussen aan de start in World Triathlon-races. Ironman deed hetzelfde en haalde Ironman 70.3 St. Petersburg van de kalender. Hierbij plaatsen we de verklaring van Ironman integraal:

“[We] will disallow participation of Russian and Belarusian athletes in the 2022 Ironman 70.3 World Championship in St. George, Utah and our two Ironman World Championship events taking place in St. George and Kona, Hawaii.”

Professional Russian and Belarusian triathletes will also be ineligible to race at any 2022 Ironman events, including this weekend’s 70.3 in Dubai, while age-groupers will not be allowed to compete under either country’s flag at any event this year, either.

“While we recognise the difficult situation created for Russian and Belarusian athletes by these steps, we believe these are necessary to protect the integrity of our events.”

Challenge volgde met het annuleren van haar nieuwe wedstrijd in Moskou zonder uitspraak te doen over deelname van Russische atleten in Challenge-wedstrijden. Challenge meldt dat de lokale Moskou-organisatoren net zo zeer tegen de invasie zijn. Dat willen we best geloven, maar Challenge Moskou komt wel tot stand met overheidssteun van het Russische ministerie van Sport. In de verklaring van Challenge staat het als volgt:

Challenge Family condemns the actions of the Russian government and the violence and suffering they are inflicting on the people of Ukraine.

It is, of course, untenable to organise an international sporting event in Russia in the current circumstances. Our local team in Moscow is as against the invasion as we are and we will continue to support them as part of our family.

De praktijk: trotse Russen aan start Dubai

Na al deze mooie beloftes, nu de praktijk. Want in de eerste de beste Ironman 70.3 Dubai stonden de Russen wel degelijk aan de start. Niet zo maar een paar, maar ruim 200. Ironman heeft niet de ballen getoond om deze atleten langs de kant te houden, hoe lullig het ook voor de sporters in kwestie is. Goed ze hebben dan gezegd dat die agegroupers hun vlag niet mogen laten zien, maar daar hebben ze op bijgaande en op meerdere foto’s lak aan. Wat is bovendien het verschil tussen de professioneel sportende Rus en de Russische atleet op amateurbasis? Hoe dan ook: ze zijn massaal gestart, pakten prijzen mee en het enige verschil is dat bij hun namen in de uitslagenlijsten geen vlaggetje of nationaliteit vermeld staat.

In posts op social media halen de Russen vol trots hun vlag wel te voorschijn, zoals op de Feature foto te zien is. In een van de berichten meldt een coach het volgende: wederom hebben Russische triatleten aan de wereld de kracht van ons karakter bewezen. Ze kregen wat ze verdienden. En dat is het enige dat telt. En ook: Ambitie en volharding zijn bekende vouwen op weg naar de Victory! Hoe meer je investeert – hoe meer je geniet, en vooral – gekoesterde beloningen en algemene steun! Vandaag plukken we de vruchten van het lange werk van onze jongens op de voetstukken van het IRONMAN podium, dat deze week gehouden wordt in Dubai.

Met geen woord reppen de Russen over het lot wat mensen in hun buurland wordt aangedaan. Nee, ze kwamen om te sporten om te winnen en om de wereld te laten zien wat een sterke triathlonnatie Rusland is. Pijnlijk, zeer pijnlijk. We hopen dat World Triathlon, Ironman, Challenge en welke triathlonwedstrijd dan ook deze grote vergissing niet nog eens maakt.

In schril contrast stond het feit dat de Australische topatleet Josh Amberger de Verenigde Staten niet in mocht. Hij en zijn partner Ashleigh Gentle konden derhalve niet mee doen aan de Couple Championships.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.