Barbara de Koning opent jaar met winst Florida; Richard en Rachel achtste op Couples Championship – WTJ 2222

ZONDAG – Terug naar de sport, daar hoort het – zeker in de weekends – om te draaien. We werden vanochtend al verblijd met een prachtzege van Barbara de Koning. Ze is vanuit Engeland de Atlantische Oceaan overgestoken om mee te doen aan de de Clermont Draft Legal race in Clermont, Florida. Ze was er de snelste op deze Super Sprint Cup over 380 meter zwemmen (1/10e van de Ironman dus), 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer op. Dat is voor de snelsten in iets meer dan een half uurtje gepiept en dat bleek.

Barbara was bijvoorbeeld klaar in 30.56 minuten, daarmee de snelste van de 37 deelnemers. Mooi opsteker dus voor het verdere seizoen. De tegenstand bestond vooral uit Amerikaanse en Canadese triatletes. Aan de finish versloeg Barbara de tien jaar oudere Canadese atlete Dominika Jamnicky, die op haar beurt landgenote Kira Gupta-Baltazar achter zich liet. Achter Barbara de Koning stonden de letters GBR. Het zou dus kunnen dat de lokale media van een dubbel Brits succes want de Brit Daniel Dixon won de mannensprint. Hij versloeg de Amerikaan Andrew Schellenberger en nog een Yankee Luis Ortiz.

Rachel begint Couples race tegen alle mannen

Ook in Amerika even verderop in Florida. In Tierra Verde om precies te zijn, hoofdkantoor van de Westbank. Daar werd voor het eerst de Westbank Couples Championship met Rachel Klamer en Richard Murray. De koppels moesten 400 meter zwemmen, 16 km, fietsen en 5 km. lopen. De keuze wie begon, was vrij. Rachel opende de race, maar kwam tegenover vrijwel allemaal mannelijke deelnemers te staan. Aaron Royle, Matthew Sharpe en Tim O’Donnell fietsten vlotjes bij haar vandaan. Rachel tikte als tiende en eerste vrouw aan bij echtgenoot Richard. Na haar triathlon keek het Nederlands duo tegen een achterstand van 8 minuten aan. Dat kreeg Richard niet meer weg gewerkt.

De wedstrijd werd gewonnen door Aaron Royle en Non Stanford. Zij werden daarmee 100.000 dollar rijker. Tweede finishten 15 seconden later Matthew Sharpe en Kirsten Kasper goed voor 20.000 dollar, derde Clement Mignon en Marjolaine Pierre (bonus 10.000 dollar) en vierde Paula Findlay en Eric Lagerstrom. Achtste werden uiteindelijk Richard en Rachel. Het grote geld ging daarmee wellicht aan hun neus voorbij, maar ach tegen levensgeluk kan geen dollar tegenop. Voor alle koppels was er 10.000 dollar startgeld.

In de wedstrijd maakte Royle een sterke indruk op alle onderdelen, zijn partner Stanford werd nog even bijgehaald door Kasper bij het fietsen, maar de Britse is van oudsher de betere loper. Clement Mignon verraste bij het lopen, zijn eega Marjolaine Pierre is een aanstormend talent, zo weten we uit races van vorig jaar.

De beelden en het wedstrijdverslag waren niet bijster goed, vandaar dat we het voorlopig even hiermee moeten doen. Daar kreeg de organisatie veel kritiek op, temeer daar 11 dollar gevraagd werd voor de door Heather Jackson en Greg Bennett becommentarieerde beelden.

Josh Amberger vliegt terug naar Australië, partner Ashleigh Gentle naar Clash Miami

Een tweede smet aan het evenement was het verhaal Josh Amberger. De Australier zou samen met partner Ashleigh Gentle, die al in Florida was, meedoen aan de Couples Championships. In plaats daarvan bracht de toptriatleet 24 uur door bij de immigratiedienst van de VS met een bewapende beveiliger naast zich. Zonder te kunnen communiceren met de buitenwereld. Een nachtmerrie voor de 32-jarige Amberger, die op het vliegveld discussie kreeg over zijn Visa. Na drie dagen kon Josh zijn telefoon weer gebruiken, maar toen was hij dus al het land uit gezet. Vreemde situatie. En dan te bedenken dat Amberger en Gentle gedurende de twee Covid-jaren het land niet uit konden. Inmiddels is hij geland in Auckland om vandaar weer terug te vliegen naar Brisbane, zijn thuisbasis. Josh roept iedereen op zijn vrouw Ashleigh Gentle via socials een hart onder de riem te steken, want ook zij is behoorlijk ontdaan. ,,We konden de hele tijd geen contact hebben.” En dat terwijl ze zich moet voorbereiden op de Clash Miami volgend weekend.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.