Koen de Leeuw en baanatlete Noor Dekker winnen 30e Maresia Crossduathlon; Zwemloop Roosendaal voor Lambrecht en Van Roessel – WTJ 2223

ZONDAG – De derde crossduathlon van dit weekend is vanmiddag gewonnen door Koen de Leeuw en Noor Dekker. Zij toonden zich de sterksten na een spannende wedstrijd in het zonovergoten, maar toch wel koude Waalwijk. De Maresia-cross was aan haar 30e editie toe. Daarmee is het samen met Pijnacker de oudste crossduathlon in ons land. De ijverige organisatie van TV De Langstraat had een fraai parcours uitgezet in recreatiegebied Het Lido.

Nederlands nummer drie de beste in Waalwijk

Triatleet Koen de Leeuw uit Waddinxveen maakte zijn favorietenrol waar. Omdat het al weer even geleden is, waren veel mensen het al vergeten. Maar op het laatste NK crossduathlon in Austerlitz behaalde Koen de bronzen medaille. In Waalwijk had hij de meeste tegenstand aan Timo Feenstra. De Tilburgse student die in z’n jonge leven ook al in Rwanda en Bangladesh woonde vanwege het werk van zijn vader kwam zich meten met de specialisten. Hij bleek een van de weinig Brabanders in de top van de uitslag, vrij zeldzaam voor deze wedstrijd.

Aan de finish hield Koen de Leeuw (Rogelli-Trimates teamcompetitie atleet) zestien tellen over op Timo Feenstra. De derde plaats ging naar wielrenner/hardloper Mario Poldervaart, maar dat al op bijna drie minuten. Na de Zuidhollander volgde Zeeuw Wouter Verstraate en Noord-Hollander Michael Emmerik. De debuterende midden afstands atleet Ben Vriends finishte als zesde na wel twee sterke runs. De Belgen kwamen er in Waalwijk, in tegenstelling tot drie weken eerder Etten-Leur, niet aan te pas. Maarten Joris finishte als zevende, wel eerste veteraan daarmee. Rob Barel meldde zich ’s ochtends vanwege een blessure af.

Noor Dekker: van baanatlete naar crossduathlon

De vrouwenwinst ging naar de Zeeuwse atlete Noor Dekker. Zij won het in de eindsprint van Romy Spoelder uit Almere. Noor Dekker komt uit Zeeland en is als baanatlete vooral sterk op de middenafstand. Ook in de crossen is ze sterk. Ze wordt getraind door Wouter Verstraate, die zelf vierde werd. Bij het mountainbiken moest ze haar meerdere erkennen in Romy Spoelder maar met een ultieme slotrun wist ze toch de zege naar zich toe te trekken. Een knap debuut dus op de duathlon. De derde plaats ging naar ‘Etten-Leur’-winnares Willemijn Fuite. Maar de voormalig juniorwereldkampioene crosstriathlon moest dit keer toch vier minuten toegeven op het Zeeuws-Almeerse duo. Master Margriet de Beus en Roos Englebert maakten de top vijf compleet. Beste duo waren Max van Helmond en Pim Bakker.

Op de korte afstand heersten Kai van den Brink en Tamar Veltman. Met als winnend duo De Langstraat-boys Henry en Bert. De kortste afstanden leverden zeges op voor Eef Wijkmans, Saar Berkers, broer Tijs Berkers en Marit Brok.

Zwemloop Roosendaal met minuscuul startveld

De zwemloop in Roosendaal kende een heel klein startveld. Amper 40 atleten stonden aan de bassinrand van zwembad De Stok. Aquathlon of zwemloop leeft dit jaar minder dan ooit, want Kapelle moest onlangs al worden afgeblazen omdat er slechts vier deelnemers hadden ingeschreven. De winst in Roosendaal nabij outletcenter Rosada ging naar de Belg Arno Lambrecht en de Bredase Marleen van Roessel. Lambrecht is een echte zwemloopspecialist, twee jaar terug al tweede in de Spoorstad. Nu keek hij na het zwemmen tegen een achterstand van 50 seconden aan op de Gastelse topzwemmer Janne Englebert, broer van Roos (zie Waalwijk). Janne ontwikkelt zich ook steeds meer tot multisporter, want het duurde tot 8 kilometer vooraleer Arno hem voorbij stak. Op respectabele afstand van het tweetal werd lange afstandstopper Erik-Simon Strijk uit Roosendaal derde.

Bij de vrouwen was Marleen van Roessel na haar tweede plaats op de crossduathlon van Etten-Leur, nu toe aan een eerste zege in het nog prille seizoen. Als voormalig wedstrijdzwemster was nu de zwemloop Roosendaal een kolfje naar haar hand. Rekening mee houden dus, straks bij de triathlons. Zilver ging naar Lynn Lossie, terug van weg geweest en brons was voor de Vlaamse Meri Koyen. De korte afstanden werden gewonnen door Sam Kraaijeveld en Roosendaalse Lotte Bakx. Bij de jeugd konden zuiderburen Ferre Bergtmans en Celine Vrints juichen en voor de allerkleinsten was er plezier met winst voor Boaz Kommer en Milou Filemon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.