Eerste PTO Canadian Open gaat naar Ashleigh Gentle; Findlay en Sodora pakken zilver en brons; Lotte Wilms eindigt 18e – WTJ 2514

ZATERDAG – Geen Nederlandse zege vanavond Nederlandse tijd op de eerste PTO race, The Canadian Open in Edmonton. Dat was ook niet wat verwacht werd overigens. Lotte Wilms kon goed mee bij het zwemmen, voor haar een vertrouwd onderdeel. Bij het fietsen en lopen moest ze haar meerdere erkennen in – in elk geval – 17 tegenstandsters. Lotte finishte op iets meer dan een kwartiertje van winnares Ashleigh Gentle.

De Australische gold als gevaarlijk outsider, maar gezien haar capaciteiten eerder in het ITU-circuit (winnares van de Grand Final 2018 bijvoorbeeld) was haar overwinning niet per se een verrassing. Ashleigh deed tot dusverre mee aan vijf halve triathlons. ze won er vier. De vijfde kwam er dus vandaag bij in Edmonton. De overwinning leverde haar het mooie extraatje van 100.000 dollar op. Komt vast goed van pas nu ze binnenkort in het huwelijksbootje stapt met triatleet Josh Amberger.

Even koesterde Paula Findlay de hoop dat ze voor eigen publiek mocht schitteren, maar op de 18 kilometer lopen kwam Gentle de Canadese soepeltjes voorbij. Het verschil aan de finish was uiteindelijk nog 2.20 minuut. Ruim vier minuten nadat de winnares de finish bereikte kwam Chelsea Sodaro brons ophalen.

Lopes snelste in stadsvijver Edmonton

In het Hawrelak Park ligt een grote stadsvijver, waar alleen bij sportevenementen in gezwommen mag worden. Het was uiteraard Vittoria Lopes uit Brazilië, die zich als een vis in het water voelde. Niet voor niets kwam Lopes op de Spelen in Tokyo ook al als tweede op het droge. Gentle verloor niet veel terrrein, op 2 kilometer zo’n 25 seconden en legde daar misschien al de basis voor haar eindoverwinning. In haar nabijheid ook de Julie Derron, Laura Brandon en Sare Perez Sala. Ook Lotte Wilms kon aanvankelijk dit achtervolgend zwemgroepje aardig volgen, maar moest na 2 km. toch een-driekwart minuut toestaan. Andere favorieten verloren nog meer tijd. Overigens kreeg Lopes later nog een tijdstraf van 30 seconden omdat ze langs de verkeerde kant een zwemboei rondde.

Op een kwart van het fietsparcours van 80 kilometer (4 rondes van 20 km) was het gedaan met de voorsprong van de dappere Lopes. Paula Findlay zette na het zwemonderdeel meteen de tegenaanval in en reed de ene na de andere triatleet voorbij tot ze bij de Braziliaanse kwam. Het was erop en erover. Een andere triatlete, die opstoomde naar voren was Nicola Spirig, bezig aan haar laatste seizoen maar nog gretig voor een paar laatste successen.

Paula niet te stoppen

Paula Findlay was vervolgens niet te stoppen. Al na de tweede ronde had ze een minuut voorsprong op het kwartet Gentle, Spirig, Lopes en Ellie Salthouse. Verderop in het veld boekte topfavoriete Laura Philipp wel enige progressie, maar dat was nodig ook want ze kwam als 27e uit het water op 3.35 minuten. Het tempo van de rossige Canadese (eerder al eens winnares van Clash Miami) was voor niemand te volgen. Elke ronde groeide haar voorsprong met een halve minuut, zodat ze vanuit de tweede wissel met een comfortabele marge van 2 minuten aan het lopen kon beginnen. Het was Gentle op 2.04, Salthouse 10 seconden later en de eveneens sterk fietsende Jocelyn McCauley op 2.19. Daar weer achter de door Findlay gevreesde concurrentes Laura Philipp (2.32) en Nicola Spirig (2.42 achterstand).

Voor Lotte Wilms was het fietsen een flinke beproeving. Normaliter kan ze op dat onderdeel goed volgen, maar het verlies bij het zwemmen was wellicht al een teken dat het niet de dag van Lotte zou worden. Ze keerde als 22e in de wisselzone terug en keek tegen een achterstand van bijna 9 minuten aan. Gelukkig herpakte ze zich bij het lopen en schoof daarin nog een viertal plekjes op.

Opschuiven naar de koppositie hadden Laura Philipp en Nicolas Spirig ook wel gewild, maar het Duits/Zwitsers duo had niet de juiste benen vandaag. Die hoorden toe aan de 31-jarige triatlete uit Brisbane, strijdtoneel van de Olympische Spelen in 2032. Of Ashleigh er dan nog bij is, moeten we afwachten. Op de eerste triathlon op de Spelen in Sydney was 40-plusser Rob Barel ook nog van de partij. Het kan altijd. Goed, terug naar de spannende wedstrijd, want het duurde maar zeven kilometer vooraleer Gentle haar prooi te pakken had. Findlay liep veel geforceerder en dat werd haar fataal. Maar tweede worden was ook nog altijd goed voor 75.000 dollar, dus daar richtte de Canadese zich op.

Gentle is een ton rijker

Gentle liep weg, Findlay hield stand op de tweede plaats. Laura Philipp waande zich lange tijd zeker voor de derde positie, tot daar plots als een duveltje uit een doosje Chelsea Sodaro met een van de snelste looptijden aan kwam zetten. Het verschil tussen brons en vierde was veertien seconden, maar wel in het voordeel van de Amerikaanse Sodaro, toch wel verrassend. In Hamburg waren de rollen nog omgekeerd (Philipp 1, Sodaro 2). Europees Ironmankampioen Laura Philipp greep de vierde plaats. De Zwitserse Julie Derron klasseerde zich prima op een vijfde plaats. Holly Lawrence was de beste Britse op plaats zes. Vittoria Lopes bewees ook de halve afstand aan te kunnen. De Braziliaanse fietste trouwens met haar WT-racefiets (anders dan de rest, die de tijdritfietsen erbij haalden), maar daar werd ze wel mooi zevende mee. Daarna Ellie Salthouse en de verrassende Sophie Watts als resp. tweede Australische en Amerikaanse. De top tien werd afgesloten door de vrouw, die gokte en verloor: Nicola Spirig.

De wedstrijd zat strak in elkaar, het ontbrak de triatleten aan niets. Precies zoals PTO dat voor ogen heeft. Triathlon is weer een level hoger terecht gekomen. Morgenavond de mannen met Youri Keulen.

Morgen/zondag komen ook Victor Goene, Barbara de Koning en Marit van den Berg in actie. Niet in Canada, maar in het Spaanse Pontevedra (hometown van Javier Gomez). Daar is de volgende World Cup triathlon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.